The Zero Theorem van Terry Gilliam lauwtjes onthaald

De gerenommeerde regisseur Terry Gilliam heeft dan uiteindelijk financiers gevonden voor zijn verfilming van The Man Who Killed Don Quixote (201?), een project die eerder in het honderd liep en waarvan er enkel nog maar een geniale documentaire over bestaat, genaamd Lost in La Mancha (2002). Voor zijn nieuwe film werd geen beroep meer gedaan op Jean Rochefort voor de hoofdrol, maar zou hij interesse hebben in John Hurt als de nieuwe Don Quixote.

the_zero_theorem_2013_poster.jpg

Maar in tussentijd is een nieuwe trailer uitgegeven van zijn laatste film The Zero Theorem (2013), die qua esthetiek wel heel fel trekt op zijn cult-klassieker Brazil (1985). Tussen de thema’s van het existentialisme, de over-the-top kostuums en die typische punk-achtige sets, is het moeilijk om geen gelijkenissen te zien met dit meesterwerk. Het lijkt een soort Brazil 2014 te zijn. Het scenario is niet van Gilliam zelf, maar wel van Pat Rushin.

Korte inhoud: De computerhacker Qohen Leth (Christoph Waltz) heeft zich als doel gesteld om de reden van het menselijke bestaan te ontdekken. Hij wordt in zijn werkzaamheden echter voortdurend gestoord door het Management. Deze keer sturen ze een tiener en een wellustige geliefde op hem af om hem af te leiden.

Net zoals bij vele Gilliam films – zo niet alle – vervagen de grenzen van fantasie. En deze keer duiken we in een wereld vol paranoia en angst. Het lijkt voor de regisseur bijna een terugkeer naar zijn roots. Eigenlijk vormt deze film het derde deel van zijn drieluik, ook wel de Orwelliaanse tryptiek genoemd, drie dystopische satires waaronder Brazil en 12 Monkeys (1995). Die laatste film zou dit jaar zelfs een remake krijgen. 12 Monkeys (2014) wordt geregisseerd door de tv-regisseur Jeffrey Reiner, met Amanda Schull, Zeljko Ivanek en Kirk Acevedo in de cast.

The Zero Theorem werd opgenomen in Roemenië, wat het prijskaartje van deze productie laag kon houden. Desondanks werden toch heel wat bekende koppen opgetrommeld, gaande van Matt Damon tot Mélanie Thierry, David Thewlis, Tilda Swinton en Ben Whishaw.



the_zero_theorem_2013_pic.jpgthe_zero_theorem_2013_pic02.jpgthe_zero_theorem_2013_pic03.jpg
© A-Film Benelux MSD

De film werd gemaakt zonder de steun van de grote studios, wat er heeft toe geleid dat de release heel beperkt blijft. Op 14 maart was er de première in Groot-Brittannië, met wel een heel magere opkomst. In Sweden is deze science-fiction zelfs meteen op DVD uitgebracht. Ook de eerste reviews zijn niet meteen laaiend enthousiast. Het zou anarchistisch zijn, soms amusant, met tussenpozen vervelend, ratelend over ideeën van digitale vervreemding en de corruptie van de technologie die allemaal nogal lomp overkomt. The Zero Theorem heeft bij ons nog geen releasedatum verkregen, maar ik hoop dat het er toch van komt en dat we zelf kunnen oordelen over zijn kwaliteit.


*** The Zero Theorem trailer ***

1 Comment

  1. Arne

    Hij draaide op het BIFFF eerder dit jaar, in het bijzijn van Gilliam zelf. Heb hem jammer genoeg gemist door het werk. Want hij ziet er op zijn minst toch uit als een “return to form” van Gilliam.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *