iZombie seizoen 2 op DVD

Enkele maanden nadat het eerste seizoen van “iZombie” op DVD verscheen (zie deze review), is hier al het tweede seizoen. Nog steeds draait deze frisse serie rond zombie Liv Moore, die volgens de promotekst ‘verse lijken, spannende wendingen en een brutale nieuwe culinaire stijl’ krijgt voorgeschoteld. Wie van het eerste seizoen van “iZombie” heeft genoten, zal ook smullen van dit tweede seizoen.

izombie_2015_season_2_dvd.jpg

Korte inhoud: Liv Moore (Rose McIver) werkt nog steeds in het mortuarium van Seattle waar ze een eerste keuze heeft in verse hersentjes. Als zombie moet ze immers hersenen eten wil ze niet transformeren naar een zombie zoals we die kennen uit “The Walking Dead”. Haar baas Ravi Chakrabarti (Rahul Kohli) is op de hoogte van haar ondode status en zoekt koortsachtig naar een middeltje om de zombies te genezen.

Nadat haar flatgenoot Peyton Reed (Aly Michalka) op het einde van het eerste seizoen verdween nadat ze de waarheid over Liv ontdekte, heeft Liv een nieuwe roommate, Gilda (Leanne Lapp). Deze Gilda heeft echter een verborgen agenda, want ze is de dochter van miljonair Vaughn Du Clark (Steven Weber) die met het dubieuze energiedrankje Max Rager snode plannen heeft.

Du Clark huurt Liz’ ex-vriend Major Lilywhite (Robert Buckley) in om voor hem de vuile klusjes op te knappen. In ruil daarvoor belooft Du Clark Liz ongemoeid te laten. Major kan niet anders dan Du Clark gehoorzamen, maar zijn nachtelijke activiteiten komen in het vizier van rechercheur Clive Babineaux (Malcolm Goodwin), met wie Liz bovendien nauw samenwerkt. Als Liz hersenen eet, krijgt ze immers een deel van de persoonlijkheid van de overledenen. Aan Clive verkoopt ze dit als ‘visioenen’, die uiterst handig blijken om misdaden op te lossen.

Dan is er tenslotte nog zombie Blaine DeBeers (David Anders), die een illegaal circuit van hersenen heeft opgezet om zijn klanten te bevoorraden. En ook al is Blaine weer mens geworden, dat belet hem niet om zijn activiteiten verder te zetten en regelmatig het pad van Liz en de anderen te kruisen. In seizoen twee is zijn dekmantel een uitvaartcentrum, ideaal om aan hersenen te komen zonder onnodige aandacht te trekken.

Net zoals het eerste seizoen zijn de afleveringen van het tweede seizoen van “iZombie” op zichzelf staand. Met een achterliggende rode draad, die nu het opsporen is van The Chaos Killer die het gemunt heeft op rijke types. Ondertussen worstelt Liv met haar liefdesleven, zoekt Ravi een zombiegeneesmiddel en werkt Blaine aan zijn heerschappij in de zombiewereld.

“iZombie” is losjes gebaseerd op een comic van Mike Allred, waarvan Rob Thomas en Diane Ruggiero een televisieserie maakte. Er wordt naar de comic verwezen in de openingstitels die getekend zijn en de eerste shots na de reclame die eveneens getekend zijn en dan overvloeien in live action. Dit draagt samen met het gebruik van frisse kleuren bij tot het lichtvoetige van de serie, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld “The Walking Dead” ligt de focus hier niet op de horror van de zombies, maar op de humor. Zombies blijken ook maar ondode mensen te zijn met hun eigen behoeftes en problemen.

En dan komen we bij de twee series waar “iZombie” het best mee te vergelijken valt, namelijk “Buffy, The Vampire Slayer” en “Veronica Mars”. Net als de vampieren, demonen, heksen en andere fantastische creaturen uit “Buffy” krijgen de zombies hier een menselijk gelaat en lijken het haast mensen van vlees en bloed waar je je ergens wel mee kan identificeren.


izombie_2015_season_2_dvd_pic01.jpgizombie_2015_season_2_dvd_pic02.jpgizombie_2015_season_2_dvd_pic03.jpg

© Warner Home Video

De vergelijking met “Veronica Mars” is voor de hand liggender omdat beide series bedacht werden door Rob Thomas en zijn stempel duidelijk aanwezig is. Liv Moore is net als Veronica Mars een zoekende tiener die haast per ongeluk in het misdaadmilieu werd gerold en er dan maar probeert het beste van te maken met een stevig vleugje heerlijke sarcastische humor.

Verwijzingen naar “Veronica Mars” worden ook niet verstopt. Zo spelen verschillende acteurs uit de detectiveserie een gastrol in “iZombie” (zoals Daran Norris en Enrico Colantoni) en wordt er in de dialogen wel eens verwezen naar Kirsten Bell. Het zijn tongue in cheeks die fans zeker wel kunnen smaken. In tegenstelling tot het eerste seizoen lijkt de humor in het tweede seizoen van “iZombie” iets scherper (en wat mij betreft beter) te zijn. Het lijkt alsof de makers hun draai gevonden hebben en de remmen wat meer lossen.

Vooral de interactie tussen Rose McIver en Ravur Kohli zorgt vaak voor grappige momenten. McIver doet het ook erg goed als ze de trekjes van de eigenaars van de door haar pas veroberde hersenen opeet. Zo verandert ze in dit seizoen in o.a. een neurotische poetsmaniak, een zenuwachtige drummer en een aan social media verslaafde fashionvictim. Knap hoe McIver al deze typetjes weet te verwerken in Liv Moore zonder dat de eigenheid van Liv zelf te veel naar de achtergrond verdwijnt.

Kortom, wie het eerste seizoen van “iZombie” met plezier heeft bekeken, zal ook in dit tweede seizoen zeker aan zijn trekken komen. Op de dvd vind je nog enkele verwijderde scènes en een feature over het Comin-Con panel van 2015. Seizoen drie is begin april 2017 gestart in de Verenigde Staten. Liv Moore is dus nog lang niet werkloos en daar kan ik alleen maar blij om zijn.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 7 mei 2017

 


*** iZombie season 2 trailer ***

1 Comment

  1. Kristof Maes

    Mooie finale trouwens, kijk al uit naar het derde seizoen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *