Pompeii (2014) ** Blu-ray review

Eén ding kan niemand ontkennen: het is een rasechte Paul W.S. Anderson film, met misschien als enige uitzondering dat hij deze keer zijn vrouw Milla Jovovich heeft thuis gelaten. Er is veel visueel vertier in Pompeii (2014), maar het domme arme-jongen-rijk-meisje verhaaltje slaat nergens op … zoals verwacht. Je voelt wel dat er even een moment was om het toch allemaal iets meer ernstig aan te pakken, maar dan sloeg de geest op tilt en werd voluit gekozen voor de speciale effecten.

pompeii_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De film volgt het verhaal van een Keltische gladiator Milo (Kit Harington) in het jaar 79 na christus, die in slavernij leeft. Aan de vooravond van een enorme vulkaanuitbarsting die Pompeii verwoest, wordt hij verliefd op de edelvrouw Cassia (Emily Browning). Dit zorgt er tevens voor dat hij oog in oog komt te staan met de corrupte Senator Corvis (Kiefer Sutherland), de man die zijn familie jaren eerder afslachtte.

U kunt de filmmakers bijna horen zeggen: “Wel, het voorval speelt zich af in gladiatoren-tijdperk. En het gaat over een groep mensen die niet kunnen ontsnappen, en uiteindelijk sterven. Dus laten we er een Gladiator meets Titanic van maken. En ook al ontrolt het verhaal zich af in Italië, geven we iedereen een vaag Brits accent mee, en de kous is af.” Noem het vulgaire auteurs-cinema of niet, het resultaat is een tsunami van dramatische clichés op een bedje van geforceerde en tenenkrullende dialogen.

En je zou haast nog Milla Jovovich missen wanneer je het schabouwelijke acteerwerk van Emily Browning moet aanschouwen. Het is schrijnend hoe zij bepaalde emoties wil overbrengen. Ok, het is een mooi meisje (echter niet in deze prent), maar moet je voor een dergelijke film toch geen minimum aan acteertalent bezitten. En hier komt het meest opmerkelijke; het is zo’n opeenstapeling van nonsens dat je er eigenlijk nog wel plezier aan kan beleven. Op een zeker niveau kan je er al evenveel van genieten als van een cheeseburger met een frisse cola. Het is een CGI fest met een set die meer lijkt op een ontploft funerarium dan op een stad die onder de kolkende lava is gezet, maar deze prent is ook niet bedoeld voor historici, of nog mensen die nu en dan eens een boek lezen over de Romeinse geschiedenis. Dit is nonsens bedoeld om tickets en popcorn te verkopen, en windt er ook geen doekjes om. Het is guilty pleasure waarvan je meer kan van genieten dan een doorsnee Michael Bay gedrocht. Zelfs de dames kunnen genieten van de glimmende sixpack van Games of Thrones acteur Kit Harington, die echt wel de pedalen heeft verloren in de fitness. Wou hij Henry Cavill/Superman gaan overtreffen?

Anderson heeft er ook voor gekozen om de vulkaan Vesuvius te benaderen als een personage op zich. Leuk om te zien dat hij bijvoorbeeld alleen lava begint te spuiten en vuurbollen laat regenen wanneer de avond valt, net zoals een serial killer enkel maar toeslaat wanneer het donker is. Ik had die frivoliteit best wel willen inruilen voor beter uitgewerkte personages, waar je uiteindelijk voor gaat voelen of van gaat huiveren. Zowel de liefdes-relatie als de pseudo-politieke prietpraat laat iedereen koud, en je zit gewoon te wachten op het laatste half uur van de film waar ze letterlijk alles cgi-gewijs in de vernieling storten. Het is een beetje zoals naar stads-vuurwerk kijken; je blijft kijken want je weet dat er nog een grote crescendo komt op het einde. En ja, deze Pompeii werd opgenomen met 3D camera’s, en ligt de kwaliteit van het visueel spektakel wel iets hoger dan bij een doorsnee actiefilm.


Pompeii animated picturePompeii animated picture
© Entertainment One

Ik denk echter dat niemand deze film zag floppen (Had een groot budget, had A-List acteurs en een geslaagde marketing-campagne !). Hij stond tevens niet in onze potentiële zomerflop-lijst. En toch heeft deze prent zware verliezen geleden aan de box-office. Met een productiebudget van 100 miljoen dollar heeft de film wereldwijd nauwelijks 107 miljoen opgehaald, en dat is veel te weinig om de distributie en marketing-kosten te dekken. Zelfs een film als Godzilla (2014) deed VIJF keer beter en iedereen zag deze prent kelderen! Zelfs een ingewikkelde disaster film als Noah (2014) deed veel beter. Had deze Pompeii dan af te rekenen met zware concurrentie? De enige competitie die het had was 3 Days to Kill (2014), zowat de slechte Kevin Costern film sinds Waterwold. Hoera ! Het publiek is slimmer geworden ! … Neen, zelfs deze stelling mag je verwerpen bij het bekijken van de hallucinante box-office van Transformers: Age of Extinction (2014) met meer dan 1 miljard omzet.


Pompeii animated picturePompeii animated picture
© Entertainment One

De film werd geschreven door Michael Robert Johnson (Sherlock Holmes), vergezeld van twee onervaren kwieten genaamd Janet Scott Batchler en Lee Batchler. Spijtig genoeg hadden ze zich niet gebaseerd op een sterk boek zoals bijvoorbeeld Pompeii van Robert Harris. De muziekscore van Clinton Shorter is misschien nog bij het beste wat deze prent te bieden heeft.

Pompeii is op 13 augustus uitgebracht op DVD en Blu-ray 3D, mat audio-commentaar van de regisseur, deleted scenes en making-off filmpjes over de kostuums, de wapens, de gladiatoren en uiteraard over Pompeii zelf.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 28 augustus 2014

***Related Posts***
07/05/2014: 20 geanimeerde filmposters
27/02/2014: Pompeii is Vulgaire Auteurscinema !
26/12/2013: Hopelijk verknoeit Paul WS Anderson de rampenfilm Pompeii niet

 


*** Pompeii trailer ***

6 Comments

  1. java

    Ik vond het zelf geen slechte film, maar wel behoorlijk saai. Er is geen opbouw van angst of spanning, en je voelt echt niet mee met de karakters tijdens de zwaardgevechten of wanneer de vulkaan brokstukken rondvliegen. Ik heb onlangs een documentaire van de BBC gezien genaamd Pompeii: de Laatste Dag, en dat was veel leuker om naar te kijken. Spijtig dat ze hier geen drama-regisseur hebben opgezet want het verhaal kan best zo sterk zijn als een Titanic.

    Reply
  2. Berten

    Vond deze toch beter dan de sequel van 300.

    Reply
  3. Margot

    Ik had hier ook veel meer van verwacht. Maar als je al een film wil zien in 3d, dan zou ik deze toch wel als voorbeeld nemen met zijn uiteenspattende vulkaan en overstromende vloedgolven.

    Reply
  4. Quantum

    Viel nog wel mee maar ik vond Kit Harington zwaar tegenvallen, zijn oneliners trokken op niks en kon me geen seconde overtuigen. Jack Bauer als romeinse keizer vond ik dan wel weer goed 🙂

    Reply
  5. Spica

    Dit was gewoon een Gladiator rip-off. En hoe slecht zet Kiefer hier zijn rol neer. Schijtfilm!

    Reply
  6. jeffrey

    Blij dat k mijn geld hier niet heb aan heb verspild terwijl deze nog in de cinema was.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *