Twee Franse biopics over Yves Saint Laurent

Er zijn dit jaar twee Yves Saint Laurent biopics in omloop. Enerzijds is er de brave versie genaamd Yves Saint Laurent (2014) van Jalil Lespert, en een meer gewaagde en persoonlijke versie genaamd Saint Laurent (2014) van Bertrand Bonello.

Korte inhoud YSL: Parijs, januari 1958. De 21-jarige Yves Saint Laurent (Pierre Niney) werd aangeduid als opvolger van Christian Dior en stelt zijn eerste collectie voor. Op diezelfde succesvolle dag ontmoet hij Pierre Bergé (Guillaume Gallienne), meester in het vak, die de liefde van zijn leven en zijn zakenpartner wordt. Beiden zullen elkaar nooit verlaten. Drie jaar later richten ze het bedrijf Yves Saint Laurent op, inmiddels uitgegroeid tot een van de beroemdste merken in de luxe modewereld. Is reeds vanaf 6 augustus 2014 te verkrijgen op DVD en Blu-ray (105 minuten).


yves_saint_laurent_2014_poster.jpgsaint_laurent_2014_poster.jpg

Korte inhoud SL: Film over het leven van Yves Saint Laurent (Gaspard Ulliel), de bekende Franse modeontwerper die eerst voor Dior werkte om nadien samen met zijn vriend Pierre Bergé (Jérémie Renier) met zijn eigen modelabel te beginnen. Het verhaal richt zich voornamelijk op de periode tussen 1965 en 1976, wanneer Saint Laurent zijn topjaren kende op professioneel vlak, maar zijn meest bewogen jaren kende op persoonlijk vlak. De mode-ontwerper hield er nogal een extravagante levensstijl op na. De film komt op 24 september 2014 bij ons in de bioscoop (150 minuten).


yves_saint_laurent_2014_pic01.jpgsaint_laurent_2014_pic01.jpg
yves_saint_laurent_2014_pic02.jpgsaint_laurent_2014_pic02.jpg
© EuropaCorp / Entertainment One

Vorig jaar stuurde Frankrijk “Renoir” naar de Oscars, een biopic over de laatste jaren van de impressionistische schilder, maar die haalde de eerste selectie niet. Dit jaar heeft Frankrijk opnieuw een biopic naar de oscars gestuurd, en de eer ging naar Saint Laurent. En het moet gezegd worden, daar waar je bij de trailer van de eerste film bijna in slaap valt, merk je op dat de tweede film net iets meer plezier heeft beleefd in hun zoektocht naar een uitdagende filmstijl. De casting bestaat niet alleen uit charismatische mannen (dit in tegenstelling tot de andere film), maar het zijn stuk voor stuk talentvolle acteurs. Zelfs bij de actrices pakken ze uit met de knappe Léa Seydoux en de blonde stoot Aymeline Valade. Ik moet de twee films nog niet dus ga ik me niet uitspreken over de kwaliteit ervan. Ik laat het aan jullie over of je eerder kiest voor een meer waarheidsgetrouwe maar saaie biopic of een meer verzonnen maar boeiende biopic.


*** Yves Saint Laurent + Saint Laurent trailer ***

3 Comments

 1. Kristoffel

  Geef mij maar een waarheidsgetrouwe biopic. Anders vraag ik me af waarom je jezelf wil verkopen als biopic.

  Reply
 2. janaïka

  Ik heb ‘Yves Saint Laurent’ gezien en het is een behoorlijk kortzichtig en vrijwel emotieloos. We gaan van de ene catwalk naar het andere maar worden nauwelijks betrokken bij de karakters. De dialogen klinken hol en je hebt zelfs het gevoel waarom je een film zou willen maken over deze figuur. Een boek was misschien een beter medium geweest. Saint Laurent lijkt op z’n minst nog zijn publiek te willen bekoren.

  Reply
 3. Vince

  Geen enkele biopic is 100% waarheidsgetrouw. Dus geef mij maar op de eerste plaats een goed verhaal en hou de essentie van wie het personage was centraal.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *