The Foreigner (2017) ***½ Blu-ray review

We hebben het nog niet gehad over The Foreigner (2017), de Taken versie van Jackie Chan. Blijkbaar moet elke actie-filmster op leeftijd een terugkeer maken in dergelijke vendetta films, maar zolang de actie en de karakters goed zitten heb ik er niets op tegen. De film is op 6 maart uitgekomen op DVD en Blu-ray.

the_foreigner_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Wanneer Quan (Jackie Chan) een restaurant begint in een buitenwijk van Londen, kan hij niet vermoeden dat hij een beroep zal moeten doen op de guerrillatechnieken die hij juist wilde vergeten. Zijn vrouw en dochter komen namelijk om bij een bomaanslag van Ierse terroristen. Quan heeft meer vertrouwen in de ervaring die hij in de jungle en tunnels van Vietnam heeft opgedaan, dan in de daadkracht van de Londense politie onder leiding van Liam Hennessy (Pierce Brosnan). Hij besluit zelf tot actie over te gaan.

Jackie Chan staat bekend voor zijn Charlie Chaplin/Buster Keaton actiefilms, en dus komt deze kille en koude realistische thriller wel een beetje als een verrassing. En tegenover hem staat de ex-James Bond acteur Pierce Brosnan die ook al op leeftijd is en eigenlijk constant te zien is in actiefilms – ook al is het niet meer in blockbusters. Maar soms is er een Taken film nodig om iedereen weer op de voorgrond te brengen. En hierin zijn beide mannen wel in geslaagd, want de film heeft wereldwijd 145 miljoen dollar opgebracht met een productiebudget van 35 miljoen dollar.

En de regisseur die dit mogelijk heeft gemaakt is Martin Campbell (Casino Royale, GoldenEye). Een paar jaar geleden had hij een gelijkaardige film gemaakt met Mel Gibson genaamd Edge of Darkness (2010), ook al was deze film geen enorme hit, ook al was dat voornamelijk de schuld van scenarist William Monahan (Kingdom of Heaven, Body of Lies). Deze keer werd het script geschreven door David Marconi (Live Free or Die Hard, Enemy of the State), gebaseerd op het boek ‘The Chinaman’ van Stephen Leather. De laatste 6 jaar heeft Campbell niet zo zot veel gedaan, buiten 2 tv-films en nog een aflevering van een tv-serie. Zijn laatste film was de vreselijk slechte Green Lantern (2011). Dit was in ieder geval stukken beter.

Toch blijft het raar om Chan te zien als een steenkoude soldaat en moordenaar, een rol die hij over zijn lange loopbaan meestal heeft ontlopen. Chan staat bekend voor zijn acrobatische vechtstijl waarbij hij het wat grappige mimieken zijn tegenstander één voor één uitschakelt, gebruik makend van alles wat voorhanden ligt. De acteur is nu 64 jaar oud, ook al vermoed ik dat zijn conditie nog steeds opperbest is. Toch was dit een rol dat in de eerste plaats dramatisch acteervermogen vereiste, meer dan fysieke flexibiliteit, en daar is hij toch in geslaagd.


the_foreigner_2017_poster01.jpgthe_foreigner_2017_poster04.jpgthe_foreigner_2017_poster03.jpg

The Foreigner is een gematigde tot bovengemiddelde actiethriller, die wat meer leunt naar een drama dan een echte thriller. Het is in ieder geval een mooie afwisseling voor een acteur die voornamelijk bekend was voor zijn martial art komedies. Hopelijk zal je dus niet met de verkeerde verwachtingen naar deze film kijken. Anderzijds is Pierce Brosnan wel een acteur die heel vertrouwd is met het materiaal en tevens voor de tweede keer samenwerkt met regisseur Martin Campbell (cf. GoldenEye). Toch had ik nooit het gevoel dat er een sterke cohesie was tussen Brosnan en Chan. Misschien had dit ook wel te maken dat beide personages voornamelijk via telefoon communiceerden. De plot is geen voorbeeld van originaliteit. Het is me iets teveel een formulefilm geworden die netjes alle genre-elementen heeft aangevinkt. Toch is het een knap gebracht verhaal over wraak. The Foreigner is ondertussen uit op DVD en Blu-ray, spijtig genoeg zonder extraatjes.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 14 maart 2018

 


*** The Foreigner trailer ***

1 Comment

  1. Gaetan

    Jackie Chan rocks !! Leuke trailer !!

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.