Passengers (2016) *** 4k UHD Blu-ray recensie

Scenarist Jon Spaihts is op zich geen slechte schrijver. Hij zat aan het roer van heel wat potentieel interessante Hollywood producties, zoals Prometheus (2012) en Doctor Strange (2016), maar ook teleurstellende films als The Darkest Hour (2016) en The Mummy (2017). Toch zou ik deze Passengers (2016) bij zijn mindere films rekenen. Voor zij die geen bal interesse hebben in EK-voetbal, kunnen deze film zien vandaag op om 22u35 op VTM.

Korte inhoud: Op een routinereis door de ruimte naar een verre kolonie worden twee passagiers door een storing 90 jaar te vroeg ontwaakt uit hun hyperslaap. Jim (Chris Pratt) en Aurora (Jennifer Lawrence) zullen de rest van hun leven op het luxe ruimteschip moeten verblijven en al snel beginnen ze voor elkaar te vallen. De intense aantrekkingskracht tussen beiden valt niet te ontkennen, totdat ze erachter komen dat het ruimteschip in groot gevaar is. Met 5000 slapende bemanningsleden op het spel kunnen alleen Jim en Aurora een ramp voorkomen.

Kan je een zwak script redden met een sterke vertolking? In dit geval niet. Passengers is geen slechte film, maar halverwege weet je waar deze prent naar toe wil en je zit gewoon te wachten op de eindcredits. Het gegeven op zich is wel interessant, maar naast het idee heeft de scenarist weinig materiaal aangereikt voor een geslaagde 2 uur durende film. Pratt en Lawrence zijn Hollywood sweethearts. Ze hebben beiden extravagante trekjes, zien er goed uit en kunnen ook nog eens acteren. Columbia Pictures was zich wel bewust dat die twee hun productiebudget wel konden terug winnen. Een gigantisch succes was het echter niet want wereldwijd haalde deze prent maar 300 miljoen dollar op.

De cast is het beste van de film, ook al heeft geen enkele van hen hiermee prijzen gewonnen. De regisseur van dienst was Morten Tyldum (The Imitation Game) die een degelijk job leverde. Het visuele aspect van de film was toch wel indrukwekkend, en bij momenten had je de indruk dat de regisseur zijn inspiratie zocht in The Shining (1980), zeker de momenten met de barman Arthur (Michael Sheen). Zelfs de setdecoratie lijkt zich te hebben geïnspireerd op de fameuze ballroom (vergelijk pic01 met pic02). Het zal wel een hommage zijn, maar wat mij betreft misschien net iets te plattekes. Hoewel, ik dacht op een gegeven moment dat hij alles had ingebeeld, dus werkt het wel tot op een zeker niveau. De muziek is verzorgd door Thomas Newman met zijn herkenbare piano muziek, ook al vind ik het niet zo goed werken naar het einde toe..


passengers_2016_blu-ray_pic01.jpgpassengers_2016_blu-ray_pic02.jpgpassengers_2016_blu-ray_pic03.jpg
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corp., Village Roadshow

De eerste helft van de film is beter dan het tweede gedeelte, die toch wat ritme problemen heeft. Het ontbreekt het verhaal ook aan voldoende dramatiek. Het verhaal is nu wat gewoontjes en had stukken meer intrigerend kunnen zijn. Ik heb er toch van genoten en zou deze film zeker wel kunnen aanraden, ook al zal je deze wel snel vergeten. Ondertussen is de film beschikbaar op 4k UHD, DVD en Blu-ray, met een pak extraatjes gaande van verwijderde scènes tot bloopers en making of filmpjes. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur over de gehele film.


Review Passengers (2016)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Passengers trailer ***


3 Comments

  1. Julie

    Ik vond het zelf een uitstekende film 😀

    Reply
  2. René van den Abeelen

    The Darkest Hour een ’teleurstellende film’?
    Sorry?

    Reply
    1. Dave (Post author)

      Iets zegt me dat je “The Darkest Hour” verwart met “Darkest Hour” 😉

      Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *