Black Coal (2014) *** Blu-ray review

Chinese cinema, we denken dan meestal aan erg trage cinema uit een wereld die we niet kennen ergens tijdloos in het verleden. Toen de films van Zhang Yimou bijvoorbeeld in het westen bekend raakten, wisten we meteen wat te verwachten als we een Chinese film gingen zien. Maar ook de Chinese cinema is geëvolueerd.

black_coal_2014_blu-ray.jpg

De eerste Chinese films in de trant van de Japanse en Zuid-Koreaanse moet ik nog zien, maar Black Coal (2014) van Yi’nan Diao (Chinese titel: Bai Ri Yan Huo) komt al een stap dichter bij de hedendaagse Westerse cinema. Het is een trage moedeloze film vol treurige personages rond een femme fatale.

Korte Inhoud: 1999, Noord-China. Een politieagent en zijn partner onderzoeken een moord. Verschillende stukken van een lijk werden gevonden in verschillende koolmijnen. Tijdens dit onderzoek loopt het grondig fout en de ene man eindigt in de sloot en de ander zijn carrière wordt er alvast ook niet beter van. Beide mannen blijven onafhankelijk van mekaar speuren want al gauw hebben ze door dat de weduwe van het eerste slachtoffer de sleutel tot de oplossing kan zijn. Zhang (Fan Liao) ontdekt dat alle slachtoffers een connectie hebben met een jonge vrouw die in een wasserij werkt. Zhang doet zich voor als een klant om haar te observeren en wordt gaandeweg verliefd op haar. Op een koude winterdag doet hij echter een afschuwelijke ontdekking. Zijn leven is in gevaar en hij realiseert zich dat het niet eenvoudig is om schuld en onschuld te scheiden.

Het is echte film noir. Traag, mysterieus, duister. En de personages lijken gedoemd. De ene ex-agent ontwikkelt een obsessie voor de weduwe en aan de andere kant helpt hij zijn ex-collega’s op zoek naar de moordenaar van de nieuwe slachtoffers. Heel erg spannend is het niet. De sfeer kadert in van die stille trage droeve Scandinavische films. Vrolijk wordt je er ook niet van. Die sfeerschepping is dan ook het pluspunt van de film. Stillevens. Soms iet wat rare scenes.

black_coal_2014_blu-ray_pic01.jpgblack_coal_2014_blu-ray_pic02.jpgblack_coal_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Imagine Films Distribution

Het kon niet altijd mijn aandacht vasthouden, maar de liefhebbers van Aziatische cinema die eens geen ‘Boerenpsalm zoveel” willen zien, zullen dit zeker wel eigenaardig genoeg vinden om tijd in te steken. De Blu-ray (met FR ondertitels) en DVD (met NL ondertitels) van Black Coal werd op 7 april 2014 uitgebracht. De film won de Gouden Beer voor Beste Film en Zilveren Beer voor Beste acteur op het filmfestival van Berlijn.


*** Black Coal trailer ***

5 Comments

 1. Filmspoel

  ‘Toen de films van Zhang Yimou bijvoorbeeld in het westen bekend raakten, wisten we meteen wat te verwachten als we een Chinese film gingen zien.’ Heb je ‘Raise the Red Lantern en ‘Hero’ echt gezien? Meesterlijk vertelde, geacteerde en in beeld gebrachte verhalen, die vol verrassingen zitten.

  Reply
 2. jeronimo

  Filmspel: ik bedoel mijn alinea zeker neit slecht – maar in de zin van die poëtische stille trage films van Yimou is in niets te vergelijken met ‘crouching tiger’ “old boy’ “bitter sweet life’ en dergelijke.

  Reply
 3. Filmspoel

  Dan moet je ‘Hero’ dus nog zien 😉

  Reply
 4. jeronimo

  Ha Filmspoel, je hebt een punt 🙂 net zoals House of Flying Daggers, die heb ik ook gezien 🙂

  Reply
 5. Thibaut

  Ik heb het zelf meer voor Aziatische spektakelfilms dan sociale drama’s. Hero was een prachtfilm!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *