Tremors (1990) *** Blu-ray review

De carrière van regisseur Ron Underwood is begonnen met een niet onaardige horror/komedie prent Tremors (1990) en dat was meteen ook zijn enige hoogtepunt uit zijn carrière. Maar de man is nog steeds actief als regisseur van tv-series (Grey’s Anatomy, Agents of S.H.I.E.L.D. ).

tremors,kevin bacon,Ron Underwood,Fred Ward,Finn Carter,Brent Maddock,SS Wilson

Korte inhoud: Het kleine woestijndorpje Perfection wordt opgeschrikt door enorme zandwormen die mensen met huid en haar opslokken. De klusjesmannen Valentine (Kevin Bacon) en Earl (Fred Ward) en de seismologe Rhonda (Finn Carter) gaan op onderzoek uit, en stellen vast dat de monsterwormen zich door het woestijnzand moeiteloos kunnen voortbewegen. Bovendien worden de wormen aangetrokken door de trillingen die de inwoners van het dorpje veroorzaken.

Tremors is een leuke monsterfilm die niet meteen het genre heeft heruitgevonden, maar wel zorgt voor voldoende spanning en vermaak. Net zoals in Jaws (1975) zie het het gevaarlijke monster slechts op het einde, maar ondertussen zitten we wel op het puntje van onze stoel wanneer hij de inwoners één voor één opvreet. De reuze wormen verplaatsen zich ook aan een verbazingwekkende snelheid en dat maakt het vluchten er niet gemakkelijker op. De overlevenden moeten zich dan ook maar verschansen in hun schamele woningen, van waar ze plannen beramen om deze aanval te overleven.

Het scenario van S.S. Wilson en Brent Maddock zit ook vol van ironische zijsprongetjes en verrassende interacties. Ook de visuele effecten zijn nog best te doen, zeker voor een film zonder veel geavanceerde computer effecten en heel wat rotoscopie en monster-modellen. Het deed me wat denken aan die oude mostersfilms als Them (1954), The Deadly Mantis (1957) en Attack of the Crab Monsters (1957).

De makers blijven ook met de voetjes op de grond en gaan niet over-the-top, zelfs niet met hun finale. Het is wel degelijk een B-film en er wordt ook geacteerd op B-film niveau, maar het is voor geen seconde vervelend. Er zijn zelfs 4 straight-to-dvd sequels geweest en één barslechte tv-serie. Op de Blu-ray van Tremors staat er een interessante making of en nog een resem outtakes.


 Tremors animated picture Tremors animated picture
© Universal Pictures Home Entertainment

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 8 november 2014

2 Comments

  1. Vince

    Lange tijd geleden gezien, de film is zeer onderhoudend en heeft een uitstekende mix van humor en spanning zonder over-the-top te gaan. Die wormen deden me trouwens denken aan de sandworms van de Dune serie. Hebben een beetje hetzelfde uiterlijk en komen ook af op trillingen.

    Reply
  2. govert

    Toch een van de beste b films ooit gemaakt :4 sterren zeker

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *