Free Fire (2016) **** review

Het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) kan niet meer stuk voor mij. Na de geslaagde zombie-prent The Girl with All the Gifts (2016) heb ik gisteren genoten van Free Fire (2016), de nieuwe film van Ben Wheatley (High Rise). Het is een overheerlijke Reservoir Dogs-achtig shootfest geworden om je vingers van af te likken.

free_fire_2016_poster.jpg

Korte inhoud: Boston, 1978. Justine (Brie Larson) heeft een bijeenkomst opgezet in een verlaten pakhuis tussen twee Ieren (Cillian Murphy, Michael Smiley) en een bende onder leiding van Vernon (Sharlto Copley) en Ord (Armie Hammer) die hen een voorraad wapens wil verkopen. Maar wanneer twee handlangers, Stevo (Sam Riley) en Harry (Jack Reynor), tot een handgemeen komen ontploft het kruidvat en probeert iedereen deze hel te overleven.

Het is niet geheel verbazingwekkend dat Martin Scorsese actief was als uitvoerend producent. Maar het is vooral de slimme regie van Wheatley en zijn te gekke script die hij schreef met Amy Jump (tevens de monteuze van de film), die van deze R-rated prent een instant classic hebben gemaakt. Het lijkt op het eerste gezicht op een stijloefening, met een conflict op één locatie met een minimum aan middelen (10 miljoen dollar), maar het is uitgedraaid tot een heerlijk stukje cinema. De plot is zo simpel dat je het gemakkelijk in enkele woorden kan navertellen, maar de uitwerking ervan is briljant. We krijgen een tiental schutters te zien die proberen te overleven, en geregisseerd door een minder talentvolle regisseur had dit een wel heel verwarrende en vervelende prent geweest. Wheatley mag in ieder geval dankbaar zijn voor zijn talentvolle director of photography Laurie Rose die hier echt wel deze mexican standoff naar een hoger niveau tilt en het overzicht volledig bewaard.

Maar naast de regie en het script zijn de vertolkingen overheerlijk. Vooral Sharlto Copley (Elysium, District 9) zet hier een uniek personage neer met een dik accent. Maar ook Armie Hammer en Brie Larson brengen enerzijds wat menselijkheid binnen deze geschifte boel, maar ook de stoner gespeeld door Sam Riley brengt een hilarisch personage en Michael Smiley zet ook een schitterende rol neer. In tegenstelling tot Quentin Tarantino’s Reservoir Dogs voelen we dat deze prent van Britse makelij is, met iets meer ‘in your face’ vertolkingen en minder fake bloed.


free_fire_2016_pic01.jpgfree_fire_2016_pic02.jpgfree_fire_2016_pic03.jpg
free_fire_2016_pic04.jpgfree_fire_2016_pic05.jpgfree_fire_2016_pic06.jpg
© Belga Films

Meestal zijn films van 90 minuten nauwelijks de moeite waard om te zien, maar deze zwarte komedie is hiervan een uitzondering. Had de film langer geduurd was er misschien verveling opgetreden, ook al had ik wel zin naar meer. De spetterende vuurgevechten en de onophoudelijke humor blijven komen. En ondertussen legt Weatley interessante klemtonen in dit schietschouwspel. Zo zijn er de kleine karaktertrekjes van de personages en het feit dat personages ‘pijn’ hebben; van splinters tot de psychologische pijn van een schampschot, en dit allemaal terwijl de kogels letterlijk in het rond vliegen. Free Fire heeft nog geen releasedatum bij ons, maar hopelijk komt hierin verandering.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 6 april 2017

*** Free Fire trailer ***

1 Comment

  1. Gaetan

    Staat al een tijdje op mijn ’to see’ lijstje.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *