The Edge (1997) *** Blu-ray review

Een paar weken geleden hebben we The Spanish Prisoner (1997) besproken van David Mamet. In datzelfde jaar is ook The Edge (1997) uitgekomen, geschreven door Mamet, een bear-attack film met twee Hollywood acteurs in de hoofdrollen.

the_edge_1997_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De rijke Charles Morse (Anthony Hopkins) vergezelt zijn mooie vrouw Mickey (Elle Macpherson) bij een photoshoot in Alaska. De shoot wordt gemaakt door Robert Green (Alec Baldwin). Om specifieke indianen te vinden voor de shoot vliegen Green, Morse en nog een fotograaf naar goede locaties toe. Onderweg worden ze door vogels bestormd en storten ze neer in een meer. Om te overleven in de bossen waar een moordlustige beer rondhangt, moeten ze op elkaar kunnen vertrouwen. Morse is de enige met de kennis die hen zou kunnen redden. Morse vermoedt dat Green een affaire heeft met zijn vrouw. Dit zorgt voor complicaties tijdens hun overlevingstocht, waarbij ze constant een gevaarlijke beer tegenkomen.

De regisseur van dienst is Lee Tamahori, die zowel in staat is van het meest verderfelijke (Die Another Die, Next, xXx: State of the Union) als het degelijke (Once Were Warriors). De man heeft ook The Devil’s Double (2011) geregisseerd. Zelf vind ik deze The Edge nog één van zijn betere films, ook al mist de film net iets meer scherpte. Het script bood wel heel wat mogelijkheden; naast de beet-aanval is er ook een intrigerend conflict tussen twee mannen die van bij het begin van de film niet helemaal duidelijk is. Maar dat het personage van Baldwin een affaire had met de vrouw van het personage van Hopkins, was al meteen duidelijk.

Het leuke aan het verhaal is dat de stoere Baldwin gaandeweg afhankelijk zal worden van de wijzere oude man. Het wordt zelfs nog interessanter wanneer het personage van Hopkins door heeft dat Baldwin waarschijnlijk voor geen meter te vertrouwen is, maar toch nog altijd het meest humane wil doen. De spanning is vaak om te snijden, en al zeker de scènes met de beer, die gespeeld wordt door Bart the Bear, een gedresseerde beer die al in heel wat filmproducties heeft gespeeld, zoals Into the Grizzly Maze (2015) en Legends of the Fall (1994) (ook al met Anthony Hopkins). Wat moet je doen wanneer een beer in je buurt is? Lopen kan fataal zijn, klimmen is ook al een bedenkelijke optie, een beer kan je ook volgen in het water en heeft een scherpe neus dus je verbergen achter een struik zal ook niet helpen. En er zijn al heel wat films geweest die ons hebben laten zien dat je weinig kan doen; zoals Backcountry (2014) en Grizzly Man (2005).

Bart de Bear steelt misschien de show, maar de vertolkingen in deze film zijn best wel sterk en je voelt meteen wie deze karakters zijn. Het is misschien geen memorabele film maar er zijn toch wel een aantal knappe scènes in. Mamet zorgt ook voor een goede balans tussen een survival film en een psychologisch drama tussen twee mannen. Ik denk trouwens dat dit de eerste echte actie-film was voor Anthony Hopkins, en na deze film kwamen er nog meer.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 7 januari 2017

*** The Edge trailer ***

1 Comment

  1. Gaetan

    De film deed me wat denken aan Deliverance. De fotografie was mooi, en uiteraard zijn de beer-schots prachtig in beeld gezet. Alleen vond het verhaal niet echt diepgaand, zelfs iets vergezocht en had ook niet een empathie met één van de spelers. Was daardoor oppervlakkig en een beetje gezapig. Maar verder verre van een slechte film

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *