Boardwalk Empire seizoen 5 op Blu-ray

En zo zijn we aangekomen aan het 5de en laatste seizoen van “Boardwalk Empire”, en de eerste teleurstelling was dat we geen 12 afleveringen kregen – zoals bij de vorige 4 seizoenen – maar slechts 8 afleveringen. Op de Blu-ray worden we wel getrakteerd op de eerste twee episodes van “The Knick”, over dokters en het verplegend personeel in een tijdperk (begin van de 20e eeuw) met hoge sterftecijfers en zonder antibiotica, die voortdurend de grenzen van de medische wetenschap verleggen. Het leek wel een soort excuus voor het ontbreken van 25% van een volwaardige serie.

boardwalk_empire_blu-ray_season_5.jpg

Het vijfde seizoen vindt plaats in 1931, zeven jaar na de gebeurtenissen in het 4de seizoen, tijdens de Grote Depressie, met flashbacks naar 1884 en 1897 over Nucky’s jeugd en jonge volwassenheid, zijn ontmoeting met de vleesgeworden duivel Commodore Louis Kaestner en zijn verraad tegenover Gillian Darmody (Gretchen Mol) waarvoor hij nog de rekening gepresenteerd zal krijgen in de laatste aflevering. De oude Nucky wordt nog steeds gespeeld door (Steve Buscemi), terwijl de jonge Nucky vertolkt wordt door Nolan Lyons en de iets meer adolescente versie door Marc Pickering met iets te opvallende fake tanden. Eén hoofdpersonage valt weg, met name Arnold Rothstein (Michael Stuhlbarg) – zonder enige uitleg. Maar de “echte” Rothstein stierf in 1928 ten gevolge van een afrekening bij een openstaande schuld.

De eerste aflevering speelt zich af in Havana, waar Nucky een deal aan het sluiten is met de Bacardi Rum Company, tezamen met Sally Wheet (Patricia Arquette). En tijdens zijn trip loopt hij er tegen het lijf van Meyer Lansky (Anatol Yusef), en later op de dag wordt hij aangevallen. Gelukkig kan zijn bodyguard zijn leven redden. Nucky beseft dat zijn leven wordt bedreigd en dat Lansky waarschijnlijk niet alleen handelt.

In New York zien we ondertussen hoe Lucky Luciano (Vincent Piazza) een ontmoeting heeft met Joe Masseria (Ivo Nandi) om te praten over de rivaal Salvatore Maranzano (Giampiero Judica). Wanneer hij zich even terug trekt wordt Masseria koelbloedig vermoord door Bugsy Siegel (Michael Zegen) en Tonino Sandrelli (Chris Caldovino). En zo heeft dit seizoen meteen duidelijk gemaakt wie de grote rivaal zal worden van Nucky. Met de moord op Massseria zette Luciano de fundering voor de opsplitsing van New York onder de 5 Italiaanse families.

Daarnaast zien we ook nog Chalky White (Michael Kenneth Williams) die weet te ontsnappen uit een gevangenis chain gang, en wil kost wat kost nog een rekening vereffenen met Valentin Narcisse (Jeffrey Wright), die op zijn beurt de druk ondervindt van de Italiaanse families. We zitten in een periode waar iedereen stilaan begint de voelen dat het alcohol verbod op zijn laatste benen staat, en zo duiken ook opportunisten op die zich al willen voorbereiden op de nieuwe alcohol wetgeving, zoals Joseph P. Kennedy (Matt Letscher), de vader van Bobby en JFK. Kennedy zal tevens ook een oogje hebben van Kelly Macdonald die zich op haar beurt heeft ingewerkt in de beurswereld. Ook de driftkikker Al Capone (Stephen Graham) lijkt oppermachtig in Chicago, maar de FBI zit hem op de hielen en Eliot Ness wil hem klissen met een aanklacht van belastingontduiking.


Boardwalk Empire season 5 animated pictureBoardwalk Empire season 5 animated pictureBoardwalk Empire season 5 animated picture
© Warner Home Video

Ik steek niet weg dat qua verhaal dit seizoen ook wat tegenviel, maar gezien Terence Winter werkt met personages die echt hebben bestaan, is zijn manoeuvreerruimte vrij beperkt. Hoewel, de echte Nucky naar het gevang werd gestuurd wegens … belastingontduiking en op probatie vrijgelaten na 4 jaar, stierf hij vele jaren later een natuurlijke dood. Dit is helemaal niet wat we zullen zien in dit seizoen. Maar de auteur heeft altijd volgehouden dat Nucky niet noodzakelijk de Nucky is uit de geschiedenisboeken. Er zijn dus hier en daar wel wat wijzigingen maar het voelt allemaal net iets minder sterk dan de vorige seizoenen. Er wordt terug gegrepen naar de jeugdjaren van Nucky om zo ‘Godfather-gewijs’ meer diepgang te geven aan het hoofdpersonage. Spijtig genoeg voelt het vaak aan als opvulling in plaats van diepgravende analyse. Ook het ritme van dit seizoen en de manier hoe de scènes worden opgebouwd zit niet goed.

Laatste seizoenen van een serie hebben in veel gevallen moeite om een verbinding te maken met de fans juist vanwege hun finaliteit. De hoge verwachtingen kunnen niet worden ingelost en beetje bij beetje keldert het genot. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en zit er heel veel vuurwerk in deze laatste 8 afleveringen. De doden komen pas laat in het seizoen en de verhaallijnen zijn al bij al goed afgewerkt (met name deze van Chalky White). Er zijn ook leuke scènes zoals deze waarbij Nucky voor het eerst kennis maakt met de toekomst, het eerste tv-toestel. En de toekomst brengt niet alleen moderne technologie, maar tevens nieuwe (en jongere) maffiabazen. Wanneer Nucky de strijd wil gaan aanbinden bevinden we ons al ver op het einde van het verhaal. Het is hoe dan ook een mooi maar ook een teleurstellend einde van wat ooit één van de beste TV-series was die ik ooit heb gezien.


*** Boardwalk Empire season 5 trailer ***

***Related Posts***
27/08/2014: Boardwalk Empire seizoen 4
29/08/2013: Boardwalk Empire seizoen 3
08/09/2012: Boardwalk Empire seizoen 2
29/01/2012: Boardwalk Empire seizoen 1

5 Comments

 1. Julie

  Het is alleen jammer om te weten dat dit alweer het laatste seizoen is van een uitstekende serie 🙁

  Reply
 2. Deckard

  Vond het ook wat raar dat zo’n belangrijk personage als Arnold Rothstein zomaar kan verdwijnen zonder een kleine scène of een kleine vermelding. Had ook wel een boeiende scène verwacht van Capone in de rechtszaal. Ze hadden zelfs de muziek gebruikt van The Untouchables op de trappen van het gerechtsgebouw, mooie knipoog. Maar die scène in de rechtszaal kwam er spijtig genoeg niet.

  Reply
 3. joris

  Ik vond de flachbacks wel leuk met een toegevoegde waarde voor het verhaal van Nucky. Leuke nieuwkomers waren zonder twijfel Joe Kennedy met zijn typische accent, maar de sterren van de show waren Capone en Luciano met zijn halfopen oog – zalig. Spijtig dat het moet aflopen. Met die 5 families aan het roer konden ze zeker nog een tijdje verder gaan…ook al waren we dan wel wat verwijderd van de ‘boardwalk’.

  Reply
 4. Vince

  Het personage van Van Alden (Mueller) hebben ze wel een beetje verneukt.

  Reply
 5. jofry

  Ik had het gevoel dat alles een beetje werd gerushed. Ik had veel meer scènes willen zien van Luciano en Capone, en ook al maakt het einde van de serie een mooie loop naar het prille begin en de foute keuzes van Nucky, vond ik de opbouw wel wat kantjeboordje met het Tommy Darmody verhaal.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *