Orange Is the New Black seizoen 2 op Blu-ray

Vorige week, op vrijdag 12 juni 2015, gooide Netflix het integrale derde seizoen van de gevangenisserie Orange Is the new Black (2013) online. Notoire bingekijkers zullen dit seizoen er op dit moment al wel doorgejaagd hebben, maar voor wie ten volle wil genieten van deze topserie en het geheugen nog eventjes wil opfrissen ligt er sinds enkele weken de dvd en blu-ray van het tweede seizoen in de winkelrekken.

orange_is_the_new_black_season_2_blu-ray.jpg

Korte inhoud: In seizoen 2 is spilfiguur Piper Chapman (Taylor Schilling) al een beetje gewend aan het harde leven in de vrouwengevangenis van Litchfield. Voor zover dat mogelijk is, heeft ze haar draai gevonden in de cel en weet ze haar mannetje te staan. Dat moet ook wel want in de eerste scènes van het tweede seizoen wordt Piper wakker in de isoleercel. Daar zit ze al bijna een maand na de slotscène van het eerste seizoen waarin ze het uitvecht met Pennsatucky (Taryn Manning).

Tijdens Pipers afwezigheid is het leven in Litchfield zijn ‘gewone’ gangetje gegaan. Dat wil zeggen dat de Afro-Amerikanen nog steeds in een hevige strijd verwikkeld zijn met de Latijns-Amerikanen, wordt er weer vanalles binnengesmokkeld en is de directie nog steeds zo bekwaam als een zak aardappelen.

Op meer individueel niveau krijgt Red (Kate Mulgrew) serieuze concurrentie van nieuweling Vee (Lorraine Toussaint), die meteen ook tweedracht zaait tussen Poussey (Samira Wiley), Taystee (Danielle Brooks) en Crazy Eyes (Uzo Aduba). Nicky (Natasha Lyonne) en Big Boo (Lea DeLaria) gaan dan weer een weddenschap aan wie er het meeste seks kan hebben binnen de gevangenismuren. Daya (Dasha Polanco) is nu ook zichtbaar zwanger van cipier John Bennett (Matt McGorry), maar vertelt de directie dat het kind van Joe Caputo (Nick Sandow) is. En ook de directie, met op kop Natalie Figueroa (Alysia Reiner) en Sam Healey (Michael Harney) hebben hun problemen.

Piper zelf wordt na haar periode in de isoleercel zonder verder uitleg naar een andere gevangenis in Chicago overgebracht. Daar ontmoet ze oude bekende Alex Vause (Laura Prepon), maar die heeft een verborgen agenda. Wanneer Piper uiteindelijk naar Litchfield terugkeert, komt ook aan het licht dat haar verloofde Larry (Jason Biggs) een affaire is begonnen met haar beste vriendin Polly (Maria Dizzia). Dit en nog een paar nieuwe gevangenen geven weer stof genoeg om dertien boeiende afleveringen te vullen.

“Orange Is the New Black” is samen met “House of Cards” de serie die Netflix definitief op de kaart zette en liet zien dat de streamingdienst ook kwalitatief sterke series kan maken. “Orange Is the New Black” heeft al een karrenvracht prijzen gewonnen, waaronder een paar Emmy Awards en Golden Globe nominaties. Terecht, want deze serie kan rekenen op een sterke cast, maar ook achter de schermen valt heel wat talent te bespeuren. Bedenker Jenji Kohan is ook de vrouw achter de spitse cannabisserie “Weeds” en o.m. Jodie Foster regisseerde 2 aflevering van “Orange Is the New Black”.


orange_is_the_new_black_season_2_pic01.jpgorange_is_the_new_black_season_2_pic02.jpgorange_is_the_new_black_season_2_pic03.jpg
© Entertainment One

Wat “Orange Is the New Black” in mijn ogen boven vele andere series doet uitstijgen zijn onder meer de clevere scenario’s. Piper Chapman is het personage waarrond alles draait, haar verhaal is trouwens gebaseerd op de waargebeurde gebeurtenissen van Piper Kerman (ook in het Nederlands verkrijgbaar als boek). Maar daarnaast krijgt elk personage zijn eigen verhaal en achtergrond. Elke aflevering duiken we naast de dagdagelijkse gebeurtenissen in Litchfield ook in het verleden van een van de personages. Een werkwijze die ook gebruikt werd in het eerste seizoen. Nu komen we bv. te weten waarom Miss Rosa (Barbara Rosenblat) en Morello (Yael Stone) in de gevangenis zitten.

Doordat je deze informatie pas krijgt nadat je al vertrouwd bent met de personages, kijk je zonder vooroordelen naar hen en wanneer je te weten komt wat ze mispeuterd hebben, ben je geneigd om meer sympathie te hebben voor hun misdaden. Ik vind dit een zeer boeiende manier van vertellen, en elk personage komt aan bod waardoor je uiteindelijk een totaalplaatje krijgt van een zeer heterogene groep waarin elk personage zijn eigen ontwikkeling doormaakt.

Een nieuw seizoen betekent ook veranderingen en dus worden er een paar nieuwe gevangenen geïntroduceerd. Op kop hebben we Vee, die een frontale aanval doet op het leiderschap en de autoriteit van Red. Deze laat zich natuurlijk niet zomaar aan de kant schuiven en dat levert een boeiende tweestrijd op van twee dominante karakters. Piper krijgt dan weer te maken met nieuweling Soso (Kimiko Glenn), die in Piper haar beschermer ziet en een bondgenoot in haar politieke overtuigingen. Niet alle nieuwelingen zijn al meteen belangrijk voor het verhaal, maar dat komt omdat “Orange Is the New Black” al een vrij uitgebreide cast had, waaruit trouwens wel enkele bekende gezichten verdwijnen in de loop van het seizoen.


orange_is_the_new_black_season_2_banner.jpg
© Entertainment One

Niet alle verhaallijnen van het tweede seizoen pakken even goed uit of zijn even boeiend, maar er gebeurt zoveel in Litchfield en de snelheid ligt zo hoog dat je amper tijd krijgt om hier bij stil te staan. In het tweede seizoen volgen we de personages iets meer buiten de gevangenismuren, wat maakt dat de blik daardoor verruimd wordt en de makers iets meer vrijheid krijgen dan de beperking van Litchfields muren. En de acteurs zullen blij zijn dat ze ook eens andere kleren kunnen aantrekken dan hun oranje overall.

Als vrouw kan ik alleen maar blij zijn met een serie als “Orange Is the New Black” waarin een grotendeels vrouwelijke cast meer doet dan praten over mannen, relaties, seks en make-up. En dat thema’s als verkrachting, racisme, drugs, rassenstrijd en holebi- en transseksualiteit in een serie met respect worden behandeld en er ook nog mag gelachen worden, is iets waar elke televisiekijker blij mee mag zijn. Ik zeg dat “Orange Is the New Black” een van de beste series is die momenteel lopen. En voor de fans, of Piper en Alex weer een item worden, zal je zelf moeten kijken.

Overigens, Netflix heeft al laten weten dat er in 2016 een vierde seizoen komt.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 15 juni 2015

 


*** Orange Is the New Black trailer ***

1 Comment

  1. Stef

    Leuke serie, ook al is mijn vriendin wel een iets grotere fan.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *