Project T / Tomorrowland (2015) *** Blu-ray review

In een vorig bericht over Tomorrowland / Project T (2015) hadden we het nog over de oorspronkelijke titel van de film, met name ‘Tomorrowland’. Een titel die een beetje in het vaarwater kwam van het mega-techno dancefestival. En bijgevolg, wanneer je de trailer wou opzoeken van Tomorrowland, dan was zoiets geen eenvoudige klus. En om alles nog erger te maken was de naam van Tomorrowland ook gepatenteerd, zoals in Nederland, België, Luxemburg. In de States kon Disney wel Tomorrowland gebruiken, gezien dit ook werd gebruikt voor hun parken en werd het dancefestival omgedoopt tot TomorrowWorld.

tomorrowland_project_t_2015_blu-ray.jpg

Deze ondoordachte naamkeuze heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er heel wat verwarring was bij de toeschouwers, maar tevens kwam deze naamverandering ook met een prijskaartje. En de film had al los van de marketing en distributiekost al een prijskaartje van 190 miljoen dollar. Een tot overmaat van ramp deed de film het behoorlijk slecht aan de box-office, met een recette van slechts 208 miljoen dollar. Samen met Pan, Fantastic Four, Jupiter Ascending en Terminator: Genisys werd Project T één van de 5 grootste filmflops van 2015.

Korte inhoud: De film begint in 1964 met een nog jonge Frank Walker die op een uitvindersbeurs zijn jetpack laat zien aan Nix (Hugh Laurie) die zelf niet meteen onder de indruk is. Daarentegen is zijn vermoedelijke dochter Athena (Raffey Cassidy) dat wel, en ze geeft hem in het geheim een pin met de letter T. Jaren later zien we de tiener Casey (Britt Robertson) die per ongeluk een gelijkaardig geheimzinnig speldje in handen krijgt waarmee ze in een andere dimensie kan komen. Ze zoekt naar een antwoord hoe en waarom dit kan. Deze zoektocht leidt naar het voormalig wonderkind en uitvinder Frank Walker (George Clooney). Ze ontmoet hem in zijn geheime schuilplaats, waar kort daarna Casey en Frank worden overvallen door levensgevaarlijke achtervolgers die het op Frank gemunt hebben. Noodgedwongen moeten ze vluchten naar een andere dimensie. Deze reis gaat via een speciaal ontworpen apparaat.

Het verhaal werd geschreven door Jeff Jensen, Damon Lindelof en regisseur Brad Bird en lijkt veel op een soort Jules Verne verhaal. Het is een ode aan de zoektocht van de mens naar innovatie en hoop. Een reis rond de wereld 80 dagen, 20.000 mijlen onder zee of een eis naar het centrum van de aarde is al vele keren verteld, en het was dus een beetje zoeken naar iets nieuws, en ik moet toegeven dat de uiteindelijke virtuele wereld eigenlijk wel een geslaagde bestemming is. Het lijkt een soort futuristische wereld, ook al krijgen we er maar flarden van te zien.

Disney films hebben de gewoonte om moralistisch uit de hoek te komen met hoe we een beter mens kunnen worden, en deze film is niet anders. Frank en Casey zijn eigenlijk twee gelijkaardige individuen, maar met de jaren is Frank steeds meer geïsoleerd en pessimistisch geraakt, en dat contrasteert met het jeugdig optimisme en nieuwsgierigheid van Casey. En Disney maakt duidelijk dat de nieuwe generatie moeten waakzaam blijven op de verzuring van de maatschappij, die innovatie in de weg staat. Een boodschap die wel eens relevant kan zijn voor onze Belgische politiek. Maar zoals we ook van Disney gewend zijn wordt er niet heel erg diep gegraven, en blijft alles heel oppervlakkig. De film is een knipoog naar Disney’s futuristische themapark van dezelfde naam, en vaart een iets te commerciële en generieke koers, wat ironisch genoeg, ingaat tegen de boodschap van deze prent.


tomorrowland_project_t_2015_blu-ray_pic01.jpgtomorrowland_project_t_2015_blu-ray_pic02.jpgtomorrowland_project_t_2015_blu-ray_pic03.jpg
tomorrowland_project_t_2015_blu-ray_pic04.jpgtomorrowland_project_t_2015_blu-ray_pic05.jpgtomorrowland_project_t_2015_blu-ray_pic06.jpg
© Walt Disney Studios Home Entertainment

Het beste van de film zit hem in de eerste 50 minuten, nadien begint alles wat te ontsporen. Er zitten een aantal geforceerde grappen in, zoals de verwijzend naar het feit dat Disney nu eigenaar van de rechten van de Star Wars-franchise. Ik heb hier wel mee kunnen lachen. Voor de rest lieten de personages me wat koud en de slotscène is volledig in strijd met de logische ontwikkeling van de film. Het had een belangrijke prent kunnen worden voor zowel een jongeren als een ouder publiek, maar het bleef steken bij teenager-sentimentaliteit. Los van dit is het toch een mooie knipoog van Disney naar de Walt Disney’s en de Jules Verne’s uit onze geschiedenis. Visueel ziet het er allemaal ook wel knap uit, en dat is dan weer te danken aan het Director of Photography genie Claudio Miranda .

Project T / Tomorrowland is uitgekomen op Blu-ray en DVD met deleted scenes, korte animatiefilm, dagboeken van Brad Bird en heel wat making of filmpjes. Spijtig genoeg is er geen audio-commentaar aanwezig.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 26 oktober 2015

***Related Post***
21/04/2015: Tomorrowland van Brad Bird heeft nieuwe karakterposters

*** Tomorrowland trailer #2 ***

2 Comments

  1. Julie

    Misschien wat te moralistisch en braaf maar ik kan altijd wel genieten van een George Clooney en Hugh Laurie. Tevens sterke vertolkingen van Raffey Cassidy en Britt Robertson. Het einde valt wel wat tegen.

    Reply
  2. Dominique

    Ik had hier veel meer van verwacht. Het heeft een aantal leuke ideeën en geweldige visuals. Het heeft tevens heel wat goede acteurs en of dat niet allemaal al volstond is het ook nog eens geregisseerd door Brad Bird! Maar get resultaat is een hopeloze puinhoop vol met tegenstrijdige plotpunten, zwakke karakters, gekke robots en teveel sanitair naar mijn gevoel. Het leek wel of ze alle Post-It notities die ze op hun muur hadden geplakt tijdens hun brainstorm-sessies, in de film hebben gestoken. Is dit een Brad Bird film? Een regisseur die bekend staat voor zijn eenvoud en vlotheid. Voor het wegtrimmen van het verhaal-vet en het focussen op de essentie. Hoe kon zoiets gebeuren?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *