Independence Day (1996) *** Blu-ray review

We hebben een paar dagen geleden Independence Day: Resurgence (2016) besproken, nu is het de beurt aan de eerste film Independence Day (1996), waarvan een nieuwe Blu-ray editie is verschenen met een extra schijf met meer dan 3 uur aan extraatjes.

Independence Day,independence day resurgences,Roland Emmerich,Jeff Goldblum,Bill Pullman,Will Smith,Dean Devlin

Korte inhoud: Gigantische buitenaardse schepen komen richting de aarde, en hangen boven enkele grote steden. Nadat een poging tot communicatie met de aliens tot niets leidt, komt David Levison (Jeff Goldblum) er achter dat de aliens in minder dan een dag aan zullen gaan vallen. Nadat de grote steden compleet verwoest zijn door de buitenaardse schepen besluiten de overlevenden terug te vechten met behulp van een buitenaards schip dat enkele decennia geleden op aarde is neergestort. President Thomas J. Whitmore (Bill Pullman) probeert zijn manschappen moed in te spreken en zien we helden zoals Captain Steven Hiller (Will Smith) het voortouw nemen.

Het is een typische disaster film met een vleugje sciene-fiction, een overdosis aan spetterende cgi en loeiharde klankband. De film heeft heel veel zwaktes maar het entertainment gehalte is dermate hoog dat de film nooit echt gaat verdelen. Het is een verstand-op-nul fast food blockbuster prent waar niets artistieks, geslepen of vernuftig in zit, maar die ons toch een goed gevoel verschaft, in een toch wel afgelikte regie van Roland Emmerich. Het script kwam van Dean Devlin, die toen enkel nog maar het script van Stargate (1994) geschreven, maar nadien op zijn elan verder ging met Godzilla, The Patriot en nog een aantal tv-series. De film kreeg twee Oscarnominaties (klank en visuele effecten) en stak de Oscar voor Beste Visuele effecten op zak.

En die visuele effecten waren toch wel indrukwekkend en dit in een periode waar cgi nog in zijn kinderschoenen stond. Meestal waren we in films zilverkleurige vliegende schotels gewend. Maar toen kwam Steven Spielberg met zijn Close Encounters of the Third Kind (1977) en de ruimteschepen werden plots een pak groter, maar Emmerich bouwde ze nog een beetje meer uit en waren ze al zo groot als uit de kluiten gewassen stad. Het leek er wel op dat de mensheid geen greintje kans maakte tegen het overgewicht aan ruimteschepen. Er zit heel wat computer-animatie in, maar de schepen waren voornamelijk op miniatuur schaal gebrachte modellen.

independence_day_1996_blu-ray_pic01.jpg
© 20th Century Fox Home Entertainment Belgium

Will Smith werd rijkelijk vergoed voor deze prent en werd met zijn 5 miljoen dollar één van de best betaalde acteurs van zijn generatie. Ondertussen strijkt Smith 20 miljoen op per film en vermoed wordt dat hij misschien niet zo heel veel ging krijgen voor de nieuwe film, en dat dit misschien wel heeft meegespeeld in het feit dat hij niet in de nieuwe film zit. Maar anderzijds is de rol van Smith in ID eigenlijk niet zo heel erg lang, en dat is hoofdzakelijk te wijten aan het feit dat er heel veel sprekende rollen in deze film zitten. En ook al was hij een beetje van een crowd-pleaser moet ik toegeven dat hij toch niet opperbest in zijn rol zat. Ik had zelfs de indruk dat hij regelmatig in een ‘Fresh Prince of Bel Air’ patroon verviel. Goldblum was het echte hoofdpersonage en dat is hij ook in de nieuwe film. Pullman maakt ook indruk in deze film en mag een zinderende speech afsteken.

Uiteraard kan je de vele plot holes niet verbergen met cgi, en ID zit er vol van. En dan hebben we nog Goldblum die zomaar eventjes een virus kan schrijven en uploaden in het alien-systeem en zo alles plat kan leggen. We zijn 2016 en hebben nog altijd problemen om data over te zetten van een Mac naar een PC, maar blijkbaar is alien-technologie wel comptabel met onze technologie. Ook het feit dat wij gemakkelijk met alien-schotels kunnen vliegen blijft krankzinnig, maar dat is nu eenmaal het aard van het beestje en ook in de nieuwe film nemen we zonder veel problemen te controles over. Ook het alien moederschip heeft een zwakke plek dat wanneer we deze raken, alles gaat ontploffen. Hebben die aliens dan niets geleerd van de Death Star uit Star Wars? Maar dat de miljoenen individuele alien fighters plots verdwijnen is toch wel wat vreemd en wordt nooit echt verklaard. Maar zoals ik al zei, het is verstand-op-nul-blockbuster-vertier.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 3 juli 2016

*** Independence Day trailer ***

1 Comment

  1. Gaetan

    Damn, ik voel me oud nu 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *