Red Machine (2015) **½ Blu-ray review

Het gebeurt niet vaak dat je bij een B-horrorfilm zoveel bekende koppen ziet opduiken? Anderzijds vind ik low budget horrorfilms vaak véél beter werken dan hun dure Hollywood versies met hun afgelikte belichting en hun Beverly Hills cast. Deze Red Machine / Into the Grizzly Maze (2015) heet een kleine 10 miljoen dollar gekost en had eigenlijk al in 2013 moeten uitkomen onder de naam Red Machine. Ondertussen is de film uit op DVD en Blu-ray met Nederlandstalige ondertitels.

grizzly_2014_poster.jpg

Wanneer ik aan Red Machine en beren denk, komt Grizzly Man van Werner Herzog met Timothy Treadwell bij me op. Een film over een man die verzot was op beren en angst koesterde voor één beer die hij ‘The Big Red Machine’ noemde. Diezelfde beer zou uiteindelijk de oorzaak zijn van zijn dood en die van zijn vriendin. Adrien Brody en Gerard Butler hadden eigenlijk de hoofdrollen moeten spelen in deze prent, maar dit project ging niet door. Ook Hayden Christensen en Paul Walker kwamen in aanmerking.

Korte inhoud: Twee broers, Rowan (James Marsden) en Beckett (Thomas Jane), proberen de band met hun vriendinnen, Michelle (Piper Perabo) en Kaley (Michaela McManus), terug op te pikken met een trektocht van 2 dagen in de wildernis van Alaska. Maar plots worden ze opgeschrikt door een achtervolgende Grizzly beer die op een wel heel gruwelijke manier tekeer gaat, en de mensheid blijkbaar een lesje wil leren.

De regie is in handen van David Hackl die 6 jaar geleden zijn debuut maakte met Saw V (2008) – misschien wel dé slechtste Saw film van de franchise. Spijtig genoeg heeft de lan in tussentijd geen regie-lessen gevolg, want spannend kan je deze film nooit noemen. Het verhaal werd geschreven door J.R. Reher en het script komt van Guy Moshe, en tussen de regels zat er wel een spannende film in. Naast de hoofdacteurs zien we ook nog Billy Bob Thornton in een getypecaste rol van een zonderling en Scott Glenn. De beer in de film is tevens geen cgi-beest, maar een mix van een Animatronic-berenpak (pic01, pic02, pic03) en een echte beer, met name Bart the Bear, die we al zagen opduiken in films als An Unfinished Life, Into the Wild, Zookeeper alsook de top-serie Game of Thrones.

Het had een tweede Jaws (1975) kunnen worden, zeker met de anekdote in het begin van de film die moet verwijzen naar de komende gruwel, maar het resultaat is toch teleurstellend. Naast Grizzly Man van Werner Herzog zijn er nog heel wat films geweest waarin beren een belangrijke rol speelden. Zo denk ik aan de 70’ties film Grizzly (1976), de exploitation prent Grizzly Rage (2007), The Edge (1997) van Lee Tamahori naar een script van David Mamet en recentelijk nog Backcountry (2014), een film die bij ons nog niet is uitgekomen.


grizzly_2014_pic01.jpggrizzly_2014_pic02.jpggrizzly_2014_pic03.jpg
grizzly_2014_pic04.jpggrizzly_2014_pic05.jpggrizzly_2014_pic06.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment

In tegenstelling tot het karakterdrama in The Edge of de slimme stealth-horror prent Backcountry hebben we hier een meer lijnrechte en conventionele horrorfilm met behoorlijk voorspelbare scenes en personages die onderling uitwisselbaar zijn. En toch verveelt deze prent voor geen seconde, en dat is dan weer te danken de aanwezige acteurs die we hier aan het werk zien. Maar ook de climax mag er best wezen, ook al zit er iets belachelijks in met cirkel van vuur, maar ik ga verder niet spoilen. Een ander positief punt is dat de film zichzelf niet al teveel ‘au serieus’ neemt, en je je als volgt een stuk toleranter gaat opstellen.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 5 november 2015

*** Into the Grizzly Maze trailer ***

1 Comment

  1. Stibbe

    Is Piper Perabo geen familie van Emilia Clarke?? Die twee trekken dus enorm op mekaar.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *