Atomic Blonde (2017) ***½ Blu-ray review

De box-office krijgt rake klappen in 2017! Toch is de kwaliteit van heel wat films zelden zo hoog geweest. Op het einde van het jaar zal ik mij een dartboard moeten kopen voor het samenstellen van mijn Top 10 Beste Films. Atomic Blonde (2017) van David Leitch, de regisseur van de opkomende Deadpool 2 (2018) film, is een keiharde – Jason Bourne meet John Wick achtige – actie thriller met een fenomenale Charlize Theron in de hoofdrol.

atomic_blonde_2017_poster02.jpg

Op het eerste gezicht lijkt het een B-film met Charlize Theron die in het verleden al eens verkeerde keuzes heeft gemaakt. Anderzijds kan ze ook sterk uit de hoek komen. Maar in deze film brengt ze iets wat we niet gewoon van haar zijn.

Korte inhoud: We bevinden ons in Berlijn in 1989. Vlak voor de val van de Berlijnse muur, wordt een MI6-agent dood aangetroffen. Op zak had hij belangrijke informatie; met name een lijst met namen en details van Amerikaanse, Engelse, Russische en Franse spionnen. De lijst lijkt echter verdwenen. Lorraine Broughton (Charlize Theron), een geoefende spionne zonder banden met Berlijn, wordt door de MI6 erop uit gestuurd om de lijst te vinden om zowel haar zelf als de wereldwijde geheime diensten te beschermen. Haar contact is de Engelse agent David Percival (James McAvoy) die haar moet helpen in haar onderzoek.

De film is gebaseerd op de comic van Antony Johnston en in script gegoten door Kurt Johnstad, die de twee 300 films heeft geschreven. De andere leden van de cast zijn de onweerstaanbare Sofia Boutella (pic 1, pic 2), de overheerlijke John Goodman, de altijd verfijnde Toby Jones en de talentvolle Eddie Marsan. De regisseur heeft ook gewerkt op John Wick (2014), dus hij kent het genre goed, en we zien dat een beetje van de stijl (vooral de kleurrijke fotografie en de harde in your face actie) is blijven steken in deze prent.

Hitchcock zei ooit: “Het leven is drama met alle saaie stukjes eruit geknipt”, soms geldt dit ook voor film trailers, en ik stapte met niet zo’n hoge verwachtingen in de bioscoopzaal. Maar wat heb ik mij kostelijk geamuseerd, want het is dus niet gewoon maar een vrouwelijke versie van John Wick geworden. Het is veel meer een spy-thriller die een beetje de anti-pool is geworden van James Bond, een ‘James Blond’ if you will. Bond leek nooit een schrammetje op te lopen (of toch niet de versie pre-‘Daniel Craig’), hier krijgt Charlize het hard te verduren en haar gezicht staat vaak op springen. Maar haar remedie is een ijskoud bad (letterlijk). Net zoals Bond zien we haar ook flirten met potentiële bronnen van informatie, ook al zijn deze van hetzelfde geslacht. Charlize is in ieder geval geknipt voor de rol en overtuigt volledig met een foutloze Britse tongval zonder te vervallen in belachelijke dialecten. Ze is al zo duivels egoïstisch, sensueel en gewiekst als Bond, als fysiek dynamisch, meedogenloos en stoïcijns als Wick.


atomic_blonde_2017_pic01.jpgatomic_blonde_2017_pic02.jpgatomic_blonde_2017_pic03.jpg
atomic_blonde_2017_pic04.jpgatomic_blonde_2017_pic05.jpgatomic_blonde_2017_pic06.jpg
© 2017 Sony Pictures Releasing Belgium

Dit is misschien geen film voor kinderen, gezien er bijzonder veel geweld in zit en ook een hete girl-on-girl seksscène, ook al wordt alles heel smaakvol in beeld gebracht en voelt het geweld niet aan als iets gratuit. Toch had deze film pakken beter kunnen zijn dan John Wick (2014), in die zin dat bepaalde intriges in de film net iets beter uitgewerkt konden worden, want al bij aanvang wist ik meteen waar dit plot naar toe zou gaan. Ook de dialogen zijn niet altijd even goed geschreven, maar zo waren bepaalde dialogen uit Dunkirk (2017) ook niet altijd even knap. Qua muziek zitten in de film wel een aantal leuke nummers, met uiteraard de Duitse klassieker ’99 Luftballons’ en 80’ties nummers als ‘After the Fire’ van Der Commissar. De jaren ’80 lijken voor veel mensen ‘LAME’ en compleet smaakloos, maar deze retro-prenten (zoals een Drive) maken de 80’s net weer hip.

Na Wonder Woman (2017) is dit de tweede girl power film dit jaar en we hebben binnenkort nog Lara Croft (2017). Eén ding is zeker, studio’s zullen steeds meer vrouwen gaan casten als actie (anti-)heldinnen. Nu is het nog wachten op de eerste oudere actrice in een kick-ass hoofdrol, in dezelfde lijn als Liam Neeson in de Taken films. Normaal is er geen sequel gepland voor Atomic Blonde, maar gezien de bioscooprelease is meegevallen denk ik dat er nog een (paar) episodes zullen volgen, en ik verheug me er al op.

Atomic Blonde komt woensdag 13 december 2017 uit op DVD en Blu-ray. Op de schijf vinden jullie deleted scenes, making of filmpjes en een blik achter het ontstaan van het verhaal. Er is tevens een interessante audio-commentaar track met regisseur David Leitch en monteur Elísabet Ronaldsdóttir die eerder al werkzaam was op John Wick.

rating

Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 11 december 2017

*** Atomic Blonde trailer ***

1 Comment

  1. Sander

    Mrs John Wick …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *