Alien-ontwerper H.R. Giger (1940-2014) is overleden

De horror en science-fiction wereld heeft vandaag een icoon verloren. Volgens de berichten op Imdb is de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger (Hans-Ruedi Giger) op 74 jarige leeftijd gestorven ten gevolge van verwondingen veroorzaakt door een val. De man is bekend voor zijn Xenomorph uit de Alien reeks, maar ook voor zijn werk in de Species films, Poltergeist II en Dune. Wat ons betreft nog steeds de nummer één van onze Top 10 Beste Monster. Een verschijning die zowel afstotelijk als aantrekkelijk is om naar te kijken, wat uiteraard de fascinatie voor het buitenaardse wezen verhoogt.


hr_giger_pic.jpghr_giger_pic03.jpghr_giger_pic01.jpg
© H.R. Giger / Twentieth Century Fox Home Entertainment

Giger, die in 1940 geboren werd in Zwitserland, stond bekend om zijn bizarre, surrealistische kunst, wat een soort mengeling was van architectuur en anatomie, het technologische met het organische, de seksualiteit en het afschuwelijke. Giger won tevens een Oscar voor “Best Visual Effects” voor zijn ontwerp van het buitenaardse wezen in Alien (1979) van Ridley Scott. Zijn werk werd tevens hergebruikt in verschillende sequels en spin-offs , alsook de laatste science-fiction film van Scott, Prometheus (2012). Zijn naam stond in ieder geval in de eindgeneriek, iets wat in vorige Alien films wel eens over het hoofd werd gezien (cf. Alien: Resurrection).

En dat was meteen ook het meest pijnlijke aan zijn werk, de kunstenaar had geen waterdicht contract met 20th Century Fox voor al zijn ontwerpen, en bijgevolg werd hij bij elke sequel of kloon gewoon links gelaten en zelfs op een bepaald moment niet meer in de (eind)credits vermeld, laat staan betaald voor geleverde diensten. Maar zo heb je nog wel kunstenaars die geen goede boekhouders gebleken zijn en toch de geschiedenis met hun werk hebben ingekleurd. De vruchten van Giger’s werk zullen we nog wel geregeld aantreffen in toekomstige filmprojecten, daar twijfel ik geen seconde aan.


hr_giger_pic02.jpghr_giger_pic05.jpghr_giger_pic04.jpg
© H.R. Giger / Twentieth Century Fox Home Entertainment

Giger blijft een inspiratiebron voor tal van set designers tot zelfs tatoeage artiesten en over die laatste groep zei hij zelfs het volgende: “The greatest compliment is when people get tattooed with my work, whether it’s done well or not. To wear something like that your whole life is the largest compliment someone can pay to you as an artist.” Mocht je nog geen tattoo hebben en er één willen zetten, dan heb je bij deze al een goede aanzet gekregen.

Zijn verlies is een harde klap voor de kunst-en horror wereld en we zijn met onze gedachten en diepste medeleven bij vrienden en familieleden. RIP H.R. Giger.

2 Comments

  1. Fabian

    Tegenwoordig krijgt een gewiekste Gene Simmons (frontman van de groep Kiss) bakken geld voor een patent op de afbeelding van een dollartekentje op een geldzak, die al jarenlang bestond en waarmee hij Parker Brothers (Monopoly-spel) ging aanklagen die hierop geen patent had genomen en de afbeelding al gebruikten op hun kanskaarten. Bij gevolg, telkens een Monopoly-spel werd verkocht, kreeg Simmons een cheque. Maar telkens wanneer de artistieke creaties van Giger werden gebruikt in dure films, dan werd hij hiervoor niet vergoed. Het blijft schandalig!

    Reply
  2. Daan

    Eigenlijk wel een groot verlies. Ben grote fan van zijn werk.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *