Doom haalt opnieuw het grote geschut boven

Deze week zat Doom (2016) in de bus, de legandarische first person shooter game van Bethesda Softworks en ID Software die een behoorlijke facelift heeft gekregen. Het onnozele pistooltje – dat je vroeger had wanneer je jouw ammunitie van je betere wapens wou sparen – is nu ook ingeruild voor een hoog technologisch vuurwapen met geharde plasma gel kogels op basis van Argent energie. Een geslaagde mix tussen een Call of Duty en Dead Space, met uiteraard de nodige nostalgie van het oude Doom game waarmee alles echt is begonnen.

doom,ps4,dead space,call of duty,skyrim

Korte inhoud: We hebben te maken met een reboot verhaal. Het speelt zich af op Mars, waar de Union Aerospace Corporation (UAC) bezig was met de exploiratie. Maar tijdens hun opgravingswerken zijn ze gestoten op een gateway naar een hel van monsters en demonen. Maar in plaats van het boeltje snel te verzegelen, hebben uit de hand gelopen UAC experimenten ervoor gezorgd dat de demonen pas echt greep gekregen hebben op het gigantische complex en zijn personeel. Ons hoofdpersonage ontwaakt vastgeketend op een altaar en kan nog net ontsnappen aan een aanval van een monster. Vervolgens trekt hij op onderzoek naar wat er allemaal is gebeurd en voorziet zich van een Praetor Suit en een adequaat wapenarsenaal. Door de satellieten beter af te stemmen hoopt hij de bron van de demonische invasie te ontdekken en hopelijk ook het portaal kan sluiten.

Zoals ik al zei in mijn inleiding is het wapenarsenaal een belangrijk onderdeel in Doom, en het zijn stuk voor stuk technologisch hoogstaande vuurwapens, met heel wat uitbreidingsmogelijkheden. En het grote verschil met de andere games is dat er hier niet geschoten wordt met klassieke ammunitie maar met gespecialiseerde gel kogels waarbij het wapen niet herladen hoeft te worden. De wapens kunnen dus aan één stuk afgevuurd worden tot er geen kogels meer over zijn. In het arsenaal vinden we plasma guns, lightning guns, hellshots combat shotguns, burst rifles, rocket launchers, snipers en uiteraard de BFG9000 en de chainsaw. Er is zelfs een item die een decoy genereert om er vijanden mee af te leiden.

Het spel heeft een razendsnel tempo, met een karakter die niet kan sprinten maar altijd snel wandelt en dubbele sprongen maakt. De Doomguy is gelukkig ook sneller dan bijna elke demon in het spel, en het is de bedoeling dat de beweging de sleutel is tot zowel aanval als verdediging. Uw levenslijn gaat ook niet regenereren, maar bij het vermoorden van monsters krijg je wel munitie of health packs. En ook al kun je switchen tussen twee wapens heb je altijd toegang tot je arsenaal. Bij het opvragen van deze menu vertraagt de tijd in het spel. Uiteraard is er ook een mogelijkheid voor een melee aanval en zelfs een ‘glory kill’, een speciale aanval waarmee je de tegenstander een fatale klap kan toebedelen. Er herinneren jullie nog de ‘beserk’ mode? Wel deze is er ook.


doom,ps4,dead space,call of duty,skyrimdoom_2016_ps4_pic02.jpg

Veel zaken om te ontdekken in Doom. Los van de gewone missies zijn er heel wat challenges die je kan doen en keycards of items die je kan vinden, al dan niet met bonuspunten voor je arsenaal en ruimtepak. Er zijn zelfs verborgen plaatsen waar je kunt terugkeren naar het oorspronkelijke 1993 Doom 16-bit spel met zijn gruwelijke muziek en sound effects. Voor navigatie kan je altijd terrecht op een 3D map die je op elk moment kan oproepen, inzoomen en bekijken waar je bent en waar je naar toe moet. Ook heel wat Easter Eggs, van Skyrim helmen tot Terminator 2 knipoogjes .

Niet alleen Doom fans, maar eenieder die verzot is van shooters zal hier met volle teugen van genieten. Ikzelf ben een grote fan van Dead Space, en hou wel van deze demon-occultes. Toch ligt de klemtoon hier meer op het schieten dan op het verhaal. Naast de gewone Campaign is er ook nog een Multiplayer voorzien met een arena-style combat. Genadeloze demonen, gigantische wapens en snelle, vlotte bewegingen zijn de funderingen voor intense, first-person combat – of je nu hordes demonen tot moes slaat in de singleplayer campagne of het tegen vrienden opneemt in de vele multiplayer modi. En breid teven je gameplay-ervaring uit met de Doom SnapMap game editor om gemakkelijk eigen content aan te maken, te spelen en wereldwijd te delen. DOOM is ondertussen wereldwijd verkrijgbaar is voor Xbox One, PlayStation 4 en PC.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 2 april 2016


*** Doom trailer ***

2 Comments

  1. Marvin

    Dit is de shooter waar ik al een tijdje naar uitkijk. Doom is nooit sterk geweest in het vertellen v an verhalen (bekijk anders maar de filmversie) maar als shooter is het heerlijk wegschieten.

    Reply
  2. Bas

    Dit was een hele verassing op een goede manier. Heb me in tijden niet meer zo vermaakt in een FPS!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *