Pioneer (2013) **½ review

De regisseur en schrijver van de oorspronkelijke Insomnia (1997), de Noorse cineast Erik Skjoldbjærg, heeft een Noors/Engelstalige thriller gemaakt (85% Noors 15% Engels), genaamd Pioneer (2013). Deze prent gemaakt met geld uit Noorwegen is gebaseerd op waar gebeurde feiten. En het zal jullie misschien verbazen, maar ik ben zelf nooit geen grote fan geweest van de originele Insomnia film en vond de remake van Christopher Nolan eigenlijk een betere film. Ik denk ook dat Skjoldbjærg een veel beter schrijver is dan een regisseur, maar gezien deze film zich afspeelt in de Noordzee was ik toch benieuwd.

Erik Skjoldbjærg,pioneer,insomnia,Andre Eriksen,Aksel Hennie,George Clooney,Grant Heslov,Wes Bentley,Stephen Lang

Korte inhoud: Deze samenzwerings-thriller speelt zich af in de vroege jaren 80, het begin van de Noorse Oil-Boom. Enorme olie-en gasvelden zijn ontdekt in de Noordzee en de autoriteiten hebben tot doel de olie aan wal te brengen door middel van een pijpleiding op een diepte van 500 meter. Een professionele duiker, Petter (Aksel Hennie), geobsedeerd met het bereiken van de bodem van de Noordzee, heeft de discipline, kracht en moed om ’s werelds meest gevaarlijke missie uit te voeren samen met zijn broer Knut (André Eriksen). Maar een tragisch ongeluk verandert alles. Petter wordt gestuurd op een gevaarlijke trip, waar hij uit het oog verliest wie er aan de touwtjes trekt. Gaandeweg beseft hij dat hij tot over zijn hoofd in de problemen zit en dat zijn leven op het spel staat.

Het zal jullie niet verbazen dat acteur George Clooney en producer Grant Heslov (The Monuments Men, Argo, The Ides of March) nu al een optie hebben genomen voor een Amerikaanse remake met iets meer dan het huidige 5,5 miljoen euro productiebudget. Pioneer is bij ons niet in de bioscoop geweest, en ik betwijfel dat deze prent ooit onze bioscoopzalen zal bereiken. Hoewel, bij onze Noorderburen komt de film uit op 12 juni 2014. Ondertussen hebben ze een nieuwe trailer uitgebracht alsook een filmposter.

Wat me beviel bij deze film was dat 70’s samenzwerings-sfeertje die we kennen van films als The Parallax View (1974) of Three Days of the Condor (1975). Ik ben niet zeker in hoeverre we deze prent kunnen zien als een verfilmd waar gebeurd verhaal, maar ik vermoed dat ze toch een loopje hebben genomen met de realiteit om de intrige en de spanning iets meer in de verf te zetten. De plot draait rond een experimenteel gas die ontworpen is om duikers te helpen met hun ademhaling, en ook met een diepe kloof tussen Amerikaanse en Noorse partners in de pijplijn-onderneming.


Pioneer  animated picturePioneer  animated picture
© Film1

Ondanks het wat trage thempo en de overdreven dramatische muziek is het een periode thriller waarin de personages moeten vertrouwen op hun instincten en logisch denkwerk, in plaats van vernuftige vuurwapens en explosieven. Maar datgene waar zij mee bezig zijn is iets wat voor hun tijd heel vooruitstrevend is en zijn de mannen echt wel pioniers van hun tijd. Er zitten hier en daar wel wat foutjes is – zoals het gebruik van hedendaagse dollarbiljetten in plaats van de exemplaren uit de jaren 80 – maar voor de rest zien we geen i-phones of wordt er niet gesurft op Google en maken ze gebruikt van oude videotapes. Maar dat betekent geenszins dat de schurken in de film geen vernuftige manieren gebruiken om iemand aan het praten te krijgen. Wel spijtig dat ze een acteur moesten nemen als Stephen Lang die echt wel iets te getypecast is als villain. Het was in ieder geval leuk om nog eens American Beauty acteur Wes Bentley aan het werk te zien, ook al zien we hem misschien 10 minuten op het scherm en heeft hij hooguit 15 lijnen dialoog.


*** Pioneer (2013) trailer ***

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 14 april 2014

2 Comments

  1. Gleny Boy

    Wat ik zo knap vind aan veel van die Scandinavische films, is dat ze geen moer geven om uiterlijk en er niet voor terugschrikken om een kale rooie te casten in de hoofdrol. Acteertalent boven looks, heet dat dan.

    Reply
  2. Brix

    Conclusie…beter wachten op de Amerikaanse versie.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *