The Gift (2015) ***½ Blu-ray review

Vrijwel iedereen heeft al wel eens de ongemakkelijke situatie meegemaakt waarbij iemand je aanspreekt en beweert je te kennen maar jijzelf de persoon niet meteen kan plaatsen. Meestal blijft het bij een eenmalige zeer gênante vertoning, maar wat als de persoon die je tegenkomt je blijft achtervolgen? Dat is het basisgegeven van The Gift (2015), een spannende psychologische wraakthriller.

the gift,joel edgerton,jason bateman,rebecca hall

Korte inhoud: Het koppel Simon (Jason Bateman) en Robyn (Rebecca Hall) verhuist van Chicago naar Simons thuisstreek Californië vanwege de nieuwe job van Simon. De twee hopen daar gauw een eerste kindje te mogen verwelkomen. Terwijl Simon carrière maakt, blijft binnenhuisarchitecte Robyn thuis om het huis in te richten. Tijdens een koopjacht voor spulletjes voor hun prachtige nieuwe huis komen ze Gordon ‘Gordo’ Mosely (Joel Edgerton) tegen. Gordo stelt zichzelf voor als een oude schoolvriend van Simon maar helaas herkent Simon hem niet meteen.

Na een paar bezoekjes van de man begint Simons geheugen echter langzaam terug te komen. Ondertussen heeft Gordo het koppel al overladen met allerlei kadootjes, gaande van spray om de vele vensters te poetsen tot dure vissen voor hun vijvertje. De vreemde man dringt zich steeds meer op aan het koppel totdat Simon het welletjes vindt. Hij vindt Gordo’s gedrag niet meer normaal en besluit het contact met de man te verbreken.

Dan verdwijnt plots hun hond Mr Bojangles. Simon en Robyn zijn er rotsvast van overtuigd dat Gordo er iets mee te maken heeft. Even later krijgt het koppel een brief van Gordo met excuses en een zin die refereert naar een gebeurtenis uit het verleden van Simon en Gordo. De nieuwsgierigheid van de ondertussen zwangere Robyn is gewekt en ze gaat graven in het verleden van haar man.

The Gift deed mij meteen denken aan de Franse film Harry un ami qui vous veut du bien uit 2000. Ook in deze film dringt een vreemdeling met een geheime agenda zich op aan een koppel dat door de gebeurtenissen steeds verder uit elkaar drijft. Beide films moeten het ook hebben van de onderhuidse psychologische spanning en niet van typische thrillerschrikeffecten.

Het zou me dus niet verbaasd hebben moest The Gift gebaseerd zijn op de Franse film, maar volgens Imdb is het scenario van The Gift origineel geschreven door Joel Edgerton. Edgerton is trouwens ook de regisseur, producent én speelt de rol van Gordo. Het is Edgertons regiedebuut en hij brengt het er niet onaardig vanaf. Van in het begin voel je dat er gevaar dreigt en Edgerton laat dit een tijdje onder de oppervlakte borrelen omdat je er niet precies de vinger op kunt leggen wat er precies aan de hand is met Gordo.

De spanning neemt geleidelijk toe en er vallen regelmatig een paar lijken uit de kast. Zo blijkt Simon in het verleden niet de aardige man te zijn zoals hij aanvankelijk overkomt. Als kijker sta je ongeveer in de schoenen van Robyn, samen met haar ontdekt je geleidelijk wat er speelt tussen Simon en Gordo.

Simon wordt gespeeld Jason Bateman, een prima keuze voor deze rol. Bateman is vooral bekend van zijn meer komische rollen en heeft een onschuldig voorkomen, maar kan ook de scherpe kantjes van Simon aan de kijker overbrengen. De transformatie van het personage wordt door Bateman goed gespeeld. Rebecca Hall is Robyn, een rol die vooral dient als speurneus en gids voor de kijker. Haar rol is iets minder sterk uitgewerkt dan die van de mannelijke hoofdpersonages maar Hall weet er toch nog iets van te maken.


the_gift_2015_blu-ray_pic01.jpgthe_gift_2015_blu-ray_pic02.jpgthe_gift_2015_blu-ray_pic03.jpg
© courtesy of The Searchers Belgium

En regisseur Edgerton speelt zoals gezegd Gordon Mosely. Edgerton balanceert met zijn vertolking voortdurend op de dunne lijn die zijn personage hetzij meelijwekkend hetzij creepy maakt. In sommige scènes wil je het liefst zo snel mogelijk de deur voor Gordo’s neus dichtgooien omdat je voelt dat hij gevaarlijk is, in andere scènes lijkt Gordo alleen maar een beetje wereldvreemd en vooral heel erg eenzaam. Knap hoe Edgerton lang die dualiteit kan vasthouden.

Het mysterie rond Gordo wordt langzaam opgebouwd en het psychologische spel tussen de twee oude klasgenoten zet de kijker meermaals op het verkeerde been. De uiteindelijke ontknoping is onverwacht maar wel volledig in lijn met de rest van de film. Het einde kan overigens op verschillende manieren geïnterpreteerd worden zodat je na het bekijken van The Gift de film nog even kan laten bezinken.

Kortom, The Gift is een goedvertolkte, vrij spannende psychologische thriller die vooral Joel Edgerton in de kijker zet als multi-talent. De DVD en Blu-ray zijn inmiddels verkrijgbaar, daarop staan helaas geen extra’s wat wel jammer is want hoe vaak is de regisseur, scenarist, producent en hoofdrolspeler een en dezelfde persoon? Daar had vast een boeiende audiocommentaar in gezeten.

rating

Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 16 juli 2016

*** The Gift trailer ***

1 Comment

  1. Marvin

    Sterke debuutfilm, goede vertolkingen met een prima verhaal.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *