Afflicted, veelbelovende found footage horror

En we hebben een nieuwe found footage film, die bijzonder veel trekt op Chronicle (2012), maar dan met een duister V/H/S (2012) toontje.

afflicted,found footage,Clif Prowse,Derek Lee

Het gaat om de horrorprent Afflicted (2013), de debuutfilm van het Canadese duo Derek Lee en Clif Prowse, die ook het script hebben geschreven en de hoofdrollen vertolken. Ik hoef er niet bij te zeggen dat we hier te maken hebben met een low budget film. Maar vergis jullie niet; dergelijke films maken zijn allesbehalve simpel.

Korte inhoud: Jeugdvrienden Derek en Clif hebben besloten de wereld af te reizen om hun web-serie “Ends of the Earth” te vervolmaken. Deze reis wordt des te spannender gezien Derek op ieder moment kan sterven aan een hersenaandoening, iets wat niet in de weg mag komen voor deze trip. De eerste gebeurtenissen zijn tamelijk rustig, tot op het moment dat Derek’s toestand begint te verslechteren. Men denkt in eerste instantie dat het de hersenafwijking is die hem ziek maakt, maar al snel is duidelijk dat het iets anders is, iets nieuws en gevaarlijk. De twee moeten nu proberen uit te vinden wat er gaande is en er alles aan doen om de ziekte bij Derek af te remmen.

In de film speelt iedereen onder zijn eigen naam en er hangt een sfeertje van camera vérité in de lucht alsof alles geïmproviseerd werd. De ziekte die Derek ontwikkelt lijkt ook enorm op vampirisme, iets wat niet zo vaak voorkomt bij found footage films. Na het zien van de trailer ziet het er naar uit dat de makers opnieuw de grenzen van het genre hebben verlegd, met interessante fotografie, spontane vertolkingen en een angstaanjagend als vervreemdend sfeertje. Uiteraard zal de logica op een gegeven moment wel zoek zijn, dat heb je nu eenmaal bij found footage films, maar ik ben toch benieuwd naar het resultaat.

Ik denk dat het Chronicle niet zal overtreffen, maar voor een low budget horrorfilm maakt de trailer wel indruk op mij. Uiteraard zal de film wel niet bij ons in de zalen draaien, maar er zullen wel andere kanalen zijn om deze prent te ontdekken. Een gouden tip: lees er zo weinig mogelijk over, ga de film gewoon ontdekken.


*** Afflicted trailer ***

4 Comments

 1. Daan

  Lijkt inderdaad wel sterk op Chronicle, maar er zit ook wat Cloverfield en Blair Witch in, met een sausje van Paranormal Activity. Originaliteit = nul

  Reply
 2. Thibaut

  Hmm, hij heeft iets van super AIDS gekregen of zo??

  Reply
 3. Gleny Boy

  Na het zien van de trailer heb ik de indruk de film al gezien te hebben, weliswaar achterstevoren. Next !

  Reply
 4. pieterke

  Een nieuwe bibberende camera-film, zouden beter spreken van ‘lost footage’.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *