Post-apocalyptische western Young Ones van Jake Paltrow

Het wordt uitkijken naar Young Ones (2014), de tweede langspeelfilm van Jake Paltrow na zijn debuutfilm The Good Night (2006). Ben je de sequel, prequel, remake rage kotsbeu en hunker je naar een origineel out-of-the-box verhaaltje? Wel hier heb je er eentje! Hier hebben we blijkbaar een gebrek aan stroom, in deze prent zitten ze met een water schaarste.

young_ones_2014_poster.jpg

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, waar het water is uitgegroeid tot de meest schaarse en kostbare goed op de planeet. Het water bepaalt zowel de macro politiek, als de gedetailleerde interpersoonlijke familie en romantische relaties. Het land is verdord in iets waardeloos. De stof is neergedaald op een eenzame, dorre planeet. De geharde overlevenden proberen zich te redden met alles wat ze om handen hebben. Ernest Holm (Michael Shannon) woont in het dorre woestijnlandschap met zijn kinderen, Jerome (Kodi Smit-McPhee) en Mary (Elle Fanning). Hij verdedigt zijn boerderij van bandieten, werkt aan de aanvoerroutes, en hoopt om de bodem opnieuw vruchtbaar te maken. Maar Mary’s vriendje, Flem Lever (Nicholas Hoult), heeft grootsere ontwerpen. Hij wil Ernest’s land voor zichzelf, en zal tot het uiterste gaan om dit te bekomen.

Het lijkt een soort post-apocalyptische western te zijn, verteld in drie hoofdstukken. Een soort inventieve Griekse tragedie doordrenkt met Amerikaanse waarden. Het ziet er dus behoorlijk veelbelovend uit, hoewel… de film heeft zijn première gehad op het Sundance Film Festival en kreeg eigenlijk heel wat gemengde reacties. De meest gehoorde kritiek was dat de film net iets teveel wou vertellen in slechts 100 minuten running time.

Michael Shannon blijft een geniale acteur, ook al wordt hij soms compleet verkeerd gecast. Maar dit is het soort films waar hij in zou schitteren. De trailer ziet er wel behoorlijk hectisch uit. De regisseur is ook niet meteen van het niveau van een Paul Thomas Anderson, dus qua karakter-diepgang verwacht ik er toch niet zo heel veel van. Anderzijds ziet de cinematografie er heel interessant uit. De Young Ones zou eind dit jaar bij ons in de zalen moeten uitkomen, maar een precieze releasedatum is op zich nog onbekend.


*** Young Ones trailer ***

4 Comments

  1. janaïka

    Knappe beelden, maar heb geen snars begrepen van wat ze in de trailer proberen duidelijk te maken.

    Reply
  2. Ace

    Een sterke cast maakt nog geen sterke film, maar het ziet er allemaal wel veelbelovend uit.

    Reply
  3. Margot

    Is die 71% van water op het aardoppervlak dan plots verdampt of zo?

    Reply
  4. Oli4

    @margot: Ik denk dat ze voorl op zoek zijn naar ‘drinkbaar water’ en op ons 29% aardoppervlak zijn er wel degelijk plaatsen zonder toevoer van water. Dus de setting hoeft niet far-fetched te zijn.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *