Klaar voor een trip naar Mars met National Geographic?

Vandaag kreeg De Filmblog een wel heel bijzonder pakket in de bus. Geen Blu-ray of invitatie naar een press junket, maar wel een koffer met een boek over Mars en een issue van the National Geographic rond de toekomstige planeet die de mensheid zal ontdekken. En voor deze gelegenheid is er nu “Mars” (2016), een zesdelige documentaire over de kolonisatie van Mars met inzichten van vooraanstaande wetenschappers in een volledig vernieuwend format. De reeks is vanaf zondag 13 november te zien op National Geographic. Nu al benieuwd of op Mars wonen iets voor jou is? Doe dan snel de test op Makemarshome.be!

mars_2016_poster.jpg

Van alle planeten in ons zonnestelsel spreekt Mars veruit het meest tot de collectieve verbeelding. De queeste om mensen succesvol naar de rode planeet te sturen ontpopt zich niet enkel tot een hedendaagse space race tussen ’s werelds meest succesvolle wetenschappers, maar staat ook weer stevig op het voorfront in populaire cultuur en media. Zo speelt de planeet een van de hoofdrollen in Andy Weir’s The Martian (2015), kwam de mislukte landing van de ExoMars Schiaparelli-sonde recent breed aan bod in de pers en verklaarde Amerikaans president Barack Obama in oktober nog dat hij tegen 2030 mensen naar Mars wil kunnen sturen.

Die datum zou wel eens kunnen kloppen, als we de makers van de miniserie Marsmogen geloven. In de reeks, geproduceerd door National Geographic, Imagine Entertainment en RadicalMedia, vindt de eerste bemande Marsmissie plaats in 2033. In de zesdelige reeks die geproduceerd werd door o.a. Oscarwinnaars Ron Howard en Brian Grazer wordt fictie over de kolonisatie van de rode planeet afgewisseld met interviews met vooraanstaande wetenschappers en sleutelfiguren die zich momenteel het hoofd breken over de vele obstakels die een maiden voyage nog in de weg staan.

Die afwisseling tussen fictie en documentaire over de haalbaarheid van de fictie zorgt voor een fris en vernieuwend format. Aan het woord komen onder andere SpaceX CEO Elon Musk, auteur van het boek “How We’ll Live on Mars” Stephen Petranek en astrofysicus Neil deGrasse Tyson. Zij geven de reeks de nodige sérieux en het wetenschappelijk aanzien om zich te kunnen verheffen van fictie tot ‘documentaire vérité’.

De producers van de reeks spaarden kosten noch moeite om het fictiegedeelte zoveel mogelijk te baseren op hedendaagse wetenschap. Daarvoor werkten de scriptschrijvers samen met een uitgebreide groep van experts, zowel uit de publieke als private sector. Zo werkten ze samen met NASA en SpaceX voor de vormgeving van het ruimteschip Daedelus en Olympus Town, de eerste menselijke kolonie op Mars. Om te verzekeren dat de reeks je ook visueel van je sokken blaast werd Framestore ingeschakeld, het team dat je al verraste met hun visual effects in “Gravity”.

*** Mars trailer ***

2 Comments

  1. Shifty

    Spoiler********
    Gisteren gekeken, was wel beetje onderhoudend maar niet echt pakkend.
    Weinig echte “feel” Maar misschien komt dat nog.
    De rover op mars is gewoon die van The Martian, astronauten lijken op thunderbirds figuren.
    spoiler: Waarom in hemelsnaam zit de gezagvoerder naar zijn stoel te klimmen (zoveel verspilling van kostbare plaats ook me dunkt in zo’n ruimtetuig, een half lege toren) na de reparatie tijdens de landing, Waarom blijft hij niet op de vloer gewoon liggen als hij klaar was. Effe een gigantische klim uitvoeren bij meer dan een paar G’s. OMG!

    Reply
  2. Cedric

    Ik ken wel een paar mensen die nog zouden willen vertrekken naar Mars, mits er een kleine hoop is voor een ticket terug.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *