Ugly (2013) ***½ review

Anurag Kashyap is blijkbaar een bekende Indische regisseur. Enkele van zijn films kregen al wat aandacht in Europa, maar Ugly (2013) is de eerste film die ik van hem onder ogen krijg.

ugly_2013_poster.jpg

Los van Slumdog Millionaire (2008) kende ik de Indische cinema niet. deze laatste brak trouwens niet helemaal met de Bollywood traditie en keek teveel naar Hollywood om tot een wereldwijd succes te kunnen uitgroeien. Ugly is totaal andere koek. De regisseur schetst een heel rauw beeld van de corrupte en zeer complexe Indische samenleving. Hij overgiet dat trouwens met een bizarre soundtrack die de getormenteerde zielen van de personages sterk onderstreept.

Korte inhoud: Rahul (Rahul Bhat) is een flamboyante acteur op zoek naar zijn eerste grote rol. Hij wordt daarbij bijgestaan door zijn makker Chaitanya (Vineet Singh). Zijn dochtertje Kali (Anshikaa Shrivastava) woont bij haar moeder, een zielige gefrustreerde wanhopige vrouw die gevangen zit in een troosteloos huwelijk met Shaumik (Ronit Roy), een vroegere studiegenoot van de twee makkers en nu een machtig politiechef. Wanneer Kali wordt ontvoerd, worden de tegenstellingen tussen de verschillende personages dodelijk scherp. De politie klungelt en verdenkt de twee makkers. Wanneer Shaumik toch overtuigd raakt dat er misschien nog een ander in het spel is, komt de zoektocht op gang. Rahul en Chaitanya proberen de verdenking van de politie van zich af te schudden, maar daardoor beginnen ze domme dingen te doen uit wanhoop. Ondertussen gaat kostbare tijd verloren en komt de spanning tussen de personages tot een hoogtepunt.

De regisseur heeft op treffende manier de verschillende personages geschetst. Je weet als kijker meteen met wat voor mensen je te doen hebt. Je voelt ook meteen de hopeloosheid van de zoektocht. Hoe kan je in zo’n wespennest als een Indische grootstad een ontvoerd meisje terugvinden? Kali heeft het geluk dat de politiechef zelf belang heeft bij de zaak, zo gebeurt er toch nog iets. De wanhoop van Rahul wordt ook steeds groter en op den duur weet hij niet meer wat te denken.

Het tempo van de film ligt goed en bouwt zeker voldoende spanning op. Er worden wel wat wendingen ingebouwd, die nemen allemaal ook de nodige tijd in beslag, maar het wordt een web waarin iedereen zichzelf vast spartelt.

Meer dan een detective, de zoektocht naar het meisje, staan de menselijke verhoudingen centraal. Alles komt bij de personages naar boven. En wat hun leven kapot maakt is niet zozeer de ontvoering, maar hun eigen daden en gevoelens. Ugly is dan ook een treffende titel voor een film die de moeite waard is om te bekijken. De film is ondertussen te verkrijgen op DVD.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 27 december 2014

 


*** Ugly trailer ***

1 Comment

  1. Berten

    Deze prent heeft me verrast! Brengt zowel ernstige zaken in balans met meer grappige scènes zoals met die geflipte obsessieve en cynische mensen. Zowel een sociaal drama als een soort van een cyber thriller. ehb er echt van genoten.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *