Blackmail (2013) ** Blu-ray review

Vanaf de openingstitels is al duidelijk waar Grand Piano / Blackmail (2013) zijn mosterd haalt. Na deze smaakvolle opening zou het geen verrassing zijn om ‘main title sequence by Saul Bass‘ en ‘directed by Alfred Hitchcock‘ te zien staan. En ook bij het verder kijken van de film wordt duidelijk waar de makers hun inspiratie gehaald hebben: ook de muziek en de verhaallijn zijn duidelijk schatplichtig aan Hitchcock. Helaas kan Blackmail qua kijkplezier zelden tippen aan de thrillers van de master of suspense.
blackmail

Korte inhoud: Tom Selznick (Elijah Wood) is één van de beste pianisten van zijn generatie en de enige die het befaamde stuk La Cinquette (‘The Impossible Piece’) kan spelen. Vijf jaar geleden kreeg hij tijdens een optreden echter een black-out en daardoor podiumvrees waardoor hij sindsdien niet meer heeft opgetreden. Nu staat zijn comebackconcert ter ere van zijn overleden mentor voor de deur en de verwachtingen zijn hooggespannen. Kan Tom nog steeds spelen als de beste?

Wanneer Tom op zijn pianokrukje plaatsneemt en de eerste pagina van zijn bladmuziek omdraait, ziet hij de boodschap dat hij wordt doodgeschoten als hij ook maar één verkeerde noot speelt. Aanvankelijk denkt Tom dat het een ‘grapje’ is van zijn vrienden maar snel wordt duidelijk dat zijn vriendin Emma, een beroemde actrice die in de zaal zit, ook in gevaar is en hij maar beter kan doen wat de onbekende man hem opdraagt.

Het verhaal van Blackmail doet een beetje denken aan thrillers als Phone Booth of Buried (2010) waar eveneens het grootste deel van de film in real time verloopt en alles draait rond een personage dat vrijwel de hele film in beeld is. En ook al heeft hij Midden-Aarde gered, Elijah Wood is niet meteen de eerste naam die in je opkomt als actieheld. Maar Wood is uitstekend gecast als de wat zonderlinge geniale pianist Tom Selznick. De acteur kwijt zich uitstekend van zijn taak en speelt op zijn kenmerkende wijze met de ogen vaak wijd opengesperd.

Naast Wood is er ook John Cusack die de slechterik speelt. Cusack komt alleen op het einde van de film in beeld en acteert verder alleen met zijn stem. Met zijn hese stem roept de acteur telkens een zekere dreiging uit, zodat het zelfs bijna een anti-climax wordt wanneer Cusack op het einde eindelijk in beeld komt. Selznicks vriendin Emma wordt gespeeld door Kerry Bishé, die echter een weinig dankbare rol heeft en alleen maar in beeld komt om mooi te wezen.

Wat er vooral schort aan Blackmail is de geloofwaardigheid. Tom Selznick kan één van de moeilijkste pianostukken ter wereld spelen en tegelijk een sms versturen. Of de pianist kan tijdens zijn optreden een paar keer de coulissen induiken om opdrachten te vervullen. Zonder dat hij overigens iemand tegenkomt die dit in vraag stelt… Ook de motieven van de slechterik zijn redelijk idioot en zijn manier van aanpak nog meer. Je mag niet al te kritisch naar Blackmail kijken en je te veel vragen stellen over het verhaal want het scenario van Damien Chazelle hangt hier en daar wel met grote haken en ogen aaneen.


blackmail_grand_piano_2013_blu-ray_pic02.jpgblackmail_grand_piano_2013_blu-ray_pic01.jpg
© Dutch FilmWorks

Regisseur is de Spanjaard Eugenio Mira die eerder enkele thrillers in zijn thuisland draaide. Ook Blackmail is trouwens gefinancierd met Spaanse centen en o.a. gedraaid in Barcelona en Gran Canaria. Mira is dus duidelijk een liefhebber van Alfred Hitchcock, maar ook van Brian de Palma (die natuurlijk zelf ook goed naar de films van Hitchcock heeft gekeken). Er zitten enkele shots in Blackmail die zo uit de koker van De Palma zouden kunnen komen, zoals de beginscène waarin we in één beweging vanuit een piano een verhuiswagen induiken. Ook een opvallend splitscreen verwijst naar de regisseur van o.a. The Intouchables en Scarface.

Verder valt ook de mooie klassieke muziek van Victor Reyes op die een grote meerwaarde geeft aan deze film. Tenslotte valt nog op te merken dat de film vreemd genoeg alleen in het Nederlands taalgebied wordt uitgebracht onder de titel Blackmail, in de rest van de wereld heet deze prent Grand Piano, een titel die overigens veel beter bij de inhoud van de film past.

Kortom, Blackmail is een visueel knappe film, met mooie klassieke muziek, maar met een rammelend scenario. De DVD en Blu-ray van de film liggen reeds in de winkelrekken.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 23 januari 2015


*** Blackmail trailer ***

1 Comment

  1. Daan

    Geen slechte film maar de regisseur heeft net iets teveel Hitchcock en DePalma willen imiteren. Technisch ziet alles er wel goed uit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *