Wordt Automata eindelijk nog eens een geslaagde robot science-fiction

Als fan van science-fiction auteur Isaac Asimov, naast Arthur C. Clarke en Robert Heinlein, ben ik ook wel te vinden voor films met slimme robots. En dan bedoel ik niet het duo R2D2 en C3PO laat staan die Transformers zooi of die miserabele Chris Columbus film Bicentennial Man (1999) (RiP Mr. Williams), maar eerder films als I Robot (2004) van Alex Proyas die al een vrij geslaagde poging had genomen om de robot-wetten naar een geslaagde sci-fi te vertalen.

automata_2014_poster.jpg

Of nog 2001: A Space Odyssey (1968) van Stanley Kubrick, die misschien wel de meest intelligente “AI-wezen” heeft geïntroduceerd. En laten we Ridley Scott’s Blade Runner (1982) niet vergeten wat meteen een ‘classic’ werd.

Toch is er een immens onderscheid tussen de replicants (Blade Runner, Terminator, A.I.) en de echte robots (I Robot, Elysium). En in die laatste categorie zijn er maar weinig geslaagde exemplaren. Maar binnenkort is er een nieuwe poging met Autómata (2014), de tweede langspeelfilm van de Spaanse regisseur Gabe Ibáñez. De trailer vervalt in ieder geval niet in de melodrama of in robocop toestanden, en dat is op zich al een goed teken. De robot zelfs (waarschijnlijk allemaal cgi) hebben ook een ontwapende maar tezelfdertijd dreigende kop.

Korte inhoud: De film speelt zich af in 2044, met de wereld op de rand van een ecologische ineenstorting. De wetenschap staat op het punt om haar droom te realiseren met het creëren van kunstmatige intelligentie. Jacq Vaucan (Antonio Banderas), een veiligheidsagent van ROC Robotics Corporation, onderzoekt routinematig een zaak over het manipuleren van een robot. Zijn ontdekking blijkt ingrijpende gevolgen te hebben voor de toekomst van de mensheid.

Het moet wel vreemd zijn voor Antonio Banderas om met zijn ex-vrouw Melanie Griffith te spelen, nadat hun breuk nog maar heel recent is. Gelukkig zijn het professionele acteurs die hun privé en hun werk gescheiden kunnen houden. Daarnaast zien we in de casting ook de Deense “Borgen”-actrice Birgitte Hjort Sørensen, naast Dylan McDermott, Robert Forster en Javier Bardem die de stem van de blauwe robot heeft ingesproken.

De look van de film heeft veel weg van District 9 (2009) van Neill Blomkamp. Maar deze prent is voor de helft van het budget gemaakt (15 miljoen dollar), en toch heeft het de look van een film te zijn die veel meer heeft gekost. Ik heb er een goed gevoel bij. En Banderas als though guy heb ik altijd al kunnen smaken. En wie weet maakt hij hier ook een dramatische terugkeer naar kwaliteitsfilms zoals Matthew McConaughey. Nu nog maar hopen dat de prent bij ons een distributeur kan vinden, want tegenwoordig is dat geen evidente zaak meer.


*** Autómata trailer ***

2 Comments

  1. Stibbe

    Ik ben hier wel naar benieuwd! Trailer ziet er behoorlijk knap uit voor zo’n klein budget.

    Reply
  2. Stibbe

    Ik ben hier wel naar benieuwd! Trailer ziet er behoorlijk knap uit voor zo’n klein budget.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *