Into the Storm (2014) ** Blu-ray review

En hier hebben we dan een nieuwe tornado film genaamd Into the Storm (2014) (ook bekend als Black Storm), en yup, het is alweer een found footage film. Of toch voor een groot stuk. Gelukkig hebben we hier niet te maken met een remake van Twister (1996), maar is het wel degelijk een origineel verhaal geschreven door John Swetnam, in regie van Steven Quale.

found footage,into the storm,twister,john swetnam,steven quale,final destination 5,richard armitage,sarah wayne callies,london elise moore,jeremy sumpter,nathan kress

Korte inhoud: In één dag wordt het stadje Silverton verwoest door de ongekende kracht van een serie tornado’s. De bevolking is overgeleverd aan de genade van de onvoorspelbare en dodelijke cyclonen, terwijl stormjagers waarschuwen dat het ergste nog moet komen. De meeste mensen zoeken een schuilplaats, maar sommigen gaan juist naar de tornado toe, voor dat ene, unieke shot. Meteorologist Allison (Sarah Wayne Callies) is samen met documentary filmmaker Pete (Matt Walsh) op pad om de binnenkant van deze tornado op beeld te zetten. Een levensgevaarlijke klus die hopelijk een antwoord kan bieden op het ontrafelen van de oorzaken van deze destructieve natuurfenomenen.

De regisseur heeft met zijn Final Destination 5 (2011) bewezen dat hij wel met visuele effecten overweg kan, maar dat hij een bijzonder slecht verhalenverteller is. En dat is precies ook het probleem met deze prent. Hij heeft dus niet bijzonder veel geleerd uit zijn fouten de voorbije 3 jaar. De acteurs die hij voor deze film heeft gevonden zijn in ieder geval van iets beter niveau. De hoofdrollen worden vertolkt door The Hobbit acteur Richard Armitage en Prison Break actrice Sarah Wayne Callies. Bij de nieuwe gezichten zien we London Elise Moore, Jeremy Sumpter en Nathan Kress.

Enkel spijtig dat ze het opnieuw hebben willen zoeken in het found footage genre. Daar waar het in het begin voornamelijk ging om low budget films, zie je dat er ook steeds meer geld tegenaan wordt gesmeten. Het waren in ieder geval films die een compleet nieuwe beeldvoering toelieten en hiermee konden jonge filmmakers hun talenten laten zien. Maar ondertussen is het een gimmick geworden die in de meeste gevallen echt wel op de zenuwen werkt.

Voor de rest beantwoordt Into the Storm perfect aan het disaster genre. We hebben een lineair en vaal soapy verhaal, met zeer herkenbare personages en een ramp die erger wordt naarmate de film vordert. Wat telt is niet het menselijk drama die mensen treft in hun bestaan, dan wel de destructie. Zoals er zoiets is als ’torture porn’ heb je hier ook zoiets als ‘disaster porn’. En die grote cgi-scènes zijn echt wel indrukwekkend. Uiteraard moet je alles met een dikke korrel zou nemen. Zo bezitten de tornado-jagers over een speciaal voertuig met uitschietende spiesen die de wagen zou moeten vast ankeren in het beton. Op papier is zoiets krankzinnig maar om het in werkelijkheid te zien in deze film is het werkelijk bespottelijk. De reuze-tornados rukken gebouwen aan stukken en liften boeiings op alsof het papieren vliegtuigjes waren, maar twee spiesen van 30 cm houden het voertuig aan de grond. Yeah, right.


into_the_storm_2014_blu-ray_pic01.jpginto_the_storm_2014_blu-ray_pic02.jpginto_the_storm_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Warner Home Video

Ook al kan je net zeggen dat het een saaie film is (verre van), maar het blijft toch wat in de schaduw van Twister, die net iets meer suspense-voller was dan deze prent. Ook de personages waren net dat tikkeltje interessanter en veel van de scène zijn zelfs gekopieerd. Het was tevens een loepzuivere Jan de Bont film. Into the Storm zou in tegenstelling tot Twister wel half gebaseerd zijn op waar gebeurde situaties en personages. Zo is de documentairemaker Peter eigenlijk gebaseerd op de documentairemaker Sean C. Casey die ook al zo’n gewapend voertuig had. En Pete had dan het meest boeiende karakter moeten zijn, maar zijn vertolking kwam niet echt van de grond. De tornado’s hadden bij momenten meer persoonlijkheid.

De Blu-ray & DVD van Into the Storm ligt al vanaf eergisteren, 17 december 2014, in de winkelrekken. Op de Blu-ray staan 3 interessante reportages: Into The Storm: Tornado Files, Titus: The Ultimate Storm Chasing Vehicle en Fake Storms: Real Conditions. Het lijkt er soms op wanneer je naar de trailer kijkt dat het gaat om een lompe, luide, over-the-top als melodramatisch actieprent, en dat is het wel in zekere zin, maar de film vond ik uiteindelijk wel beter dan verwacht. Geen disasterfilm die blijft nazinderen, maar toch een ontspannende prent met hyperrealistische speciale effecten van kolossale tornado’s.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 19 december 2014

 


*** Into the Storm teaser ***

3 Comments

 1. Kristoffel

  Ik wist niet dat trailer met zwarte schermen met tekst nog ‘in’ waren. LOL!

  Reply
 2. Julie

  De speciale effecten in deze film zijn wel geslaagd moet ik zeggen.

  Reply
 3. Aless

  Twister 2 zou in principe wel raar zijn gezien zo’n storm niet voorspelbaar is en het zou moeten lukken dat ze alweer precies op de juiste locatie zitten om de tornado van dichtbij te zien.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *