D’Ardennen (2015) **** Blu-ray review

Debuut regisseur Robin Pront heeft indruk gemaakt met D’Ardennen (2015) een zenuwslopende misdaadfilm in de lijn van films als Goodfellas en A Simple Plan, en meteen zijn stempel gezet op de Vlaamse cinema.

dardennen_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave (Jeroen Perceval), één van de twee overvallers, moet zijn broer Kenneth (Kevin Janssens) noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft zijn leven op de rails gekregen en probeert zijn broer te helpen waar mogelijk, maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles zijn ex-vriendin Sylvie (Veerle Baetens) terug voor zich probeert te winnen.

Jeroen Perceval zit zelfs aan de bron van deze film, want het verhaal is gebaseerd op een toneelstuk van hem. Het stuk had zoveel succes dat regisseur Michael R. Roskam meteen interesse vertoonde voor een verfilming met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol. Maar de Hollywood-carrière van Schoenaerts kreeg vleugels en het werd steeds moeilijker om hem te strikken voor de rol. En toen kwam Robin aan zet en Perceval had meteen vertrouwen in de jonge regisseur die nog maar twee kortfilms had gemaakt. En zo geschiedde.

Het bizarre is dat deze film stilistisch heel veel gelijkenissen vertoond met Rundskop (2010), met dit grote verschil dat het dialect geen Limburgs is, maar Antwerps. Ook de fotografie heeft wel iets weg van deze van Nicolas Karakatsanis, ook al heeft Robrecht Heyvaert wel zijn stempel kunnen zetten op de twee Adil El Arbi en Bilall Fallah films (Image, Black). Met de snelle montage, pittige dialogen en een beukende soundtrack van Bonzai (een Belgisch platenlabel van dancemuziek uit de jaren 90) verveelt de film in ieder geval voor geen seconde. Ook de duistere apotheose met twist is een mooie afsluiter.

Er was in december van vorig jaar sprake van een Amerikaanse release, maar dat lijkt er dus niet te komen. Ook de geruchten van een mogelijke remake door de gebroeders Coen, waren spijtig genoeg een aprilgrap van de mannen van Vertigo. Een geslaagde grap, want ikzelf was er toch even mee weg. In ieder geval was er al langer dan vandaag sprake van een Engelstalige remake, de toekomst zal uitwijzen of die er ooit zal komen.

Deze week zijn de DVD en Blu-ray van D’Ardennen uitgekomen mét een audio-commentaar track van de regisseur, een making of en bloopers. Ik ben ondertussen al benieuwd naar zijn volgende film.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 2 april 2016

 


*** D’Ardennen trailer ***

3 Comments

  1. Cedric

    Ik vond het een leuke en spannende film maar nu ook weer geen 4 op 5 sterren waard.

    Reply
  2. Lander

    Super film, weet er iemand de filmlocaties in de ardennen?

    Reply
  3. Marvin

    Niet alles is in de Ardennen hoor. De cabin is in Luxemburg (in Léglise), het huis van de moeder is in de Kaarderstraat in Antwerpen, de drug rehab groep is dan weer in de Denderstraat, de gevangenis is die van Brugge.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *