Left Behind (2014) ½ Blu-ray review

Een paar dagen geleden pakte Jeroen nog uit met de nietsverhullende stelling: “Films met Nicolas Cage zijn altijd slecht!” en ook al voel ik mezelf niet geroepen om deel te nemen aan collectieve verketteringen is deze Left Behind (2014) geen uitzondering op de regel. De Cage-bashers krijgen nog maar eens gelijk. Maar wat verwacht je van een stuntman die zich waant een regisseur te zijn. Vic Armstrong (de stunt-double van Harrison Ford in drie Indiane Jones films) mag tevreden zijn dat Nicolas Cage (blijkbaar) geen scenario’s leest.

left_behind_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Zonder waarschuwing verdwijnen miljoenen mensen over de hele wereld. De verdwijningen zorgen ervoor dat onbemande voertuigen verongelukken en uitbranden. Rellen en plunderingen beheersen de steden en er is niemand die kan helpen of antwoorden kan geven. De apocalyps nadert. Voor Rayford Steele (Nicolas Cage), de piloot van een jumbo jet, betekent dit dat hij zijn hysterische passagiers moet zien te kalmeren en zijn gehavende toestel ergens aan de grond moet zien te zetten. Tegelijkertijd probeert de beroemde journalist Buck Williams (Chad Michael Murray) de situatie te begrijpen en voor Chloe Steele (Cassi Thomson), de dochter van Ray, haar moeder en dochter terug te vinden.

Zowat alles in deze prent rammelt en het doet ons verlangen naar die goeie ouwe Uwe Boll tijd waar je nog kon genieten van een hilarisch slechte film. Het verhaal is gebaseerd op de flutroman van Jerry B. Jenkins en Tim LaHaye en in scenariovorm gegoten door Paul Lalonde en John Patus. Het zijn vier mensen die wat mij betreft dringend aan een nieuwe job toe zijn, want als verhalenvertellers komen ze nog niet aan de hielen van onze Vlaamse soap-scenaristen. Het verhaal is al zo krankzinnig en bespottelijk dom als de dialogen. En ja, deze zooi werd al eens verfilmd – waarschijnlijk in opdracht van geflipte Amerikaanse religieuzen.

Maar het is vooral de regisseur die er niks van bakt. De stuntman is voornamelijk geïnteresseerd in … ‘stunts’ en wil zo meteen uitpakken met vliegtuigen die uit de lucht vallen, schoolbussen zonder chauffeur die op onverklaarbare wijzen van een brug rijden of dolgedraaide voertuigen die supermarkten inrijden. Het is te denken dat de producers de ogen hebben gesloten, hopend dat deze draak van een low budget prent met de naam van Nicolas Cage alleen, alsnog een break-even kan verwezenlijken (iets wat niet werd gehaald want deze 30 miljoen dollar film haalde amper 20 miljoen op aan de box-office). Left Behind zou wel eens dé slechtste Cage film ooit kunnen zijn, en geloof me, dat is op zich al een prestatie. Spijtig genoeg heeft de “goddelijke interventie” in het verhaal deze prent niet kunnen redden. Dit voorspelbare vliegtuigongeluk kreeg van de Amerikaanse critici een 2% op Rotten Tomatoes. Zo’n publieke lynchpartij is zelden gezien: zelfs de Loft (2014) van Erik Van Looy deed het nog beter.

En hoe is het gesteld met Cage? Wel, hij doet zelfs geen inspanning meer om zijn vertolking nog maar te kruiden met een Cageaanse pirouette, zoals een psychotische monoloog, een moment van beheerste over-acting, of een ingenieus in elkaar gestoken onnozel haarstukje. Neen, de periode van Wild at Heart (1990) en Red Rock West (1993) lijkt een eeuwigheid verwijderd. Cage heeft in een interview verteld dat hij aan deze film heeft deelgenomen op aanraden van zijn priester-broer Marc Coppola. Persoonlijk heb ik het gevoel dat hij de film heeft aanvaard om mee te spelen aan de zij van de blonde Australische eye-candy, Neighbours en Patsy-Kensit-look-alike actrice Nicky Whelan (pic01, pic02, pic03).


left_behind_2014_blu-ray_pic01.jpgleft_behind_2014_blu-ray_pic02.jpgleft_behind_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Dutch Filmworks

Kortom, Left Behind die ondertussen uit is op DVD en Blu-ray is een amateuristische rampenfilm met lamlendige speciale effecten en iets van een religieuze insteek, gemaakt door iemand die geen verstand heeft van mise-en-scenes, karakter-ontwikkeling, laat staan acteursregie. De dialogen zijn ronduit beschamend, de soundtrack leek wel een losse verzameling van stockmuziek-fragmenten en het acteerwerk is om van te huilen en halverwege heb je de drang dat Blu-ray schijfje in een hoek van de kamer te zwieren. En neen, er staan geen extraatjes op de schijf, misschien wel het enige positieve aan deze gehele ervaring. Is het nu werkelijk gedaan met de carrière van Cage? Natuurlijk niet. Hij is één van die weinige acteurs die hiermee keer op keer wegkomt.

rating


Beoordeling: 0.5 / 5

Recensie door op 12 maart 2015

 


*** Left Behind trailer ***

2 Comments

  1. Damien

    Die film heeft trouwens bij ons geen bioscoop release gekregen!

    Reply
  2. Kurt

    @Damien: Potentieel goeie films krijgen hier bij ons ook geen bioscoop-release (kijk maar naar Ex Machina).

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *