Teenage Mutant Ninja Turtles (2014) *½ Blu-ray review

Ik wist waaraan ik me kon verwachten met Teenage Mutant Ninja Turtles (2014) en het resultaat bleek precies datgene wat ik had gedacht: popcorn-vertier van de domste soort op de beats van ‘Shell Shocked’ van Juicy J, Wiz Khalifa, en Ty Dolla $ign. De muziek is wat mij betreft nog het enige verdienstelijke. Voor de rest ben je als kijker ook wel “shell shocked” van al die nonsens en gratuit geweld op het scherm. En net zoals je een Luc Besson kan herkennen los van de regisseur achter de camera, weet je ook dat het hier om een Michael Bay prent gaat, ook al staat zijn Platinum Dunes pupil Jonathan Liebesman (The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, Wrath of the Titans, Battle Los Angeles) achter de camera.

teenage_mutant_ninja_turtles_2014_poster05.jpg

Korte inhoud: De stad heeft helden nodig. De duisternis heeft zich genesteld in New York City. Shredder (William Fichtner) en zijn boosaardige Foot Clan houden de politie en politici in een ijzeren greep. De toekomst ziet er grimmig uit tot vier onwaarschijnlijke outcast broers uit de riolen komen en hun lot als Teenage Mutant Ninja Turtles gaan ontdekken. Raphael (Alan Ritchson), Michelangelo (Noel Fisher), Donatello (Jeremy Howard) en Leonardo (Pete Ploszek) moeten werken met de onverschrokken reporter April (Megan Fox) en haar bijdehante cameraman Vern Fenwick (Will Arnett) om de stad te redden en de duivels plannen van Shredder te ontrafelen.

De Teenage Mutant Ninja Turtles zagen voor het eerst het daglicht in comic-vorm in 1984. De Turtle-mania breidde zich uit op het tv-scherm met animatie-series en er kwamen zelfs 3 live-action bioscoopfilms, alsook een full 3D animated versie TMNT (2007) die qua verhaal uiteindelijk nergens op sloeg maar visueel wel indrukwekkend was. Het bleef weliswaar een product voor pubers. Hier hebben de makers geprobeerd om er een meer volwassen film van te maken. Toch ben ik van mening dat geen enkele volwassene hier plezier mee zal beleven. Het doelpubliek waarbij ze zullen scoren ligt tussen de 8 en 14 jarigen (en dan vooral niet de slimste onder hen).

En uiteindelijk heeft Teenage Mutant Ninja Turtles veel weg van Michael Bay’s Transformers franchise: het zijn films die populair waren in de vorm van speelgoed en tv-series, het is luidruchtig, er zit veel actie in, het verhaal is van minder belang en staat in functie van de visuele effecten en er is Megan Fox of een gelijkaardig slecht acterende bimbo met voldoende sexappeal om Bay op te winden. Het enige pluspunt in vergelijking met Transformers: Age of Extinction (2014) is dat het 64 minuten korter is!

De turtles zijn in 3D, net zoals de Transformers. Het enige verschil is dat ze werden opgenomen met motion capture, maar geen enkele van de vier maakt echt indruk. Je kunt ze met – uitzondering van Donatello (die een beetje de ‘Ghostbuster’ Dr. Egon Spengler is van de bende) – uit mekaar houden. Ik had ook de indruk dat ze iets teveel het verhaal wilden ophangen rond de oninteressante figuur van April O’Neil en haar goofy vriendje. Ook al lijkt de villain Shredder in de film echt wel bad-ass, loopt hij in dit flutverhaaltje een beetje verloren. Ik heb zelden zo’n saaie film gezien, ondanks de actiescènes op snowboards, ninja-stealth-moves en rooftop stand-off’s. Waar zit de spanning? Waar zijn de geslaagde grappen? Waar zit de lol? De film is misschien vanwege zijn visueel meer verfijnde karakter beter dan de originele Teenage Mutant Ninja Turtles (1990), maar het is verre van een geslaagde reboot.


teenage_mutant_ninja_turtles_2014_poster01.jpgteenage_mutant_ninja_turtles_2014_poster02.jpgteenage_mutant_ninja_turtles_2014_poster03.jpgteenage_mutant_ninja_turtles_2014_poster04.jpg

Het is moeilijk om te geloven, maar hier hebben drie ervaren scenaristen op zitten zwoegen; Josh Appelbaum, André Nemec en Evan Daugherty. Wat ze bij elkaar hebben geschreven is nauwelijks het navertellen waard en het einde is al zo teleurstellend als de StarMeal reclame met Tia Hellebaut. Je verwacht veel, maar is uiteindelijk op het randje van het beschamende. Het zal echter Michael Bay een zorg wezen, gezien zijn films massaal worden bekeken, incluis de product placement voor Victoria Secret.

Met zijn productiebudget van 125 miljoen dollar haalt de film al 334 miljoen dollar op en is dus volledig klaar voor de sequel Teenage Mutant Ninja Turtles 2 (2016). En is de ruzie tussen Michael Bay en Megan Fox dan bijgelegd nadat zij hem met Hitler had vergeleken? Ik denk van niet. Lijkt meer op een genadestoot van haar filmcarrière als actrice.

Volgende week woensdag op 25 februari 2015 komt deze Teenage Mutant Ninja Turtles uit op DVD, Blu-ray en Blu-ray 3D. Let op, de film werd niet opgenomen met 3D technologie maar achteraf in post-productie omgezet in 3D-formaat. Op de Blu-ray is er geen audio-commentaar van de regisseur, wel heel wat making-of filmpjes, de muziekvideo ‘Shell Shocked’ en de making-of van de de clip.

rating


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 17 februari 2015

 


*** Teenage Mutant Ninja Turtles trailer ***

5 Comments

  1. Thibaut

    De visuele effecten waar dik in orde, alsook het close-up shot van het achterwerk van Megan Fox, voor de rest heb ik er toch niet zo heel veel van onthouden.

    Reply
  2. ruben

    Vond het zelf beter dan verwacht en dit omdat ze uiteindelijk nog vrij dicht bij de comic zijn gebleven, zoals met de ontstaansgeschiedenis van de turtles. Will Arnett brengt gelukkig hier en daar wat humor maar tussen hem en Fox was er zo goed als geen chemistry.

    Reply
  3. Margot

    Puur jeugdsentiment … gemist in de bioscoop maar wil ik toch wel ooit eens bekijken 😉

    Reply
  4. Oli4

    Dit soort film is niet aan mij besteed, en al zeker niet iets wat werd bepoteld door Michael Bay en zijn Platinum Dunes.

    Reply
  5. Quantum

    Al bij aanvang verwachtte ik hier al niet zo heel veel van. Achteraf bekeken was dat ook een goed idee, want dit lijkt zowat een typisch Michael Bay prent. Het is dat de speelduur gelukkig niet de 180 minuten aantikt en Jonathan Liebesman gecrediteerd wordt als regisseur, toch blijft de hand van Bay zichtbaar. Bij momenten wel een beetje nostalgisch, maar hoofdzakelijk vervelend en slaapverwekkend.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *