Monsters: Dark Continent is een teleurstellende sequel

Vijf jaar geleden pakte regisseur Gareth Edwards uit met de indrukwekkende debuutfilm Monsters (2010). Een alien sci-fi prent gemaakt voor nog geen 500’000 dollar. De film was spijtig genoeg geen box-office succes, maar het lanceerde wel de carrière van de cineast die een paar jaar later de regie kon beginnen van Godzilla (2014). Zowel Monsters als Godzilla werden op handen gedragen door de filmcritici.

monsters_dark_continent_2014_poster.jpg

Regisseur Tom Green hoopte met de sequel, Monsters: Dark Continent (2014) een al even indrukwekkende debuutfilm te maken, maar dat pakte anders uit. De film werd ondertussen onderuit gehaald door de pers en het ziet er niet naar uit dat de film een bioscoop-release bij ons zal krijgen.

Korte inhoud: Zeven jaar na de gebeurtenissen in ‘Monsters’ en het virus wereldwijd verspreid is, staat de mens niet meer aan de top van de voedselketen. Verschillende gemeenschappen vechten om te overleven. Amerikaanse troepen worden naar het buitenland gezonden om de belangen te beschermen tegen de monsters. Maar de oorlog is nog lang niet gewonnen. De soldaat Noah (Johnny Harris) wordt op een missie gestuurd om een Amerikaanse soldaat, die diep in het geïnfecteerde gebied zit, op te sporen en hem uit het gebied te redden. Maar als zijn unit en transport worden vernietigd, blijft hij alleen achter met een jonge, onervaren cadet.

De eerste film was opmerkelijk omdat hij ondanks het gegeven van ‘monsters’ eigenlijk volledig het accent had gelegd op de hoofdpersonages. Kwam daar nog bij dat we twee hoofdrollen werden vertolkt door twee steengoeie acteurs (Scoot McNairy en Whitney Able). In deze sequel wordt het accent blijkbaar gelegd op de actie in plaats van de acteurs. Het scenario werd geschreven door Jay Basu die eigenlijk zo goed als geen ervaring heeft met dergelijke films. Het lijkt er in ieder geval op dat het een verpletterende teleurstelling is geworden die meer aanvoelt als een oorlogsdrama dan een “monster film”, met een oersaai plot volgepropt met cliché-scènes en cliché dialogen. Het ziet er naar uit dat de plot en karakterontwikkeling net zo overbodig zijn als de monsters.

In deze film zien we vertolkingen van ondermeer de Algerijnse actrice Sofia Boutella, die we binnenkort zullen aantreffen in Star Trek 3, en Game of Thrones acteur Joe Dempsie. Voor de rest zijn het allemaal nieuwe gezichten.

Er is een behoorlijke hoeveelheid aan visueel spektakel naar het einde toe, de actiescènes steken goed in elkaar, en het slot van de film is misschien wel interessanter dan wat vooraf ging, op dat moment heeft zullen veel kijkers al hebben afgehaakt. Bekijk hieronder de trailer en wacht op de uiteindelijke Blu-ray release.

***Related Post***
03/08/2010: Monsters, indrukwekkende low-budget SF-horrorprent


*** Monsters: Dark Continent trailer ***

1 Comment

  1. Arjen

    Spijtig dat de film geen bioscoop release krijgt, beelden in de trailer zien er nochtans overtuigend uit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *