True Blood seizoen 6: No One Lives Forever

Volgende week komt het 6de seizoen van “True Blood” op Blu-ray en DVD, het voorlaatste seizoen van een serie die hoog blijft scoren op onze Top 50 Favourite TV-Series. Nu moet ik wel toegeven dat ik dit seizoen al een beetje beter vond dan de vorige, maar we zijn ver weg van de kwaliteit van de eerste 4 seizoenen. Het is dus misschien geen slecht idee dat Alan Ball na seizoen 7 er de brui aan geeft, alvorens de gehele franchise ontspoort.

true_blood_season_6_blu-ray_cover.jpg

Korte inhoud: In het 6de seizoen worden een aantal schokkende verhaallijnen geïntroduceerd die de laatste kruimels van normaliteit in Bon Temps dreigen op te vreten. Op het einde van het 5de seizoen zagen we dat Bill (Stephen Moyer) uit een plas met Liliths bloed was herrezen in een soort vampieren-God. En terwijl Billith in het reine komt met zijn nieuwe krachten, zien we dat de gouverneur van Louisiana Truman Burrell (Arliss Howard) de oorlog verklaart aan de vampieren. Met een leger, gewapend met hi-tech wapens, wordt de jacht geopend en belanden de vampieren één voor één in een zwaar bewapend interneringskamp waar ze aan allerhand proeven worden blootgesteld.

Anderzijds zien we Jason (Ryan Kwanten) en Sookie (Anna Paquin) die steeds dichter komen bij de moordenaar van hun ouders, een vampier genaamd Warlow. Tara (Rutina Wesley) leert te leven als vampier en Eric (Alexander Skarsgård) probeert zijn zus Nora (Lucy Griffiths) te beschermen.

Wanneer een serie aan het einde van zijn Latijn komt, de scenaristen geen inspiratie meer hebben en wanhopig op zoek zijn naar gimmicks om het boeltje overeind te houden, dan gebeuren er soms vreemde zaken. Zo zie je plots personages op vakantie gaan, worden we opgezadeld met onsamenhangende flashbacks, winnen ze de Lotto en worden ze schatrijk, lijkt een personage compleet van motivatie te veranderen, krijgen we een van de pot gerukte catastrofe te zien, en ga zo maar verder. Zoiets heet ‘Jumping the Shark’, genaamd naar de scène uit het 5de seizoen van de sitcom “Happy Days” waarin Fonzie om nog onverklaarbare redenen met waterski’s over een haai sprong. True Blood heeft ook zo’n keerpunt, en dat gebeurt in de voorlaatste aflevering van dit seizoen, waarin alle vampieren met elkander hand in hand in het rond dansen als een bende losgeslagen hippies.

Dit seizoen voelde als een uitgerekt intermezzo. Er gebeurt uiteindelijk niet zo heel veel en er is ook geen echte villain te bespeuren die de personages het vuur aan de schenen kan leggen. Bij momenten heb je zelf het gevoel naar een soort ‘Desperate House-Vampires’ te kijken met saai begrafenis-geleuter en compleet overbodige naakt-scènes. Zelfs Warlow is een immense teleurstelling. Hij kwam over als een sukkel, stierf als een sukkel en bracht bitter weinig bij aan de plot behalve dan Sookie te voorzien van een nieuwe bedpartner. Er was even een moment waarin ik dacht dat de gouverneur het middelpunt van het kwade zou worden, maar ook hij werd snel aan de kant geschoven. Anderzijds is Billith ook maar een saaie, manipulatieve passief-agressieve klier geworden of zoals Sookie het zelf verwoord: “You are not a god, Bill! You are just an asshole!” Ik kon het niet beter verwoorden.


True Blood animated pictureTrue Blood animated picture
© Warner Home Video

Het verhaal sloeg ook nergens op. Personages deden ook heel wat onlogische en onbegrijpbare daden, zodat meteen de liefde voor die karakters werd bekoeld. Alcide (Joe Manganiello) die nog het meest evenwichtige personage blijkt te zijn uit de serie wordt ook maar een lul naarmate het verhaal vorderde. Zelfs zijn rivale Rikki Naylor (Kelly Overton) wordt enkel maar gebruikt als eye-candy in plaats van haar in te zetten in een relevant drama. Het is bij momenten wel entertainend – zoals de onderonsjes tussen Pam (Kristin Bauer van Straten) en een perverse psychiater, of de scènes waarin vampieren aan uiteenlopende proeven worden blootgesteld. De scenaristen mogen wat mij betreft dringend het niveau wat opkrikken en doe wat ze al seizoenen lang hadden moeten: personages uitschrijven (met name Bill die zijn tijd nu echt wel heeft gehad) en een spannend en intrigerend plot uitwerken die mijn aandacht een volledig seizoen kan vasthouden.

De DVD en Blu-ray van het 6de seizoen zijn vanaf 18 juni 2014 beschikbaar met audio-commentaar van cast en crew en heel wat behind-the-scenes materiaal. Net zoals de Blu-rays van Game of Thrones zijn de True Blood seizoenen voorzien van een menu waar je gemakkelijk doorheen de episodes kan bladeren en zijn alle afleveringen voorzien van herhalingen en korte samenvattingen. Het wordt soms te weinig gezegd maar een verzorgd en overzichtelijk menu zorgt voor meer kijkplezier. En nu is het uitkijken naar het ultieme en laatste seizoen.


*** True Blood season 6 trailer ***

***Related Posts***
07/06/2014: Top 50 Beste TV-series
25/05/2013: True Blood seizoen 5: de legende van Lilith
05/07/2012: True Blood seizoen 4: de clash tussen heksen en vampieren

3 Comments

  1. Bob

    Ik ben na seizoen 4 afgehaakt, idem met heel wat andere series die maar blijven recycleren.

    Reply
  2. Shifty

    Ik hoop dat ze het met laatste seizoen alles uit de kast halen! Ik blijf een fan van de serie.

    Reply
  3. fabian

    ben toch wel benieuwd naar het nieuwe seizoen !!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *