Wat als Man of Steel in het kleur was?

De meningen zijn verdeeld over de Man of Steel (2013). Wijzelf hadden wat moeite met het langdurige gevecht tussen Zod en Superman op het einde van de film, maar in het algemeen was het een interessante adaptatie. Iets waar velen problemen mee hadden was de toon van de film die meer op een Nolan Batman trok dan op een Superman film. En ja, de kleurcorrectie had een zware kleurcorrectie ondergaan waarbij alles werd gedesatureerd. Het gevolg was dat alles er “grijzig” uitzak. Blijkbaar was een zonnige en kleurrijke Superman film niet cool en hedendaags genoeg. Het resultaat was echter zo troosteloos dat we toch bij momenten aan het wegdromen waren van de Richard Donner Superman (1978) film.


man_of_steel_2013_color_correction.jpg
© Warner Home Video

Nu hebben een paar kerels van Video Lab de Man of Steel film onder handen gepakt en de kleuren wat opgetrokken naar normale waarden voor een echte ‘Superman’ film waar de cape rood is en de lucht blauw. En het resultaat is echt wel verbluffend. Ook al zijn een aantal gezichten wel iets te oranje en de beelden met Zod in het begin zien er echt niet goed uit, heb ik de indruk dat de film wel iets meer tot leven is gekomen. Een middenweg tussen beide kleurcorrecties had misschien wel een uitstekend resultaat opgeleverd.

Ook al is dit een interessante oefening, denk ik niet dat je de film “beter” kan maken. Het is een artistieke keuze geweest van de makers om Superman onder te dompelen in ruwe olie, en ik respecteer deze keuze. Ook al was het een keuze die niet meteen iedereen enthousiasmeerde en horden teenagers naar de bioscoop lokte. Mocht je rekening houden met de inflatie zou Man of Steel ver achter het box-office succes van Superman en Superman II zijn beland. Dat vertelt toch ook veel. Ik denk echter niet dat de makers hun kleurpallet zullen veranderen voor de opkomende Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), ook al zou het een interessante dynamiek kunnen opleveren tussen het donkere Batman-genre en de meer kleurrijke Superman wereld. Hoewel, de trailer van de nieuwe film leek toch iets meer geel gecorrigeerd te zijn – een beetje zoals die andere Zack Snyder film Sucker Punch (2011). Benieuwd wat het eindresultaat zal worden. We zullen het pas weten vanaf 23 maart 2016, want in tussentijd kunnen nog heel wat zaken gebeuren in post-productie. Wat denken jullie van de kleurcorrectie?

3 Comments

 1. Christophe Liviau

  Ik vond Man Of Steel een heel goede film terwijl ze inderdaad een paar mega blunders hebben gemaakt.
  Eerst en vooral is het ongebruik van een steadycam… hoe stom kan je keuze zijn om dit door heel de film te gebruiken? Het was mij nog niet opgevallen, maar na het zien van deze videolab creatie zijn de originele kleuren frisser en aangenamer om naar te kijken. Nu nog hopen op een “should be edition”…

  Reply
 2. Kempo

  Al de films van Zack Snyder baden in gitzwarte kleuren vermengd met donker gele en gifgroene tinten, het is zijn handelsmerk geworden. Dat zal hij niet veranderen.

  Reply
 3. brix

  Had er wel van genoten, zelfs met dat donker kleurpalet. Henry Cavill die echt droog maar goed acteerwerk leverde met Crowe en Costner in verdienstelijke bijrollen. Die rol van Lois Lane was anders behoorlijk irritant.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *