Good People (2014) **½ Blu-ray review

Natuurlijk weten we allemaal dat geld niet gelukkig maakt, maar het is toch wel bijzonder handig als je het kan uitgeven. Handig voor een goede film is dan weer een goed en geloofwaardig scenario en dat is wat Good People (2014) vooral mist. Deze film heeft een interessante cast en begint veelbelovend, maar verzandt al snel in clichés en ongeloofwaardigheid. Waarom denken filmmakers tegenwoordig zo vaak dat het publiek bestaat uit achterlijke debielen die niet zelfstandig kunnen nadenken?

good_people_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Het Amerikaanse koppel Anna (Kate Hudson) en Tom Wright (James Franco) heeft een statig herenhuis geërfd in Londen. Terwijl Tom de villa verbouwt en bewoonbaar maakt, huurt het stel een vervallen huis in Shepherds Bush. Anna weet echter niet dat Tom al veel meer centen heeft uitgegeven aan de renovatie van hun droomhuis dan hij durft te zeggen. En het koppel heeft het al zo moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

Daarom verhuren ze sinds een paar maanden hun kelder aan de asociale Ben (Francis Magee). Wanneer deze op een dag zijn televisie te luid zet, gebruiken Tom en Anna hun sleutel om in zijn appartement te komen. Daar treffen ze niet alleen het lijk van Ben aan, maar ook een tas met daarin 220.000 Britse pond. Ze besluiten het geld te houden en het mondjesmaat uit te geven zodat dit geen argwaan wekt. Maar natuurlijk wil Khan (Omar Sy), de eigenaar van het, zo blijkt, drugsgeld, zijn centen terug en ook de politie krijgt reuk van de uitgaven van de Wrights.

Zoals gezegd is Good People geen film die het moet hebben van zijn geloofwaardigheid. Tom heeft het huis geërfd van zijn tante, maar waarom de twee besluiten om te verhuizen naar Londen in plaats van het huis te verkopen, wordt niet uitgelegd. De twee hebben ook geen werk in Groot-Brittannië. Tom laat wel vallen dat hij een masterdiploma heeft, maar verdient de kost met hier en daar wat schilderklusjes. Anna hoopt dat hij daarmee genoeg verdient om een dure ivf-behandeling te financieren.


good_people_2014_blu-ray_pic01.jpggood_people_2014_blu-ray_pic02.jpggood_people_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Dutch FilmWorks

Op zich wens je het koppel wel financiële ademruimte en de twee lijken ook wel sympathiek genoeg om een beter leven te verdienen. Maar toch hadden beide hoofdpersonages een beetje dieper uitgewerkt kunnen worden en wat meer achtergrond kunnen krijgen. Kelly Masterson baseerde haar scenario op een boek van Marcus Sakey, maar kan de personages te weinig tot leven wekken.

De vondst van de tas vol geld levert alvast een interessant moreel dilemma op: de tas houden of de politie waarschuwen? Hier lag dé kans om personages van vlees en bloed te creëren maar deze morele kwestie wordt heel snel van tafel geveegd. Tom is onmiddellijk voorstander om het geld te houden, Anna pruttelt een beetje tegen maar gaat uiteindelijk toch vrij snel overstag.

Het loopt helemaal mis met de geloofwaardigheid van Good People wanneer Anna en Tom besluiten de tas te houden en vrijwel onmiddellijk de eigenaars en de politie hen op het spoor komen. Dat een doodgewoon koppel na één waarschuwing van een gevaarlijke drugsbaas nog steeds besluit niet naar de politie te gaan, doet de wenkbrauwen al fronsen. Maar dat de twee in een ware Home Alone-achtige eindscènes ook nog eens de talenten van MacGyver en Rambo bezitten is volstrekt ongeloofwaardig en deze scènes passen ook niet bij de eerder rustig kabbelende rest van de film.


good_people_2014_blu-ray_pic04.jpggood_people_2014_blu-ray_pic05.jpggood_people_2014_blu-ray_pic06.jpg

De Deense regisseur Henrik Ruben Genz draaide in zijn thuisland afleveringen van “The Bridge” en “The Killing”, en ook in Good People weet hij aanvankelijk een beklemmende sfeer in een troosteloos deel van Londen op te roepen. Maar Genz weet niet voldoende vaart in de film te stoppen om er een boeiende en spannende actiefilm van te maken. En hij kan zijn acteurs ook niet optillen naar een hoger niveau.

James Franco en Kate Hudson spelen te veel op de automatische piloot, en hoewel het altijd een plezier is om naar Tom Wilkinson te kijken, is zijn personage van politieman met een persoonlijke vendetta tegen drugsbaronnen, perfect inwisselbaar met eender welke andere politieman met karakterkop. Enkel Sam Spruell kan als de sadistische gangster Jack Witkowski zijn personage wat leven inblazen.

Geld maakt niet gelukkig wil Good People ons leren. Wat ik vooral onthouden heb is dat goede mensen nog geen goede film maken. De extraloze Blu ray van Good People ligt inmiddels in de winkelrekken.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 22 mei 2015

*** Good People trailer ***

2 Comments

  1. Neal

    Was niet bepaald origineel, maar toch een vermakelijke thriller. Het kijkt gemakkelijk weg, en gelukkig duurt het allemaal zeker niet te lang. De cliché finale is behoorlijk over de top, maar tegelijkertijd ook wel redelijk spannend.

    Reply
  2. Thibaut

    Aan het acteerwerk ligt het in ieder geval niet want James Franco, Kate Hudson en Omar Sy doen het prima. Het is alleen moeilijk voor hen om hiermee te scoren gezien het materiaal gewoon niet sterk genoeg is en de regisseur toch wat ervaring mist met dergelijke thrillers.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *