The Danish Girl (2015) ***½ Blu-ray review

Het is altijd een beetje moeilijk om kritiek te hebben op een verhaal indien het gebaseerd is op waar gebeurde feiten. Het is een moeilijke discussie en zo kan je altijd de vraag stellen hoe ver je van de feiten kan afwijken om je verhaal dramatisch genoeg te maken. Soms is het broodnodig en levert het knappe resultaten op, zoals bij A Beautiful Mind (2001), maar soms gaat de film echt wel ontsporen zoals bij de afschuwelijk slechte Grace of Monaco (2014), waarbij de regisseur gewoon de geschiedenis ging herschrijven. The Danish Girl (2015) die is uitgekomen op DVD en Blu-ray, is het soort biopic die trouw is gebleven aan de feiten, en hierdoor misschien iets te gereserveerd.

the_danish_girl_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af in de vroege jaren 1920 in Kopenhagen en is gebaseerd op waargebeurde feiten. De Deense kunstenaar Einar Wegener (Eddie Redmayne) wordt door zijn vrouw Gerda (Alicia Vikander) benaderd om in vrouwenkleren te poseren wanneer een van haar modellen niet aanwezig is. Einar besluit later om als Lili Elbe door het leven te gaan en ondergaat daarbij een geslachtsverandering. Lili wordt de eerste bekende transgender in de geschiedenis. Aanvankelijk lijkt alles goed te gaan tussen Gerda en Lili, maar steeds meer komt Gerda tot het besef dat Lili niet meer de man is, waarmee ze destijds gehuwd is.

Tom Hooper (The King’s Speech, Les Misérables) heeft deze film geregisseerd, en terwijl hij knap werk levert met sfeervolle cinematografie, had ik het gevoel dat de film nooit echt voor de impact kon zorgen dat ik had gedacht. Dit is een behoorlijk intrigerend verhaal en verdiende toch iets meer duiding, iets meer dialoog, iets meer backstory. En ja, de film duurt 2 uur lang, maar had het gevoel dat deze tijd niet altijd even goed werd benuttigd. Bepaalde motivaties en acties van personages waren voor mij niet altijd duidelijk. Maar dat ligt waarschijnlijk ook deels aan het script van Lucinda Coxon gebaseerd op de roman van David Ebershoff.

Maar de film zit vol met knappe vertolkingen, met in het bijzonder Alicia Vikander die voor haar rol tevens de Oscar voor Beste Actrice in een Bijrol won. Zelfs de kleine rol van Matthias Schoenaerts springt in het oog. Maar ook het einde van de film is bijzonder goed verteld en dat maakt veel goed. Je bedekt het ietwat onderontwikkelde verhaal met zijn stugge ritme er wel bij, want er zijn zo veel dingen die wel goed zitten in deze prent. Script is belangrijk, maar goede acteurs zijn in deze ook gewoon onmisbaar.


the_danish_girl_2015_blu-ray_pic01.jpgthe_danish_girl_2015_blu-ray_pic02.jpgthe_danish_girl_2015_blu-ray_pic03.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment (Benelux)

Ik snap wel van geen kanten waarom deze film een R-rating heeft gekregen voor ‘volledig naakt’. Wanneer kan je tevens beginnen spreken van gedeeltelijk naakt en volledig naakt. Bedoelen ze met volledig naakt ook daadwerkelijk de voor- en achterkant volledig naakt in beeld? En waarin ligt dan het verschil met “graphic nudity”? Zoals ik de indruk had was de term “grafisch naakt” meestal van toepassing wanneer mannen naakt te zien waren. En in deze film zit er effectief een shot in waarin Redmayne zijn genitaliën achter zijn benen steekt en zo het beeld van een vagina creëert. Een beeld die de MPAA al had aangepast sinds de verschijning van The Silence of the Lambs in 1991. Maar laat ik duidelijk zijn, deze R-rating voelt misplaatst, zeker als je al dat vrouwelijk naakt ziet in andere niet R-rated films.

The Danish Girl is een goed gemaakte biopic. Spijtig genoeg komt het nooit echt tot leven, en dat omwille van zijn gereserveerdheid. Alles voelt heel afstandelijk, door de manier hoe alles heel sfeervol in beeld werd gezet en de weinige dialogen. Het lijkt bij momenten door zijn iets te brave aanpak op een Oscar-bait film, en had een veel betere film kunnen zijn met iets meer rauwe kantjes.

Op de DVD en Blu-ray staat spijtig genoeg geen audio-commentaar, wel een interessante making of.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 2 april 2016


*** The Danish Girl trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *