Inherent Vice (2014) *** Blu-ray review

Gisteren zijn de DVD en Blu-ray van Paul Thomas Anderson’s misdaad komedie-drama Inherent Vice (2014) verschenen. De film is gebaseerd op de bestseller van Thomas Pynchon. We krijgen in het begin een vrij standaard verhaaltje voorgeschoteld over een privédetective en dan wordt alles wel heel gek. Mijn interesse was in ieder geval aangewakkerd.

inherent_vice_2014_poster.jpg

Korte inhoud: Doc Sportello (Joaquin Phoenix) is een privédetective en wiet-roker in het Los Angeles van de jaren zestig. Op een dag staat zijn ex Shasta Fay Hepworth (Katherine Waterston) voor de deur met het bericht dat de miljardair landeigenaar Mickey Wolfmann (Eric Roberts) op wie zij verliefd is gekidnapt gaat worden door zijn vrouw Sloane (Serena Scott Thomas) en haar vriend Riggs Warbling (Andrew Simpson). Ze zouden hem laten opsluiten in een gesticht. Doc wordt ook door Tariq Khalil (Michael Kenneth Williams) gevraagd om Mickeys bodyguard Glen Charlock (Christopher Allen Nelson) op te sporen die hem blijkbaar nog geld moet. Maar Doc wordt bewusteloos gelagen en ontwaakt in de handen van detective Christian “Bigfoot” Bjornsen (Josh Brolin) die zegt dat Glen Charlock werd doodgeschoten en dat Mickey is verdwenen. Sportello stort zich op de zaak en voor hij het weet raakt hij verwikkeld in een bizar web van motieven en krijgt hij te maken met surfers, oplichters, drugsverslaafden, een moordlustige woekeraar, een undercover saxofonist, en tot slot een mysterieuze entiteit die bekend staat als de Golden Fang.

Naast bovenstaande cast zien we ook nog Reese Witherspoon, Jena Malone, Sasha Pieterse, Owen Wilson, Benicio Del Toro en Martin Short in uitzinnige rollen. Voor de mensen die het boek hebben gelezen zullen waarschijnlijk meer uit de film kunnen halen dan de rest van ons. Het was in ieder geval wel een belevenis, en leek bij momenten op een mislukt huwelijk tussen een Guy Ritchie en een Coen Brothers film.

We zitten met deze film een beetje in de zotte Boogie Nights wereld met een solide ensemble cast en heerlijke vintage muziek. Het hoofdpersonage is niet de detective Jake Gittes uit Chinatown maar eerder een slordige Easy Rider hippie die zich voortbeweeg in een hallucinogeen plot waar je nauwelijks weet wat uiteindelijk de bedoeling van alles is. Josh Brolin en Joaquin Phoenix zijn het komische duo in dit cartooneske verhaal. Spijtig genoeg levert de duizelingwekkende ambitie van de regisseur weinig meer op dan vermaak, en voelt bij momenten gewoon zo wanhopig aan. De stijl van de film lijkt ook net iets te overheersend. En als gevolg hiervan, verliest Inherent Vice zijn persoonlijkheid en verwaterd alles in een moeizaam reisverslag van een archetypische karakter uit het Los Angeles van de jaren 70.


inherent_vice_2014_pic01.jpginherent_vice_2014_pic02.jpginherent_vice_2014_pic03.jpg
inherent_vice_2014_pic04.jpginherent_vice_2014_pic05.jpginherent_vice_2014_pic06.jpg
© Warner Home Video

PTA is één van mijn favoriete regisseurs en hem zien werken met iemand als Joaquin Phoenix kan alleen maar vuurwerk opleveren. De twee hebben eerder met elkaar gewerkt op The Master (2012), een schitterende film over een man die een ontmoeting maakt met secteleider Lancester Dodd, verwijzend naar de oprichter van Scientology. Deze film lijkt iets meer oddball te zijn, maar daarom niet minder briljant.

Er waren geruchten dat Joaquin Phoenix nadien gecast zou worden als Dr. Stephen Strange, het comic personage van Marvel. Maar het werd uiteindelijk Benedict Cumberbatch die in Doctor Strange (2016) zal opduiken in regie van B-regisseur Scott Derrickson die onlangs zijn onkunde bewees met het fel teleurstellende Deliver Us From Evil (2013). Phoenix zelfs had zelfs grote twijfels hebben en heeft zich dus terug getrokken en heeft dan maar deelgenomen aan ande nieuwe Woody Allen film Irrational Man (2015).

De DVD en Blu-ray is verkrijgbaar vanaf 8 juli 2015 met 4 making-of fimpjes (Los Paranoias, Shasta Fay, The Golden Fang, Everything In This Dream), spijtig genoeg geen audio-commentaar. Het is een gekke film die niet verveelt, maar ook nooit zo goed wordt als wat je zou verwachten. Het boek zal wel beter zijn dan de film, maar anderzijds is dit misschien ook wel de beste film die je van dit boek kon maken.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 9 juli 2015

 


*** Inherent Vice trailer ***

4 Comments

 1. Margot

  Ik vond dit een zeer goede film, heb ervan genoten. De plot is wat warrig maar uiteindelijk steekt alles wel goed in mekaar. Ik heb het werkje van Pynchon nog niet gelezen, maar het leek wel een beetje op ‘Pulp’ van Charles Bukowski, één van mijn favoriete boeken; over een detective die niet echt weet waar hij mee bezig is en steeds weer dezelfde mensen tegen het lijf loopt.
  Het warrige verhaal stoorde me niet; Doc is het hoofdpersonage en volgt het allemaal ook niet echt, in die zin mooi in beeld gebracht. De droge humor zorgde ervoor dat het zeker niet ging vervelen.

  Reply
 2. Vince

  Dat sexy lachje van Shasta deed het voor mij. Heb er van genoten!

  Reply
 3. Dominique

  Deze prent poogt alles uit zijn dialogen en personages te halen voor comic relief, maar jongen, wat werd dit pijnlijk saai. Joaquin Phoenix is een uitstekende acteur maar wat een droge boel zet hij hier neer. Op een paar momenten na is hier geen enkele aangrijpend scène te vinden. Had bij momenten het gevoel dat ze dit verhaal zo lang konden maken als ze wilden maar opeens doorhadden dat 2,5 uur misschien wel van het goede teveel was en er gewoon een punt achter hadden gezet. Ik had hier veel meer van verwacht.

  Reply
 4. Didie

  Riggs Warbling wordt niet gespeeld door Wilson Bethel maar door Andrew Simpson!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *