Top 10 box-office flops van 2014

Ik blijf het elk jaar herhalen, er is niet meteen een regel dat je de kwaliteit van een film kan bepalen aan de hand van zijn box-office resultaat. Zowat elk weldenkend mens is het er over eens dat Fifty Shades of Grey (2015) eigenlijk nauwelijks het bekijken waard is, en toch staat hij momenteel aan de top van de box-office resultaten, daarentegen vindt een geniale prent als A Most Violent Year (2014) zijn publiek niet. De film heeft ook een rotslechte distributie gekregen in een beperkt aantal zalen. Ook The Immigrant (2013) van James Gray deed een beteuterde indruk aan de box-office met slechts 5,8 miljoen dollar. Maar de wat lullige poster met de verwijfde kop van Jeremy Renner heeft waarschijnlijk heel wat mensen afgeschrikt. Een andere reden hebben we niet want dit was volgens ons toch wel een knappe prent.

2014 stond een beetje in het teken van de sequels. Aan het hoofd staat Transformers: Age of Extinction (2014) met een recette van meer dan 1 miljard dollar. Nog maar een bewijs dat box-office en kwaliteit niet samen gaan. In zijn kielzog zien we The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014) met 950 miljoen dollar. En tot ieders verbazing staat de science-fiction komedie Guardians of the Galaxy (2014) met 774 miljoen dollar. Hieronder staan de 10 meest opvallende flops van 2014.

Top 10 Box-Office Flop van 2014

10. The Loft (2014) Erik Van Looy

Production cost: $14 million (Break-even: +/- $28 million) – Worldwide Gross: $6 million (Open Road Films)


The Loft

We starten met een film uit eigen bodem, of toch deels. The Loft (2014) heeft niet alleen een slechte beurt gemaakt in Vlaanderen, maar de Amerikaanse journalisten maakten de film met de grond gelijk en het publiek stuurde zijn kat. Wij dachten dat de film alsnog de meet van 10 miljoen zou halen, maar dat zit er niet meer in. Vorige week was de film nog te zien in meer dan 1.800 filmzalen, nu zijn dat er nog 245. De film moet 28 miljoen ophalen voor een break-even, en dat zit er al helemaal niet meer in.

9. Men, Women & Children (2014) Jason Reitman

Production cost: $16 million (Break-even: +/- $35 million) – Worldwide Gross: $1,7 million (Paramount)


Men, Women & Children

Blijkbaar verandert Jason Reitman dan toch niet alles in goud wat hij aanraakt want zijn Men, Women & Children (2014) (2014) was een gigantische filmflop en de meningen over de kwaliteit ervan lagen nogal uiteen; van super knap (Chicago Sun ) tot super slecht (Slant Magazine ). Wij hebben de film zelf nog niet gezien…en dat ging ook moeilijk gezien er bij ons geen bioscoop-release was.

8. Get On Up (2014) Tate Taylor

Production cost: $30 million (Break-even: +/- $100 million) – Worldwide Gross: $31,9 million (Universal)


Get On Up

De James Brown biopic heeft ook geen potten gebroken. Nochtans werd Get On Up (2014) geregisseerd door de regisseur van The Help (2011) en kreeg hij ook heel wat lovende kritieken, maar de film miste een filmster in de hoofdrol. Niemand wist wie Chadwick Boseman was.

7. Sabotage (2014) David Ayer

Production cost: $35 million (Break-even: +/- $110 million) – Worldwide Gross: $17,5 million (Open Road Films)


Sabotage

Ook Sabotage (2014) met Arnold Schwarzenegger deed het fameus slecht. De film heeft nochtans een wijde distributie gehad, ook bij ons, maar zowel de trailer als de marketing konden het publiek niet echt overtuigen. De teleurstelling van The Last Stand (2013) met Schwarzie waren de mensen blijkbaar nog niet vergeten.

6. I, Frankenstein (2014) Stuart Beattie

Production cost: $65 million (Break-even: +/- $150 million) – Worldwide Gross: $71 million (Lionsgate)


I, Frankenstein

I, Frankenstein (2014) is een rotslechte film die de eerste plaats bekleedt in onze Top 10 Worst Movies 2014. Dat het publiek ook wegbleef ondanks de brede filmdistributie was voornamelijk te wijten aan de slechte mond-aand-mond reclame.

5. The Legend of Hercules (2014) Renny Harlin

Production cost: $70 million (Break-even: +/- $210 million) – Worldwide Gross: $61 million (Lionsgate)


The Legend of Hercules

The Legend of Hercules (2014) lijdt een beetje aan dezelfde ziekte als de James Brown film, met name het ontbreken van een filmster in de hoofdrol. Al gehoord van Kellan Lutz? Wij ook niet. Dat de film ook op de ballen trok, en concurrentie kreeg van Dwayne Johnson met zijn Hercules (2014), zal ook niet geholpen hebben.

4. Pompeii (2014) Paul W.S. Anderson

Production cost: $100 million (Break-even: +/- $270 million) – Worldwide Gross: $117,8 million (TriStar)


Pompeii

Dit is misschien wel een beetje van een vreemde eend in het lijstje. Normaal had Pompeii (2014) gemakkelijk een box-office succes kunnen worden, maar de film heeft gewoon net iets teveel gekost voor zijn eigen goed. En buiten de mensen die naar Game of Thrones kijken, zijn er weinigen die Kit Harington echt kennen. Wij zijn zelf geen al te grote fans van Paul W.S. Anderson pulp, dus hebben we ook deze film gemeden in de bioscoop.

3. Winter’s Tale (2014) Akiva Goldsman

Production cost: $60 million (Break-even: +/- $190 million) – Worldwide Gross: $30,8 million (Warner Bros.)


Winter's Tale

Winter’s Tale (2014) was een langspeelfilm-debuut van een veteraan-scenarist, die compleet de mist inging. De film bewees meteen ook dat niet elk boek klaar was voor een film-adaptatie. Deze film had wel heel wat filmsterren (Colin Farrell, Russell Crowe), maar was nauwelijks het bekijken waard, en dat kon je al aanvoelen bij het bekijken van de trailer.

2. Sin City: A Dame to Kill For (2014) Robert Rodriguez & Frank Miller

Production cost: $65 million (Break-even: +/- $200 million) – Worldwide Gross: $39 million (Weinstein)


Sin City: A Dame to Kill For

Ik keek uit naar Sin City 2: A Dame to Kill For (2014), maar de film is slechts een schim van het origineel. Ook deze prent heeft geleden onder de slechte mond-aan-mond reclame. Zowel Miller als Rodriguez hebben al wat filmflops op hun naam staan en deze film kunnen ze aan hun lijstje voegen.

1. Transcendence (2014) Wally Pfister

Production cost: $100 million (Break-even: +/- $270 million) – Worldwide Gross: $103 million (Warner Bros.)


Transcendence

Maar de film die alle diepterecords brak vorig jaar was Transcendence (2014) met Johnny Depp, die ondertussen ook al de ene na de andere filmflop op zijn naam heeft staan. Het vreemde was dat deze prent eigenlijk nooit had moeten floppen. Een (1) groot budget + (2) filmster + (3) actiefilm, resulteert in de meeste gevallen in een succesvolle box-office. En hier hadden we zelfs een regisseur, die eigenlijk een talentvol Director of Photography was, en de film dus ook wel een visueel sterke look gaf. Het probleem met deze prent was zijn script, die niet niet ver genoeg is gegaan in zijn analyse van de virtuele intelligentie. Bij momenten begon alles heel artificieel aan te voelen en halverwege de film begon de aandacht weg te vloeien. Dat de film het moest opnemen tegen Captain America: The Winter Soldier (2014), zal ook niet geholpen hebben.

***Related Posts***
02/05/2017: Top Flop 2016
06/07/2016: Top Flop 2015
18/02/2015: Top Flop 2014
25/03/2014: Top Flop 2013
05/07/2013: Top Flop 2012
16/08/2012: Top Flop 2011
17/08/2011: Top Flop 2010
08/08/2011: Top Flop 2009
21/04/2009: Top Flop 2008
07/04/2009: Top Flop 2007
27/12/2006: Top Flop 2006

4 Comments

 1. Shifty

  Ik snap niet dat A Most Violant Year zo slecht heeft gescoord. Vond het nochtans één van de betere films van 2014.

  Reply
 2. Damien

  Transcendence staat onderviend op nummer 1 van de flops. Vond deze verre van slecht!

  Reply
 3. Faasje

  Dat de film van Van Looy flopt zal wel de schuld zijn van die stoute journalisten die The Loft niet goed vonden.

  Reply
 4. Berten

  @Faasje: The Drop heeft lovende kritieken gekregen en is ook onderaan de box-office beland. Journalisten hebben hiermee eigenlijk weinig te maken. Het Amerikaanse bioscooppubliek legt zijn lat nu eenmaal iets hoger dan bij ons.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *