Zulu: City of Violence (2013) *** Blu-ray review

De Franse cineast Jérôme Salle kende ik niet echt. Ik heb nog geen enkele film van hem gezien. Maar als ik zijn palmares bekijk (Anthony Zimmer, Largo Winch 1 & 2), zit hij ergens bij de middenmoot. Net goed genoeg. Over Zulu: City of Violence (2013), kan ik gerust zeggen dat dit zeker verdienstelijk is, ondanks alle clichématige elementen die we al tienduizend keer gezien hebben.

zulu_city_of_violence_2013_poster.jpg

Korte inhoud: Ali (Forest Whitaker) is een zwarte politiekapitein. Plichtsbewust en rechtvaardig. Hij maakt carrière bij de politie na het apartheidssysteem in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zijn blanke partner Brian (Orlando Bloom) is zijn clichématige tegenhanger: slordig, nonchalant en stoer, vrouwenversierder, altijd kater, rebel van dienst. Samen moeten ze de dood van de dochter van een bekende Rugbyspeler onderzoeken. Algauw lijkt niets wat het is. Het is niet de traditionele zwarte gangsterbende maar een misdadig pharmaceutisch concern dat blijkbaar iets te verbergen heeft.

We kennen het allemaal. Twee politiemannen die stuiten op een grotere organisatie en de hiërarchie die het hen moeilijk maakt en toch zetten ze door tot het bittere einde. Toch weet Salle er echt de spanning en vaart in te houden. Deze ‘detective’ houdt je aandacht wel vast. Zeker wanneer de eerste schoten vallen, weet je dat het goed komt met deze film.

Zuid-Afrika worstelt nog steeds met het verleden van de apartheid. Zo ook alle personages zoals Ali en Brian, al vind ik dat er wat met de haren bijgetrokken. Het stoort echter niet. Forest Whitaker schittert als brave plichtsgetrouwe politieman. Het is een karakter acteur. Orlando Bloom is uitstekend gecast en nu hij eindelijk wat ouder is en zijn elfen-baby-face kwijt is, ziet hij er echt geloofwaardig uit. Hij heeft de Miami Vice-look uit de jaren zeventig.

We krijgen een oppervlakkige kijk op het leven in de townships en de bendes die er genadeloos de plak zwaaien. Voor de rest is dit een door de weekse thriller-detective, die gelukkig niet verveelt en zelfs de moeite waard is te bekijken.


zulu_city_of_violence_2013_blu-ray_pic01.jpgzulu_city_of_violence_2013_blu-ray_pic02.jpgzulu_city_of_violence_2013_blu-ray_pic03.jpg
© Film1 / Pathé

Zulu was even te zien bij ons in de bioscoop in januari 2014, maar werd voor een film met een productiebudget van 16 miljoen dollar bijzonder weinig bioscoopreleases gehad, zelfs niet in de States. De marketing voor de film was ook zo goed als onbestaand. Het was met deze DVD en Blu-ray release dat ik voor het eerst hoorde van deze prent.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 13 december 2014

 


*** Zulu: City of Violence trailer ***

2 Comments

  1. Maarten

    Vond het maar een saaie film, denk zelfs niet dat ik deze heb uitgekeken. Nochtans trok de korte inhoud van de film me wel aan.

    Reply
  2. Stibbe

    Forest Whitaker is en blijft een zalig acteur. Ben hier wel benieuwd naar.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *