Actieprent Hardcore volledig gefilmd in First Person

Op het Filmfestival van Toronto is de eerste trailer van Hardcore (2015) gepresenteerd, een film volledig gefilmd in ‘first-person’ perspectief. We zien dus alles door de ogen van het hoofdpersonage. Een techniek die we kennen uit videogames en uit videoclips, zoals deze van Smack My Bitch Up van The Prodigy of zelfs uit tv-series zoals Peep Show (2003-2015). Ook in de afschuwelijk slechte game-adaptatie Doom (2005) waren er korte sequenties in first-person.

hardcore_2015_poster.jpg

Korte inhoud: Je herinnert je niets. Dit komt omdat je net bent teruggebracht uit de dood door je vrouw (Haley Bennett). Ze vertelt je dat je naam Henry is en dat je nu een cyborg bent. Vijf minuten later wordt je vrouw ontvoerd. Door wie? Zijn naam is Akan (Danila Kozlovsky), een psychotische tiran met telekinetische krachten en een leger huurlingen. Je bent in Moskou, een stad die je niet kent en waar iedereen je dood wil. Iedereen, behalve een mysterieuze Britse kerel genaamd Jimmy (Sharlto Copley). Hij is misschien een vriend.

De film is gemaakt voor een habbekrats en gedeeltelijk gefinancierd met crowdfunding. Regisseur van dienst Ilya Naishuller, had eerder al 2 korte videoclips gemaakt: Insane Office Escape en Bad Motherfucker, die behoorlijk wat bijval kregen en viraal massaal gedeeld. Het duurde dan niet lang alvorens hij op het idee kwam een echte fictiefilm van te maken, compleet gefilmd met een GoPro Hero3 Black Edition camera met échte acteurs. En ik vermoed dat zij ook wel een beetje de film hebben meegefinancierd, want betere reclame kan je niet bedenken.

Ja, de film is behoorlijk gewelddadig en het zou me niet verbazen dat het een R-rating zal krijgen. De film heet dan ook ‘hardcore’. En we krijgen vanalles te zien, gaande van stunts, schietpartijen, gevechten, romantische momenten en uiteraard een gezonde dosis humor. Sharlto Copley (District 9, Elysium) is de acteur die we het meest aan het werk zien, en hij levert als side-kick van het hoofdpersonage een leuke vertolking zoals we dat van hem gewoon zijn. De fans van het actiegame Call of Duty en Half-Life zullen hier met volle teugen van genieten. Het is een experiment en ik ben benieuwd of het niet gaat vervelen. Toch hebben de makers deze prent niet langer gemaakt dan 90 minuten.

Ik denk niet dat de film bij ons in de bioscoop zal komen, maar misschien duikt deze binnenkort wel integraal op via You Tube of via netwerken als Netflix. Na het zien van de trailer is mijn interesse in ieder geval aangewakkerd. Het ziet er allemaal poepsimpel uit, maar wees gerust dat ze hier bloed, zweet en tranen hebben voor gelaten. Het filmprocédé is niet nieuw, maar als een volwaardige actiefilm heb ik zoiets nog nooit gezien. Het is in ieder geval een soort derivaat van de ‘found footage’ films, die niet gefilmd werden als first person maar wel door de cameralens van de cameraman die de actie blijft volgen. Benieuwd wat jullie hiervan denken.


*** Hardcore trailer ***

2 Comments

  1. Cedric

    Ik heb de indruk dat dit snel gaat vervelen. Trailer is wel leuk.

    Reply
  2. Tim

    Dit is wel “graaf” vind ik. 🙂 En voor ‘low budget’ te zijn… knap geproduced. Maar 90 minuten? Je komt gek buiten de zaal denk ik. 🙂

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *