Shaun het Schaap: De Film (2015) **** Blu-ray review

De befaamde Aardman Studios hebben opnieuw van zich laten horen met het geslaagde Shaun the Sheep Movie (2015) van Mark Burton en Richard Starzak, gebaseerd op de 4 seizoenen lange “Shaun the Sheep” serie.

shaun_het_schaap_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Wanneer Shaun besluit de dag vrij te nemen en plezier te maken, krijgt hij meer actie dan hij had voorzien. Een vergissing met de Boer, een caravan en een zeer steile heuvel leidt ze allemaal naar de Grote Stad. Het is nu aan Shaun en de kudde om iedereen veilig terug naar huis te brengen.

De specialisten van de stop-motion gespecialiseerd in klei-animaties hebben eerder al indruk gemaakt met Chicken Run (2000) en Wallace & Gromit (1994). De nieuwe prent is in ieder geval een absolute voltreffer. Daar waar Chicken Run een ontsnappingsfilm was met een vette knipoog naar The Great Escape (1963), vertolkt door een bende kippen van klei, hebben we hier een soort search en rescue film met schappen. En de schapen hebben behoorlijk wat gevoel voor humor. En wees gerust, de stop motion-techniek is er alleen maar beter op geworden en de schapen uit klei moeten niet onderdoen voor de dino’s uit Jurassic World (2015).

Maar het is vooral het leuke scenario, de flitsende montage, de opmerkelijk knappe cameravoering en de knettergekke actiescènes die een uitstekende prent maken. In tegenstelling tot veel andere animatiefilms probeert deze film eenvoudig te blijven, goed verteld met slimme gags en ook wel een paar grillige plotwendingen. Wat vooral ook indruk maakt is dat er geen dialogen in de animatiefilm steken, hooguit van grollen en zuchtjes. Het is een terugkeer naar de stille komediefilm van de periode van Harold Lloyd en Buster Keaton, met al evenveel creatieve situationele humor. Op een gegeven moment zien we de boer die wakker wordt in zijn rijdende caravan en denkt dat hij nog thuis is. Terwijl hij door het raampje kijkt boven zijn lavabo, denkt hij door de spiegel te kijken. Wanneer hij het gezicht ziet van een knappe man op een reclameposter van een voorbijrijdende truck denkt hij meteen dat hij zichzelf ziet en is meteen in een goede bui. En zo steekt de film vol van de komische vondsten.


shaun_het_schaap_2015_blu-ray_pic01.jpgshaun_het_schaap_2015_blu-ray_pic02.jpgshaun_het_schaap_2015_blu-ray_pic03.jpg
© Lumière Home Entertainment

Zoals in elke tekenfilm, en dat is misschien mijn enige puntje van kritiek, is dat we opgezadeld worden met een wreed moralistisch verhaaltje. De schapen willen een dagje verlof nemen van hun dagelijkse routine en nemen de boer in de maling. De boer werd in een caravan gestoken die per ongeluk naar de stad is gaan rollen. En na een ongeval raakt hij met geheugenverlies in het hospitaal. De schapen merken gaandeweg dat ze zonder hem zonder voeding zullen vallen en moeten kost wat kost de boer terug op zijn boerderij krijgen. Tussen de lijnen zou je kunnen lezen dat kinderen braaf moeten blijven en best niet te ver van thuis lopen, anders loopt het mis.

Shaun the Sheep Movie is verkrijgbaar sinds 8 augustus 2015 op DVD en Blu-ray. Op de Blu-ray kan je zowel de Nederlandse als de Franse versie bekijken, waar de leesbare woorden in de film werden vertaald. Daarnaast zijn er nog wat making-of filmpjes met de crew die iets vertellen over de productie en de personages. Zeker en vast een ‘claymation’ film voor jong en oud.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 6 juli 2015

 1 Comment

  1. Alex

    Een bijzonder leuke nieuwe film van Aardman, een studio die ik kan appreciëren. Hun stop-motion films spreken me erg aan door de charmante uitvoering en de vaak knettergekke humor. Nu kende ik Shaun the Sheep niet, behalve van naam, maar dat geeft niks. Het levert ook zonder kennis van de serie een erg vermakelijke film op die wel iets meer gericht is op kinderen in tegenstelling tot bijvoorbeeld Wallace & Gromit, die wat meer volwassen humor en verwijzingen erin hebben. Shaun the Sheep ziet er weer erg sfeervol en leuk uit, dit blijft toch wel een genre waar ik van kan genieten. En ook de humor is bij vlagen nog leuk genoeg, zoals met hun paardenvermomming richting het einde. Prima film.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *