Gotham seizoen 1 (2015) Blu-ray review

Een grote misvatting bij velen die de serie (nog) niet kennen is dat “Gotham” (2014) een prequel zou zijn op Batman. Eigenlijk is de serie een soort origin story over de stad Gotham, één van de meest beruchte misdaadsteden uit de comic wereld, met een hele resem aan kleurrijke figuren. Gotham laat ons kennismaken met personages die The Dark Knight binnen een paar jaartjes het vuur aan de schenen zullen leggen. Zo passeren onder andere Catwoman, The Riddler en The Penguin de revue. Aan de andere kant van de wet volgen we detectives Bullock en Gordon, waarvan die laatste aan het prille begin staat van een rijk gevulde carrière.

gotham

Korte inhoud: In Gotham volgen we detective James Gordon (Ben McKenzie) en zijn partner Harvey Bullock (Donal Logue) wanneer ze de moord op Thomas en Martha Wayne proberen op te lossen. Tijdens het onderzoek ontmoet Gordon de zoon van het echtpaar, Bruce Wayne (David Mazouz), en moet hij de confrontatie aangaan met de imposante gangleider Fish Mooney (Jada Pinkett Smith). Gordon ontmoet ook andere figuren die later de meest beruchte en terugkerende schurken van DC Comics zullen worden, zoals Selina Kyle (Camren Bicondova), de toekomstige Catwoman en The Penguin Oswald Cobblepot (Robin Taylor).

Daarnaast maken we ook kennis met Alfred Pennyworth (Sean Pertwee) tot zelfs Ivy Pepper (Clare Foley) en Edward Nygma (Cory Michael Smith) beter bekend al The Riddler. De casting is foutloos en er zitten voldoende karakters en biografieën in het verhaal voor verschillende seizoenen mee te vullen. Detective Gordon maakt een perfect duo met Harvey Bullock, die een beetje de cynische en corrupte politie partner speelt. Bullock straalt zelfhaat en cynische uit terwijl hij zichzelf profileert als would-be mentor van zijn nieuwe partner.

De show zelf werd omlijst in een traditioneel politiedrama, waarbij de verschillende figuren aan bod komen. Bruno Heller, de bedenker van de serie, was in ieder geval al vertrouwd met het politiegenre met zijn “The Mentalist”, ook al was deze serie een pak luchtiger van aard. De comic-book aspecten worden gebruikt als ondersteuning voor het detective-verhaal. Gotham zit eigenlijk wel knap in mekaar met verrassend fraaie sets en sfeervolle fotografie, met nu en dan die typische comic-book flair. Visueel heeft alles wel een realistische ondertoon, ook al pakken de makers uit met heel wat extravagante neon sets.


gotham_2015_poster01.jpggotham_2015_poster02.jpggotham_2015_poster03.jpggotham_2015_poster04.jpg
gotham_2015_poster05.jpggotham_2015_poster06.jpggotham_2015_poster07.jpggotham_2015_poster08.jpg

Deze week werd het eerste seizoen van Gotham uitgebracht op DVD en Blu-ray, met een resem extraatjes, gaande van making-of filmpjes, deleted scenes, gag reel en een overzicht van de DC Comic personages. Dit is zonder twijfel een ijzersterke comic-serie, die van een compleet ander niveau is dan pakweg “Arrow” of “The Flash”. De eerste aflevering van het tweede seizoen zou op 21 september 2015 uitgezonden worden, ik kan haast niet wachten.

***Related Post***
11/10/2016: Gotham seizoen 2 op Blu-ray


*** Gotham season 1 trailer ***

3 Comments

 1. Kris

  Uitstekende serie. Sterke cast en goeie dialogen, ben benieuwd naar het tweede seizoen.

  Reply
 2. Klaas

  Ik hou wel van Super Hero verhalen waarmee ik ben opgegroeid. Dus ik ben hier wel een sucker voor. In ieder geval om aan het alombekende Batman verhaal een nieuwe zwier te geven. Ik heb altijd al interesse gehad in de Batman villains zoals Penguin of Harvey. Dit is tevens een geweldig verhaal. Mijn enige verwijt is dat het acteerwerk niet altijd van niveau is. Ligt het aan de acteurs of de regisseur, geen idee, maar van de B-film kwaliteit van sommige scenes kon je toch niet naast kijken.
  Begrijp me niet verkeerd, ik hou van B-films, maar het contrast tussen het aanwezige acteertalent is toch wel groot. Ik heb er in ieder geval van genoten en zou deze serie aanbevelen.

  Reply
 3. Cedric

  Ik ben zelf geen comicstrip-addict, kijk ik wel uit naar het tweede seizoen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *