Droevige Superman in Batman vs Superman: Dawn of Justice

Ik weet niet wat jullie ervan denken, maar Superman ziet er toch wat beteuterd uit op de eerste afbeelding van de opkomende Batman vs Superman: Dawn of Justice (2016) van Zack Snyder. Misschien is hij kwaad? Misschien heeft Lex Luthor hem een loer gedraaid? Misschien heeft hij een blauwtje opgelopen met Wonder Woman of realiseert hij zich dat hij zijn vader onbegrijpelijk liet sterven tijdens die tornado. We gaan nog minstens een jaartje moeten wachten alvorens we antwoorden krijgen op onze vragen.

batman_vs_superman_2016_pic01.jpg

De echte reden zou misschien ook kunnen zijn dat iedereen maar zit te leuteren over Batman in plaats van hem, en de makers wilden dat eens in de verf zetten met deze afbeelding. Wat het ook moge zijn, ik ben hoopvol dat Snyder heeft geleerd uit zijn fouten op Man of Steel (2013) en nu iets meer de klemtoon zal leggen op het drama in plaats van de cgi-actie. Anderzijds kan hij misschien nieuwe fouten maken en er bijvoorbeeld voor zorgen dat Superman net iets teveel op Batman gaat trekken. Ik denk niet dat het de bedoeling kan zijn dat Superman een grimmig en duister figuur wordt, woonachtig te Sin City. Maar misschien trek ik iets teveel conclusies, gebaseerd op één foto van Superman in de regen.

Maar je hebt niet alleen sterke personages nodig, maar ook een verhaal die iets meer om het lijf heeft dan een hanengevecht tussen een paar supersterke Kryptoniaanse soldaten. Wat ik net zo knap vond in Superman (1978) was dat de wereld echt werd bedreigd en Superman niet iedereen kon helpen. In Man of Steel had ik de indruk dat het hem geen jota kon schelen dat mensen stierven. En er moeten heel wat mensen gestorven zijn na de ravage die ze 45 minuten lang hebben aangericht en Superman moet al die schreeuwen van noodlijdende mensen hebben gehoord met zijn supersonisch gehoor. Maar laten we er misschien vanuit gaan dat hij nog iets te onervaren was en niet stilstond bij de gevolgen van zijn krachten, of dat hij de boodschap van zijn vader (laat mensen gewoon sterven en trek de aandacht niet) iets te letterlijk nam. We zaten in ieder geval ver van het personage uit de strips die toch een toonbeeld van hoop zou moeten zijn.

Wat we niet kunnen zeggen over de nieuwe film is dat hij niet ambitieus zou zijn. Hier hebben we niet alleen een film met Batman én Superman, maar ook nog een hele resem andere superhelden. Het is tevens de eerste stap in de richting van een Justice League film. De titel Dawn of Justice is daar trouwens een verwijzing naar.

Superman picture © Warner Bros.

5 Comments

 1. java

  Staat die nu in Gotham?!?

  Reply
 2. Ace

  Heeft precies een Dark Knight Rises filterke op 😮

  Reply
 3. Twins

  Ik vond Man of Steel een geslaagde film, en het feit dat hij niet iedereen kan redden, vond ik juist geslaagd. Mensen moeten eens beseffen dat we in 2014 zijn, en dat een held niet volmaakt is, laten we hopen dat Batman vs Superman even goed is, en dat er maar slachtoffers vallen zodat de film anders word dan steeds die routine films met veel explosies en nul slachtoffers!

  Reply
 4. glen

  Is niet het feit dat er al dan niet slachtoffers vallen, maar wel dat Superman er niets om geeft. In deze film vernielen ze een stad en je hebt nooit echt de indruk dat het hem kan schelen. Nu was het met Man of Steel routine en veel explosies, maar weinig menselijk drama.

  Reply
 5. Karel

  Nolan is gewoon de Superman franchise aan het overnemen.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *