Scanners (1981) ***½ Blu-ray review

Voor de liefhebbers van rauwe vleeswaren en 80’ties horror kan ik de Blu-ray van Scanners (1981) aanbevelen, geschreven en geregisseerd door cultregisseur David Cronenberg. Het is razend spannende en behoorlijk weerzinwekkende horrorfilm die je niet snel zal vergeten.

scanners_1981_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Scanners kunnen de geest van anderen controleren en naar believen breinen laten exploderen. Darryl Revok (Michael Ironside), een scanner, is leider van een geheime beweging en wil de mensheid vernietigen. Dokter Ruth (Patrick McGoohan) is medewerker van een bedrijf dat scanners uitschakelt, en heeft Cameron Vale (Stephen Lack) ontvoerd in de hoop hem over te halen om de geheime organisatie binnen te dringen. Hiervoor wordt hij bijgestaan door een andere scanner Kim Obrist (Jennifer O’Neill).

De sfeer zit er meteen in en binnen de eerste 5 minuten zien we al een hoofd microgolfoven-gewijs onder spanning komen. Met Scanners kocht de Canadees zich een ticket naar Hollywood. De regie van Beverly Hills Cop, Flashdance en Top Gun werd hem zelfs aangeboden, maar dat was begrijpelijk niet meteen zijn cup of tea. Na het zien van deze prent was Martin Scorsese zo onder de indruk dat hij huiverde om Cronenberg in eigen persoon te ontmoeten. Nochtans had de regisseur geen traumatische jeugd gehad, integendeel. Zijn moeder was pianiste, zijn vader was journalist en schrijver van detectiveverhalen. Hij wordt dus niet gedreven door één of andere demoon. Zijn vader heeft op latere leeftijd van zijn leven wel te kampen gehad met een vreselijke ziekte waarbij zijn lichaam geen calcium meer aanmaakte en hij zes ribben kon breken bij nog maar het draaien in zijn bed.

Dat de man wel een grote fascinatie heeft voor vlees (en exploderende breinmassa) komt waarschijnlijk door zijn wetenschappelijke opleiding. Hij had een enorme passie voor microbiologie en chemie, maar ook voor het lichaam, de planten en zelfs de biochemische werking van de hersenen. In tegenstelling tot een Quentin Tarantino is hij het soort regisseur die dingen wil tonen in plaats van zaken te suggereren. Mocht er een oor afgesneden worden, zou hij deze met een close-up lens in beeld brengen. En in Scanners zien we dan ook in alle details hoe een hoofd overhit kan raken en aderen beginnen kolken. Zijn filosofie is dat hij beelden wil laten zien die we zelfs in onze wildste nachtmerries niet tezien krijgen.


scanners_1981_blu-ray_pic02.jpgscanners_1981_blu-ray_pic01.jpgscanners_1981_blu-ray_pic03.jpg
© MGM Home Entertainment

Het verhaal steekt goed in mekaar en met de zoektocht van Cameron naar Darryl Revok komen we steeds meer te weten over Scanners en hun mogelijkheden. Op zijn weg komt hij een Scanner tegen die zich in de kunst heeft gestort om zo zijn geest onder controle te kunnen houden. Alles lijkt te draaien rond een drug genaamd ephemerol die blijkbaar de gave bezit om Scanners te maken, een afwijking die mensenlevens in gevaar kan brengen.

Scanners is leuke low-budget film, en tevens één van de betere horrorprenten met een hoog nostalgische waarde. Het is hoe dan ook een vermakelijke prent en lang niet zo complex als sommige van Cronenberg’s meer recentere films. Maar het is absoluut briljant, en nog steeds bijzonder schrikwekkend. Scanner heeft ook nog twee sequels gehad, Scanners II: The New Order (1991) en Scanners III: The Takeover (1991) waar Cronenberg niets mee te maken had en die eigenlijk gewoon de originele film schaamteloos hadden gerecycleerd.

De Blu-ray biedt een 2k gerestaureerde versie van de film met een making-of docu en interviews met Michael Ironside, Stephen Lack en David Cronenberg. Spijtig genoeg hebben we enkel de UK versie kunnen aanschaffen, zonder NL ondertitels.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 28 maart 2015

1 Comment

  1. Kempo

    Heb die film eigenlijk nog nooit gezien maar al veel van gehoord. Ga ik me toch eens moeten aanschaffen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *