Russische science fiction Attraction op het BIFFF

Binnenkort begint het Brussels Internation Fantastic Film Festival (BIFFF) en een film die meteen in het oog sprong was de Russische science-fiction prent Attraction (2017). Mocht je niet beter weten zou je denken dat de film uit Hollywood komt, maar dit is 100% Russisch en het ziet er indrukwekkend uit.

attraction_2017_poster.jpg

Korte inhoud: Een buitenaards ruimteschip komt na een ongeval in de ruimte, in de aardatmosfeer en wordt beschadigd door de Russische straaljagers. Het gigantische schip stort neer in een flatgebouwcomplex nabij Moskou. Het Russische schoolmeisje Yulya Lebedeva (Irina Starshenbaum), wiens vader – een kolonel in het leger die de militaire quarantaine rond de crash site leidt – verliest haar beste vriend in de crash en is vastbesloten om die aliens te vinden en te doden. In de loop van de gebeurtenissen komt ze echter in contact met de aliens en besluit ze om de buitenaardse wezens te helpen, wanneer de aliens een veel geavanceerder en onsterfelijk humanoïde ras blijkt te zijn. Niet iedereen deelt de mening van Yulya en er duiken bendes op die de bezoekers willen uitroeien.

De film werd geregisseerd door Fedor Bondarchuk. Hij is niet alleen de zoon van de legendarische regisseur Sergei Bondarchuck, maar ook iemand die de dingen graag groots ziet. Hij maakt voornamelijk commerciële films die vreselijk slecht scoren bij het niet-Russische publiek. De kans is dus groot dat deze film nauwelijks het bekijken waard is, ook al moeten we deze prent misschien wel het voordeel van de twijfel geven. Ik vind het in ieder geval leuk om eens dergelijke films te zien uit een ander land dan de States, al was het maar dat het decorum compleet anders zal aanvoelen. En Rusland stond ooit aan de wieg van de cinema met geweldige regisseurs en wie weet is de industrie bezig aan een comeback. Soms is een commerciële film voldoende om de motor op gang te brengen. De verbluffende speciale effecten werden verzorgd door Main Road Post, Rusland’s leidende bedrijf in visuele effecten en verantwoordelijk voor kleppers zoals Wanted, Metro en Stalingrad.

De film zou 6 miljoen dollar hebben gekost wat voor een dergelijke film bespottelijk laag is. Anderzijds hebben we al monster science fiction films gezien voor 500’000 dollar, cf. Monsters (2010). Wat dit wel betekent is dat het de boodschap stuurt naar heel wat filmmakers dat je geen Hollywood budget nodig hebt om dergelijke films te maken. Visuele effecten en de kost van een productiecrew kan je naar beneden halen. Het enige wat niet zo gemakkelijk te onderhandelen valt zijn de weddes van de steracteurs. Met een Robert Downey Jr. of een Jennifer Lawrence weet je dat je publiek zal trekken, en dat heeft zijn prijs. Alexander Petrov, Rinal Mukhametov, Oleg Menshikov en Sergey Garmash kunnen allemaal uitzinnig populaire en talentvolle acteurs zijn in Rusland, niemand kent hen buiten Rusland.

Zal deze prent zijn geld terugwinnen? Ik vermoed van wel gezien het lage budget. In Rusland ligt de gemiddelde recette voor een commerciële film tussen de 10 en de 15 miljoen dollar, Marvel films kunnen zelfs tot 40 miljoen opbrengen. Attraction heeft de potentie om 50 tot 60 miljoen dollar op te halen, wetende dat zijn vorige prent Stalingrad (2013) 52 miljoen dollar heeft opgebracht in het moederland. Of het zal aanslaan in het buitenland hangt af of deze prent een distributie krijgt. In Rusland wordt de film door Columbia Pictures uitgebracht. In ons land ligt dat nog niet vast, maar jullie kunnen deze wel gaan zien op het BIFFF op zaterdag 8 april in Bozar in Brussel.

 


*** Attraction trailer ***

2 Comments

  1. Cedric

    Ziet er behoorlijk cliché uit maar voor die prijs vind ik het resultaat wel knap.

    Reply
  2. The Dude

    100% Russisch? Ziet er anders wel 99,9 % Amerikaans uit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *