Allied met Brad Pitt en Marion Cotillard krijgt meteen veel media-aandacht

Deze week komt de Blu-ray uit van Allied (2016) van Robert Zemeckis. Een film waarmee Brad Pitt onverwacht veel publiciteit bij kreeg, maar dat was dan ook de enige buzz die deze film kreeg. Er werd met name gelekt dat Brad Pitt in een midlife crisis zat, en niet van de alcohol, drugs, actrice Marion Cotillard en Russische hoertjes kon blijven. Kwam daar bovenop dat Angelina Jolie de scheiding had aangevraagd, en heel wat mensen wisten meteen van deze opkomende oorlogsfilm.

allied_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: ‘Allied’ volgt een Britse geheimagent, Max Vatan (Brad Pitt) genaamd, die in 1942 op een gevaarlijke missie wordt gestuurd in Noord-Afrika. Daar ontmoet hij vervolgens een Franse verzetsstrijdster Marianne Beausejour (Marion Cotillard) op vijandelijk gebied. Wanneer ze elkaar na een tijdje terug treffen in Londen, brengt de extreme druk van de oorlog hun relatie in gevaar.

De korte inhoud lijkt wat boring, maar de film werd geschreven door Steven Knight (Eastern Promises, Locke, “Peaky Blinders”) en hij is toch wel een talentvol scenarist. De film had ook wel iets weg van een Casablanca (1942), die ook al ging over een romance in Noord-Afrika tijdens de tweede wereldoorlog. Voor Brad Pitt is dit ondertussen zijn 4de oorlogsfilm na Inglourious Basterds, Beyond All Boundaries en Fury. Jennifer Aniston verloor Brad Pitt op de set van Mr. and Mrs. Smith (2005) aan Jolie, zoveel jaar later lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Niemand lag wakker de Smith film, maar met de breuk werd het een box-office hit, vreemd genoeg genoot deze film niet van de schandaal-sfeer. Meer nog, het werd een flop. De film had een productiebudget van 80 miljoen dollar en moest minstens 160 miljoen opbrengen voor een break-even. Wereldwijd bracht Allied maar 120 miljoen dollar op.

Pitt en Jolie hadden vorig jaar nog een film samen, genaamd By the Sea (2015), geschreven en geregisseerd door Jolie, maar deze film was ook al iets van een flop. De prent werd slechts in 142 zalen uitgebracht in de States en bracht wereldwijd maar 3 miljoen dollar op met een productiebudget van 10 miljoen. Het verhaal had weliswaar een soort profetisch karakter, gezien het ging over een koppel wiens relatie niet goed zat en ze via een gaatje in de muur naar een ander koppel staarden. Dit had een soort Michelangelo Antonioni Blowup/Peeping Tom film kunnen worden, maar sloeg de bal toch verkeerd omdat we als kijker geen voeling hadden met de karakters. Het duurde ook allemaal véél te lang en even had je gevoel naar een Tom Cruise/Nicole Kidman scène te kijken uit Eyes Wide Shut (1999). En na deze prent liep ook deze relatie op de klippen.


allied_2016_brad_pitt_marion_cotillard.jpgallied_2016_brad_pitt_marion_cotillard_pic2.jpg

© 2016 Universal Pictures

Allied is geen slechte film maar er zitten teveel zwakke momenten in en heeft op geen enkel moment het charisma of het epische karakter van een The English Patient (1996). Eigenlijk is het een vrij banaal verhaal die pretendeert meer te zijn maar geen enkele verrassing inhoudt. Het begin stak vrij goed in mekaar maar zak halverwege in mekaar als een pudding en het einde is echt wel teleurstellend. Allied bevat geen echte emoties en ik kan niet zeggen dat Zemeckis geen pogingen heeft ondernomen voor wat meer diepgang. We zien zelfs een schitterende liefdesscène in het midden van een zandstorm. Ondanks alle inspanningen geloofde ik toch niet echt in de emoties en gevoelens van de sterren-duet. De chemie werkte gewoon niet.

Allied komt op 10 mei uit op DVD en Blu-ray en bevat een boel extraatjes van making of filmpjes en overzichten van de visuele effecten. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur over de gehele film. Allied is geen slechte film, maar gezien het aanwezige filmtalent voor en achter de camera, had ik er toch wel iets meer van verwacht.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 9 mei 2017

 


*** Allied trailer ***

1 Comment

  1. Bjorn

    Trailer ziet er nog beter uit dan verwacht. Had zo’n saai oorlogsdrama verwacht.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *