Terminator Genisys (2015) **½ Blu-ray review

Toen de makers bezig waren met de ontwikkeling van een nieuwe Terminator film, na de toch wat ontgoochelende Terminator Salvation (2009), gingen ze even te rade bij James Cameron die de enige twee geslaagde film van de vier had geregisseerd. Zijn advies was kort en bondig: Schrijf een sterke rol voor Arnold Schwarzenegger. En dat hebben we min of meer ook gekregen in de nieuwe Terminator Genisys (2015). Spijtig genoeg was dat blijkbaar ten koste van de andere personages.

terminator_genisys_2015_poster04.jpg

Korte inhoud: Het is 2029, en de ‘Future War’ woedt in alle hevigheid tussen een groep van menselijke rebellen en het slechte A.I.-netwerk Skynet. John Connor (Jason Clarke) is de leider van de opstand en Kyle Reese (Jai Courtney) is zijn trouwe soldaat, opgegroeid in de ruïnes van het post-apocalyptische Californië. Connor zendt Reese terug naar 1984 om Connors moeder, Sarah (Emilia Clarke), te redden van de Terminator die haar moet vermoorden zodat ze John niet krijgt. Eenmaal in 1984 aangekomen blijkt de wereld er toch heel anders uit te zien dan Reese had verwacht. Zo wordt Sarah sinds haar negende levensjaar opgevoed door de Terminator (Arnold Schwarzenegger) die haar oorspronkelijk moest uitschakelen…

Het resultaat is een ontspannende rollercoaster die beter is dan de vorige twee edities, en iets meer hersenactiviteit vertoont dan die andere box-office verslinder Jurassic World (2015), maar op andere vlakken dan weer zwakker scoort dan de eerste twee films uit de franchise. Qua humor zitten we op hetzelfde niveau als Terminator 2: Judgment Day (1991), ook al heb ik maar één keer moeten lachen (en dat was met de mugshot-uitsmijter-scène). Voor een film van 170 miljoen verwacht je dat de actie ook van het doek dendert, ook al is het nooit echt memorabel of verrassend. De scène met de bus die in de lucht een flikflakske maakt, en waarmee ze in bijna elke trailer uitpakken, is een stuk minder dramatisch dan de nachtelijke truckflip in The Dark Knight (2008). De reden hiervoor is dat regisseur Alan Taylor (Thor: The Dark World) jammer genoeg niet van het kaliber is van een James Cameron of een Christopher Nolan.

En dat merk je op nog een pak andere vlakken. Wanneer ze in het busje proberen weg te rijden van de T1000 merk je dat er een moment komt waarin de personages iets over zichzelf kunnen vertellen in plaats van de plot nog maar eens met de paplepel aan de toeschouwer duidelijk te maken. Maar Taylor mist gevoel voor ritme en breekt de dramatische momenten veel te snel af. Je hebt de indruk dat de regisseur of de producers om de 10 minuten een actie-scène wou hebben. Op het einde van de rit weten we bitter weinig van de nieuwe Sarah Conner en Kyle Reese, want ofwel waren ze op de vlucht ofwel waren ze ons het verhaal aan het uitleggen. Over de villain in de film kan ik eigenlijk weinig vertellen zonder een stuk van het verhaal te spoilen, maar laat me zeggen dat het personage iets meer screentime verdiende. De visuele effecten zijn ook een stuk beter geworden, maar met een dergelijk productiebudget is zoiets geen verdienste.

De running joke komt van Arnold: “I’m old, not obsolete” (het vlees van de Terminator zou blijkbaar verouderen als bij gewone mensen). Eigenlijk is Arnold niet alleen te oud én te versleten, hij lijkt in deze film ook een beetje seniel te zijn. Dat stoere kantje uit de voorgaande prenten lijkt hij ingeruild te hebben voor een grandpa vertolking met Sarah Connor die hem ‘Pops’ noemt. En dat in schril contrast met de jonge moordmachine die we in het begin met de hulp van cgi te zien krijgen. Goed, het is een (foute) keuze geweest van scenaristen Laeta Kalogridis en Patrick Lussier, maar wat ik dan niet begrijp is dat ze geen tijd nemen om hun villain beter uit te werken. Zelfs Skynet hebben ze verwaterd van een militair programma tot een killer app (iets wat je vrij letterlijk mag nemen). Voor de rest grijpen ze wat mij betreft iets te vaak terug naar de James Cameron films in plaats van werkelijk nieuwe wegen in te slaan.


terminator_genisys_2015_pic01.jpgterminator_genisys_2015_pic02.jpgterminator_genisys_2015_pic03.jpg
terminator_genisys_2015_pic04.jpgterminator_genisys_2015_pic05.jpgterminator_genisys_2015_pic06.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Aan de vertolkingen kunnen we niets op aanmerken. Zowel Jason Clarke en Emilia Clarke (geen familie) doen wat van hen wordt gevraagd. Ik heb dan weer meer moeite met een Jai Courtney die heel weinig uitstraling heeft en zo goed als onzichtbaar is in het gehele gebeuren. Een ander iets wat weinig indruk kon maken was de muziek van Lorne Balfe, die wanneer je zijn Imdb pagina bekijkt zou denken dat hij de muziek heeft geschreven van The Dark Knight, Inception en Iron Man. Niet dus. Hij heeft de muziek aangevuld van andere componisten, en zijn muziek-ervaring beperkt zicht tot muziek voor videogames, B-films en kortfilms. Hoe onbenullig moet je als producent zijn om zo iemand de muziek te laten schrijven voor een 170 miljoen dollar productie? Hij zal inderdaad wel goedkoper zijn dan een Hans Zimmer, John Williams, Danny Elfman, Eliot Goldenthal of een James Newton Howard, maar muziek is misschien wel even belangrijk als de visuele effecten. En als je dan toch “nieuw talent’ een kans wil geven (Lorne Balfe is er ondertussen bijna 40, dus toch niet zo jong), geef dan carte blanche aan mensen zoals Neil Davidge.

Korom, na Jurassic World is dit een tweede ontgoocheling van het jaar. In tegenstelling tot de eerste drie R-rated films hebben ze van deze 35 jaar oude franchise een PG-13 popcorn versie gemaakt en deze cybernetische facelift is wat mij betreft toch wat mislukt. Nu maar hopen dat Ant-man (2015) mijn zomer alsnog kan redden. Terminator Genisys is vanaf 1 juli 2015 bij ons in de bioscoop. Blijf vooral zitten in de zaal, want na de aftiteling komt nog een kleine knipoog scène die de deur open zet voor nog meer sequels. Maar de producers zijn nog niet geheel zeker over een mogelijke sequel, gezien de film in de States ondermaats scoorde en enkel in het buitenland winst kon maken.

De DVD en Blu-ray van Terminator Genisys komt morgen uit op 11 november 2015. Spijtig genoeg staat er geen audio-commentaar op de schijf, maar wel een aantal making of filmpjes. Er komt ook een 3D versie uit, ook al werd de film niet opgenomen met 3D technologie.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 10 november 2015

 


*** Terminator Genisys trailer ***

3 Comments

  1. Thanos

    Ik had dit al een beetje verwacht. Hadden misschien beter de franchise compleet gereboot zonder Arnold.

    Reply
  2. Damien

    Een PG13 Sarah Conner kan nooit werken.

    Reply
  3. Gaetan

    Ik vond deze ook beter dan de twee vorige Terminator films met sterk acteerwerk en waardige visuele effecten. Voor mij is deze de echte Terminator 3.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *