Captain America: The Winter Soldier (2014) *** Blu-ray review

Sinds het succes van Iron Man (2008) kent Marvel met zijn Avengers gloriedagen. Zowel elk afzonderlijk als samen maken deze Stan Lee helden brokken aan de box-office, en het moet gezegd worden, de kwaliteit lag hoog en was niet alleen bedoeld voor tieners en fanboys. Maar er begint toch wat slijt te komen op de machine en de makers spelen iets teveel op veilig. Zo was Thor: The Dark World (2014) niet meteen een schot in de roos en – geloof de overgehypte Amerikaanse pers niet – ook Captain America: The Winter Soldier (2014) is een standaard popcorn actieprent waarvan enkel en alleen de hoogte van het productiebudget doet duizelen (170 miljoen dollar).

captain_america_the_winter_soldier_2014_review_poster.jpg

Korte inhoud: Steve Rogers (Chris Evans), beter bekend als de superheld Captain America, heeft moeite met zijn rol in de moderne wereld. Samen met Natasha Romanoff (Scarlett Johansson), alias Black Widow, trekt hij ten strijde om een sterke maar mysterieuze vijand te bestrijden, die zich verstopt in het huidige Washington. Natasha Romanoff is een spionne die werkt voor S.H.I.E.L.D., de veiligheidsdienst onder leiding van Nick Fury (Samuel L. Jackson).

Na het zien van de film hadden we zoiets van; beginnen wij oud te worden, en is dit een film voor veel te jonge teenagers? Waar zit de originaliteit, waar zit dat overheerlijke comic-gehalte van de eerste film, Captain America: The First Avenger (2011) van Joe Johnston. Mijn verwachtingen lagen misschien ook iets te hoog, gezien de Winter Soldier saga één van de betere comic reeksen is. Ook de casting sprak me aan met namen als Hayley Atwell en Dominic Cooper, maar ook Robert Redford. Het scenario werd geschreven door Stephen McFeely en Christopher Markus die de eerste Captain America film had geschreven, en binnenkort ook Captain America 3 (2016).

The Winter Soldier probeert de magie van The Avengers een beetje te herleven, maar blijft steken bij voorgekauwde commerciële spielerei volgepakt met cgi van vuurbollen, vervelende flashbacks en plat actievertier met vliegtuig-gevechten en voorspelbare achtervolgingen en vechtscènes. Natuurlijk kunnen we genieten van de rondingen van Scarlett Johansson als sexy martial arts experte in haar zwarte lederen jumpsuit, maar er zijn gewoon teveel zaken die gebeuren op het witte doek, dat je nauwelijks kan meevoelen met verhaal of personages. Er is ook iets teveel van het pang-pang gehalte en te weinig magie. De film werd ook geregisseerd door de tv-regisseurs Anthony Russo en Joe Russo, en dat voel je toch bij momenten. De intieme scènes tussen twee personages voelen ook iets menselijker aan en bij momenten koester je de hoop op meer van dit. Maar deze sequel speelt op veilig en brengt een formule prent naar Hollywood normen, die de groots mogelijke massa kan inpalmen.


Captain America The Winter Soldier animated pictureCaptain America The Winter Soldier animated picture
© Walt Disney Studios Home Entertainment

Persoonlijk vind ik Captain Marvel misschien wel één van de minst interessante Marvel personages na misschien Thor. Ik heb een hekel aan personages die zonder verpinken van helikopters naar vliegtuig-carriers kunnen springen, 9 mannen zonder moeite kan uitschakelen in een lift, door verschillende ramen kan springen zonder ook maar één schram en heel wat stoten kan incasseren, maar dan later op onverklaarbare wijze een bang en schuchter manneke vertolkt. Het verhaal spreekt me ook minder aan en duurt ook veel te lang (136 minuten) voor zijn eigen goed.

Maar gelukkig was het een iets betere film dan Iron Man 2 (2010), maar ik zat toch wat op mijn honger – ook al kan je moeilijk zeggen dat het een saaie film is. Integendeel, de actie is vrijwel continu en het visueel vertier is ook wel indrukwekkend. Er zit zelfs een politiek geladen ondertoon in de film, waarbij de vinger wordt gewezen naar de Big Brother staat die een loopje neemt met onze privacy (vermoedelijk werd het script ook geschreven in volle drone/Wiki Leaks periode). Zelf had ik misschien iets meer willen zien over Winter Soldier dan over privacy issues. Maar het is wat mij betreft een film die je nog best bekijkt op een zondag; thuis met het home cinema systeem.

De DVD, Blu-ray en Blu-ray 3D liggen vanaf vandaag 13 augustus 2014 in de winkelrekken. Bij de extraatjes hebben we ondermeer de audio-commentaar van Anthony en Joe Russo, naast 4 deleted scenes en nog 3 making-off filmpjes. Captain America werd niet opgenomen met 3D technologie en heeft dus in post-productiue een 3D-conversie doorgevoerd.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 13 augustus 2014

*** Captain America: The Winter Soldier trailer ***

10 Comments

 1. Bennett

  Ik vond het zelf één van de betere Marvelfilms, enkel het einde was me wat van de pot gerukt. Maar al bij al heb ik hier van genoten.

  Reply
 2. Gleny Boy

  Ik vond deze ook wel beter dan de eerste film, al was het maar dat de vechtscènes een betere choreografie hebben. Lijkt wel of hij andere moves heeft aangeleerd.

  Reply
 3. Brix

  Ontspannend maar niets bijzonders. De actie was wel goed in beeld gebracht voor twee kerels die uiteindelijk nul ervaring hadden op dat gebied.

  Reply
 4. java

  De kus-scène tussen Black Widow en Cap voelde wel heel geforceerd aan.

  Reply
 5. Oli4

  @java: Dat was wel de bedoeling dat het geforceerd overkwam.

  Reply
 6. Fabian

  Voor een film met de titel ‘The Winter Soldier’ vond ik dit personage vreselijk zwak uitgewerkt. De actie was indrukwekkend, dat wel. Maar ik had liever wat meer karakter ontwikkeling gezien bij al die actie. Ik hou van films met complexe en goed uitgewerkte karakters. Deze film miste hier toch wel de bal op dat punt.

  Reply
 7. Maarten

  Waarom er zo nodig een 3D conversie moet gebeuren is me toch een raadsel. De film is niet gemaalt voor 3D visie, dus waarom het zaakje willen forceren.

  Reply
 8. Daan

  Na lange tijd eindelijk gezien…wat een schijtfilm 🙁

  Reply
 9. Mussolini

  Dave, volgens mij zit je de Marvel films gewoon een beetje af te kraken. Captain America 2 is mijn favoriete Marvel film (tot nu toe). Jullie zitten hier volgens mij gewoon te trollen. The Winter Soldier (Bucky) was in Cap 1 al uitgewerkt. en

  Reply
 10. Stef

  De enige die hier aan “trollen” is, ben jij beste Mussolini.
  ps: The Winter Soldier verdient zelfs geen 3 sterren.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *