Les Témoins (2014) **½ Blu-ray review

In het kielzog van de resem Scandinavische ‘thriller noir’-series begint ook Frankrijk zich te roeren in het misdaadgenre. Was er eerder al het mysterieuze “Les Revenants” (2012 – ), dan komen de Fransen nu met “Les Témoins” (2014), een thrillerserie die zich afspeelt in het idyllische Normandië. Deze miniserie van zes afleveringen is heel knap in beeld gebracht, maar is net niet spannend genoeg om een topserie te zijn.

les_temoins_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: In de Normandische kustplaats Tréport worden enkele lijken aangetroffen in een kijkwoning. Zeer vreemd, aangezien elk van de lichamen dagen voordien reeds werd begraven. Iemand heeft dus de onfrisse hobby om lijken op te graven en ze samen met andere, niet-verwante, andere lijken te positioneren in alledaagse situaties. Hoe belanden de lijken in de woning, wat is hier de bedoeling van en vooral wie zit er achter?

Die vragen krijgt detective Sandra Winckler op haar bord. Samen met haar partner Justin moet ze uitzoeken wat er aan de hand is. Natuurlijk worden er nog meer lijken gevonden, opnieuw in kijkwoningen. De voormalige inspecteur Paul Maisonneuve wordt erbij gehaald wanneer er een foto van hem wordt aangetroffen op een plaats delict. Tegen de zin van Maisonneuve want nadat zijn vrouw is omgekomen bij een auto-ongeluk is hij gestopt bij de politie en leidt hij een teruggetrokken bestaan.

Belangrijkste personage in “Les Témoins” is misschien wel de Franse streek waar de serie zich afspeelt. De omgeving wordt erg knap in beeld gebracht en het duistere, regenachtige en mistige weer is natuurlijk ideaal voor een misdaadserie. De krijtrotsen komen dreigend maar tegelijk uitnodigend over en de makers deinzen er niet voor terug om de plaatselijke toeristische plekjes onder de aandacht te brengen. Toch wordt het geen reisprogramma, net omdat de sfeer en setting van Normandië zo passend zijn bij het verhaal en er eigenlijk een essentieel deel van uitmaakt.

En dat verhaal vereist wel een zekere concentratie, “Les Témoins” is immers een serie met een complexe structuur waarvan je best enkele afleveringen na elkaar van kijkt om zo weinig mogelijk te vergeten. Er passeren best veel personages die belangrijk zijn voor het verhaal. Voorop staat Sandra Winckler, gespeeld door Marie Dompnier, een Franse actrice die actief was in de theaterwereld en hier haar schermdebuut maakt. En dat is er niet aan te zien want Dompnier ‘pakt’ goed op camera en speelt met een grote naturel. Zij is naast Normandië een van de troeven van de serie.


les_temoins_2014_blu-ray_pic01.jpgles_temoins_2014_blu-ray_pic02.jpg
© Dutch Filmworks

De mannelijke hoofdrol, de getormenteerde Paul Maisonneuve, wordt gespeeld door Thierry Lhermittee. Niet zo’n bekende acteur bij ons, maar blijkbaar is de man een behoorlijk grote naam in Frankrijk. De partner van Winckler, Justin, wordt gespeeld door de Belg Jan Hammenecker die eerder te zien was in o.a. The Broken Circle Breakdown, De behandeling, “Het goddelijke monster” en “Cordon”. De serie is gemaakt door Hervé Hadmar en Marc Herpoux die in Frankrijk al een reputatie hebben opgebouwd met de series “Pigalle, La Nuit” en “Les Oubliées”.

Rode draad in de serie is de relatie tussen Winckler en Maisonneuve. De laatste was een van de docenten tijdens Wincklers opleiding maar blijkbaar is er iets gebeurd waardoor Winckler haar studie drie dagen voor het examen heeft stopgezet. Er wordt regelmatig op gezinspeeld in de serie maar wat er precies is voorgevallen tussen de twee, kom je pas heel laat te weten. En uiteindelijk blijkt deze info niet eens zo cruciaal te zijn.


les_temoins_2014_blu-ray_pic03.jpgles_temoins_2014_blu-ray_pic04.jpg
© Dutch Filmworks

Het tempo ligt vrij laag in “Les Témoins”. Dat is iets waar je van moet houden en voor mij mocht het allemaal wel iets sneller gaan. Het is ook opvallend dat er in de laatste minuten van elke aflevering telkens iets heel spannend gebeurt waardoor je toch nog snel de volgende aflevering wil verder kijken, waarna blijkt dat de gebeurtenissen uiteindelijk toch niet zo heel spannend waren. Wat wel pleit voor de makers is dat ze het houden bij zes afleveringen en niet kiezen om het raadsel uit te smeren over 13 of meer afleveringen (met de onvermijdelijke dip in het midden van het seizoen).

Wie zich niet stoort aan een paar misdaadclichés (zoals er als politieman alleen op uit trekken zonder je partner, schijnbaar keurige burgers die niet zo koosjer blijken te zijn) en houdt van misdaadseries met een traag tempo en goede vertolkingen, zit goed bij “Les Témoins”. Wie houdt van spannende en vlugge actiescènes en een nagelbijtend spannend verhaal komt bij deze serie minder aan zijn trekken. Maar iedereen zal wel onder de indruk zijn van het prachtige landschap.

“Les Témoins” is verschenen op Blu-ray en kan je ook terugvinden in de Netflix-catalogus (onder de Engelse titel “Witnesses”). Een tweede seizoen is in de maak.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 24 oktober 2015

 


*** Les Témoins opening credits ***

4 Comments

 1. Brigitte

  Ik ben normaal geen fan van Franse series maar voor deze maakte ik een uitzondering ! Het was goed !

  Reply
 2. guido vermeyen

  hoe kan men lijken zo rechtop laten zitten in een zetel stoel…die zakt onherroepelijk in elkaar….voor mij ongeloofwaardige scene

  Reply
 3. Evelien Opdam Riphagen

  Het laatste deel, 6/6, op Canvas werd niet, zoals beloofd, uitgezonden op woensdag 8/11.
  Wordt dit op een andere datum herhaald of is er een andere manier om dit alsnog te zien ?
  Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

  Reply
 4. Noa

  Hoi Evelien, wij hebben geen zicht op de programmatie van Canvas, maar best even mailtje sturen (of bellen 02/741 25 80 naar de VRT). De serie is wel ter beschikking op DVD en Blu-ray.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *