The Force is een geladen politie-documentaire

Een documentaire om naar uit te kijken is deze The Force (2017) van Peter Nicks. De film won de award voor Beste Documentaire op het Sundance Film Festival.

the_force_2017_poster.jpg

Korte inhoud: Documentaire over politieagenten in Oakland, een regio die sinds 2002 onder toezicht staat van de regering. Regisseur Nicks volgt hen vanaf 2014 (toen de nieuwe politiechef begon), tot 2016. In die tijd legt hij meerdere zaken vast op camera. Van kleine protestacties tot een groot schandaal waarbij corrupte politieagenten betrokken zijn.

Er is tevens nog een andere documentaire die min of meer over hetzelfde onderwerp, genaamd Whose Streets? (2017). Deze docu lijkt zich meer toe te spitsen op de geboorte van ‘Black Lives Matter’. Op Imdb krijgt de film wel een bijzonder slechte score, maar trek je hiervan niet veel aan, het is een interessante prent. Deze The Force lijkt in ieder geval niet gefilmd in de smartphone guerilla style mode, maar daarom niet minder intens. Het brengt ons diep in de organisatie van het politiecorps, hoofdzakelijk bestaande uit blanke mannen.

Wat meteen opvalt is dat het geen documentaire is met flikken die hunkeren naar de goede oude tijd waar de “boefjes” in elkaar konden worden geklopt. Het zijn in de meeste gevallen plichtsgetrouwe mannen die het beste willen voor hun gemeenschap. Anderzijds zien we ook dat heel wat van die mannen met hun 12 uren shift zelf niet in staat zijn om alle criminaliteit aan te pakken. Meestal worden de armste buurten dan links gelaten, iets wat bij ons ook wel eens dreigt voor te vallen. In ieder geval is het klimaat wat veranderd met de introductie van de smartphones met camera, iedereen heeft nu een camera en iedereen kan zijn eigen versie van de feiten laten zien – al dan niet met een beetje knip en plakwerk. Ook agenten dragen steeds meer camera’s, het nieuwe wapen van de 21ste eeuw.

In de docu volgen we ook een jonge officier Joe Cairo die op een vaak briljante manier explosieve situaties kan ontmijnen. Het werpt allemaal wel een andere blik op het werk van een politieagent in gespannen buurten. Uiteindelijk wordt het politiedepartement van Oakland getroffen door een seks en prostitutie schandaal en snel zien we de cohesie binnenin het corps ontbinden. Spijtig genoeg breek de docu iets te snel af naar het einde toe, juist op het moment dat het echt interessant begon te worden.

 


*** The Force trailer ***

1 Comment

  1. Agnus

    Nog niet zien passeren op Netflix maar ik hou het in de gaten.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *