Justice League (2017) ** Blu-ray review

Volgende week woensdag, 21 maart 2018, is het zover en komt Justice League (2017) uit op DVD, Blu-ray (3D) en 4k Ultra HD. Maar wat iedereen wilde weten of de Blu-ray zou komen met een Zack Snyder cut…wel er staan heel veel extraatjes op, maar geen alternatieve versie van de film. De film heeft 300 miljoen gekost in productie en moest +/- 550 miljoen opbrengen om nog maar break-even te zijn. En dat deed het uiteindelijk met 657 miljoen dollar wereldwijd, ook al viel deze prent ver onder de verwachtingen van Warner Bros die hun ensemble film de 1 miljard barrière zagen breken. De film presteerde zelfs minder goed in de States dan alle andere grote DC films (Man of Steel, Suicide Squad, Batman v Superman en uiteraard Wonder Woman).

justice_league_2017_poster08.jpg

In verdediging van de regisseur, Snyder werd ontslagen omdat zijn eerste cut “unwatchable” zou zijn maar gezien de tragedie met zijn dochter werd dit als reden aangevoerd. De regisseur werd vervangen door Joss Whedon, en hij heeft zitten sleutelen aan heel wat scènes met heel wat reshoots tot gevolg. Er zitten geweldige scènes in – en dan vooral de scènes met Wonder Woman (Gal Gadot), alsook het opstootje tussen Superman (Henry Cavill) tegenover Batman (Ben Affleck), Aquaman (Jason Momoa), Wonder Woman, The Flash (Ezra Miller) en Cyborg (Ray Fisher). Voor de rest weet je niet precies wat de bedoeling moet zijn en kan het contrast van deze DC ensemble film met Marvel nauwelijks groter zijn.

Korte inhoud: Geholpen door zijn hernieuwde geloof in de mensheid en geïnspireerd door de onzelfzuchtige Superman, werft Bruce Wayne (Ben Affleck) zijn nieuwe kompaan Diana Prince (Gal Gadot) om een nog grotere vijand onder ogen te komen. Batman en Wonder Woman werken snel samen om meer rekruten te krijgen voor deze strijd. Maar ondanks deze helden – Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg en The Flash- is het misschien al te laat om de aarde te redden van een grootse aanval.

Laat ik een poging ondernemen om toch iets positiefs te zeggen van deze prent. Wel, Wonder Woman is niet alleen een streling voor het oog, haar personage speelt gewoon al de rest van de kaart. Zelfs kleine scènes waarin Aquaman per ongeluk op haar zweep zit en dan plots het diepste van zijn ziel onthult zijn, zijn scènes waar je spontaan van moet glimlachen en het doet ons de onzin van die andere scènes een beetje vergeten. De film begint met een kleine introductie van alle helden, maar echt memorabele momenten zijn het niet echt. In plaats van meteen met de villain te beginnen krijgen we vervelende en spuuglelijke scènes tussen Lois Lane (Amy Adams) en Martha Kent (Diane Lane) in een klein bureautje van 4 op 4.

De villain waar alles om draait is Steppenwolf (Ciarán Hinds) die bij momenten oppermachtig lijkt, maar dan eigenlijk geen kans maakt tegen Superman. *** spoiler *** Het is zo erg dat ze een scène hebben geschreven waarin Superman als een redder in nood binnen komt vliegen en Steppenwolf een dreun geeft en hem onschadelijk maakt. Dan bedenkt hij zich even en hoort dat mensen in nood zijn (the squirrel effect) en vliegt hij hen te hulp, wat er voor zorgt dat de andere teamleden weer alles in hetr werk moeten zetten om Steppenwolf af te houden *** end spoiler *** Superman is superkrachtig en je vraagt je soms af waarom de rest van de Justice League eigenlijk gewoon niet vraagt aan Superman om de klus te klaren. Superman is niet alleen supersterk, maar ook nog eens superslim en supersnel. In vergelijking heb je ook zo een supersterk karakter bij de Avengers, met name The Hulk, ook al heeft dit karakter zijn beperkingen. Zelfs Wonder Woman staat haar mannetje binnen de groep, maar je merkt dat zij net iets teveel wordt ingezet als eye Candy in plaats van een figuur die weegt op het verhaal. De film schrikt er dan ook niet voor terug om haar figuur met haar lange benen, mooie boezem en strak kontje in beeld te brengen, zelfs in close-up. Ja, de Zack Snyder stempel is bij deze gezet. Ook voor de vrouwen is er voldoende lichamelijk naakt met Jason Momoa en Henry Cavill die nodeloos hun biceps moeten laten zien.


justice_league_2017_poster03.jpgjustice_league_2017_poster04.jpgjustice_league_2017_poster05.jpgjustice_league_2017_poster06.jpgjustice_league_2017_poster07.jpg

Het verhaal kwam van Chris Terrio, de scenarist van Batman v Superman: Dawn of Justice, en dat verklaar uiteindelijk heel veel. De villain probeert 3 Hellraiser-achtige blokjes te bemachtigen die verdeeld liggen bij de Amazones, verborgen in de stad Atlantis en begraven door de mensen. Wanneer hij deze drie legoblokjes bij elkaar kan brengen dat kan hij stoute dingen doen met de aarde. Ik heb geen idee wie dergelijke onzin eigenlijk bedenkt, maar daar heeft DC en Warner Bros dus 300 miljoen voor betaald. Of deze prent 600 miljoen dollar zal kunnen ophalen om nog maar break-even te zijn valt nog te bezien.

De toon van de film gaat van drama – we krijgen een scène te zien waarin een vrouw met hoofddoek die een winkel heeft, wordt aangevallen door een skinhead, het cliché kon nauwelijks groter – naar flauwe grappen van ondermeer Ezra Miller. Ik denk dat Ezra misschien 2 goede grappen had, van de 15 pogingen. Er is ook een moment van verwarring wanneer we J.K. Simmons zien opduiken als Commissioner Gordon, een rol die hem toch niet meteen ligt. Wat betreft Aquaman, wel, haal hem uit de film en je zal niets gemist hebben. Cyborg daarentegen was op zich wel interessant. Die kerel kan wel goed acteren ook al is de helft van zijn gezicht gerobotiseerd.


justice_league_2017_pic01.jpgjustice_league_2017_pic03.jpgjustice_league_2017_pic02.jpg
© Warner Bros

Ik moet wel toegeven, ik heb me niet verveeld en heb ik voornamelijk zitten lachen met de film (behalve bij momenten waarin het de bedoeling was om te lachen). Superman heeft iets meer screentijd en ik had wel zin om meer van hem te zien. De Justice League wereld lijkt wel anders te zijn dan de Marvel films, wat op zich beloftevol is voor de toekomst. Het grootste probleem met de film is dat alles tot in het belachelijke wordt getrokken. Aquaman begint sterk maar eindigt als een soort Ghost Rider from hell die zijn 5 tand naar de vijanden werpt en deze dan telkenmale uit hun lichaam moet trekken. Het deed me wat denken aan dat waardeloze karakter Hawkeye in The Avengers. Maar het verschil tussen die twee is dat het Marvel personage geen pijlen uit lichamen moet trekken. Het verhaal is wel zo simpel dat je nauwelijks plotgaten kan vinden, … er is zo goed als geen plot.

Toch zal DC eens grondig moeten nadenken hoe ze hun actie-scenes in beeld moeten zetten, met betrekking tot de specifieke krachten van de superhelden. Justice Leagie kan je moeilijk beter noemen dan Batman vs Superman of nog Suicide Squad (2016), maar deze karakters lijken me niet geschikt om samen te werken – of toch niet op deze manier. Blijf vooral zitten bij de end-credits want er zijn 2 end-credit scenes. Hoewel, … de eerste is nog wel leuk, de tweede is een scène met de Jar Jar Binks van DC, ik zeg niets meer.

Justice League komt uit op DVD, Blu-ray (3D) en 4k Ultra HD op 21 maart 2018, ZONDER Zack Snyder cut, ZONDER audio-commentaar van Joss Whedon, ZONDER nog maar een diep-interview met de mannen, en enkel en alleen één deleted scene genaam The Return of Superman naast nog wat making of featurettes. Ik kon mijn teleurstelling nauwelijks wegsteken. Is dat het plan van Warner om eerst geld te maken met deze Blu-ray om dan op een later tijdstip de extended cut uit te brengen, of hebben ze zoiets van ‘laten we dit achter ons laten, en starten met een nieuwe versie van de DCU’ … de toekomst zal het uitwijzen.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 15 maart 2018


*** Justice League trailer ***

9 Comments

  1. Vince

    Ik vreesde al er een beetje voor. Ik ga hem dit weekend toch gaan bekijken.

    Reply
  2. GOvert

    Wat had je nou verwacht
    Het dc universum brengt niks goeds
    Behalve the dark knight en wonderwoman schijnbaar is de rest prut
    Te serieus te zwaar en vooral niet interessant
    Het Marcel universum daar in tegen is leuk interessant en vooral : menselijk !!!!
    Dat is het grote verschil denk ik

    Reply
  3. Damien

    Ik begin het zowat te krijgen met comic verfilmingen. Misschien eens een paar jaartjes alles op sterk water zetten…?

    Reply
  4. Conan the Librarian

    Wat had je verwacht, ze hebben waarschijnlijk Zack Snyder ontslaan en met Joss Whedon de film gemaakt die zij voor ogen hadden, en dat is dus in hun gezicht ontploft.

    Reply
  5. Selina

    And a special featurette on Wonder Woman’s butt?

    Reply
  6. Bjorn

    Binnen 6 maanden een nieuwe release en dan kan je nog eens voorbij de kassa. Let wel, de extended cut van Batman v Superman is dus veel beter dan de theatrical cut. Ik wacht dus om deze Blu-ray aan te schaffen …

    Reply
  7. Kons

    Zack is zelf niet tevreden met de film, waarom zou hij zijn vingers hier aan verbranden?

    Reply
  8. Ruben

    Terrible. Terrible.

    Reply
  9. Raymond

    Man die film was slecht … slecht … slecht 😮

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *